17 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα...

Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


το "Ο Νάνος και η Αλεπού", της Astrid Lindgren (Εικονογράφηση: Eva Eriksson)


"Η αλεπού ζει στο δάσος. Μόλις νυχτώσει βγαίνει από τη φωλιά της. Τι μπορεί να φάει μια πεινασμένη αλεπού;", αναρωτιέται μεταξύ άλλων η Μικρή Παραμυθού. Σίγουρα, πάντως, όχι αυτό που έχει εκείνη στο μυαλό της, μιας και ο γέρο-νάνος που φυλάει το αγρόκτημα τις νύχτες δεν πρόκειται να το επιτρέψει. Ο Μίκελ, ωστόσο, είναι πεινασμένος, αλλά ο νάνος είναι μεγαλόκαρδος και δεν θα αφήσει κάποιο πλάσμα της φύσης αβοήθητο. Θα μοιραστεί μαζί του το φαγητό που του αφήνουν τα παιδιά του αγροκτήματος, τα οποία γνωρίζουν την ύπαρξή του παρόλο που δεν τον έχουν δει ποτέ.

Ένα υπέροχο παραμύθι για όλες τις ηλικίες που βασίστηκε σε ποίημα του Karl-Erik Forsslund (1872-1941), το οποίο διασκεύασε η Astrid Lindgren το 1965 και εικονογράφησε η Eva Eriksson το 2017, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και στα ελληνικά για λογαριασμό των εκδόσεων Μάρτης. Το παραμύθι "Ο νάνος και η αλεπού" είναι μια μαγική χριστουγεννιάτικη ιστορία για όλες τις ηλικίες, που μέσα από ένα πολύ απλό κείμενο προβάλει μερικές από τις πιο ουσιαστικές ανθρώπινες αξίες: της προσφοράς, της αφοσίωσης, της συγχώρεσης και της αγάπης! Ο νάνος του παραμυθιού μοιράστηκε μια παγωμένη χριστουγεννιάτικη νύχτα το φαγητό του με μία πεινασμένη αλεπού, όταν εκείνη βγήκε με σκοπό να κλέψει και να σκοτώσει προκειμένου να βρει τροφή. Η ηρεμία που αποπνέει το βιβλίο σε συνδυασμό με την υπέροχη εικονογράφηση της Eva Eriksson, δημιουργούν ένα ονειρικό αποτέλεσμα που δένει αρμονικά με το κεντρικό μήνυμα της ιστορίας, υφαίνοντας έτσι ένα υπέροχο παραμύθι, απόλυτα ταιριαστό με το πνεύμα των εορτών!






Η Astrid Lindgren είναι η πολυβραβευμένη - διεθνώς -  συγγραφέας της Πίπης Φακιδομύτης στη μνήμη της οποίας θεσπίστηκε το σημαντικότερο βραβείο παιδικής λογοτεχνίας παγκοσμίως (ALMA). Ο νάνος που φυλά το αγρόκτημα έχει χρησιμοποιηθεί ξανά σε βιβλίο της, το "Ο Νάνος δεν κοιμάται" (βλέπε εδώ), που είχε βασιστεί στο κλασικό ποίημα "Tomten" του Viktor Rydberg που γράφτηκε το 1881. 

Η Μικρή Παραμυθού και εγώ είμαστε λάτρεις της Astrid Lindgren και δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε Χριστούγεννα χωρίς δικό της βιβλίο! Για όσους την αγαπάνε και την διαβάζουν όπως και εμείς, αλλά και για όσους τώρα την μαθαίνουν, "Ο Νάνος και η Αλεπού" είναι μία υπέροχη πρόταση από τις εκδόσεις Μάρτης, που εμάς μας ταξίδεψε σε έναν κόσμο αγνό και δοτικό, όπως θα έπρεπε να είναι ο κόσμος και στην πραγματικότητα! 

Καλές Γιορτές!





Δεν υπάρχουν σχόλια