Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


το "Η Μαγική Βιβλιοθήκη της Ιζκαμπούρ", της Μάγια Δεληβοριά (Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά)


Κάποιοι πιστεύουν ότι η βιβλιοθήκη της Ιζκαμπούρ μοιάζει με παλάτι, άλλοι ότι πρόκειται για κάστρο και άλλοι ότι είναι φρούριο. Εκείνο, όμως, στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι ότι η βιβλιοθήκη της Ιζακαμπούρ είναι μαγική! Σε ένα τέτοιο θαυμαστό μέρος χάθηκε η Μικρή Παραμυθού και έζησε εκεί σπουδαίες περιπέτειες, ικανές να διαμορφώσουν μια για πάντα την εικόνα της για τις βιβλιοθήκες!

Κεντρικά πρόσωπα του βιβλίου είναι δύο συμμαθητές, η ντροπαλή και μαζεμένη Έρικα και ο περισσότερο κοινωνικός από εκείνη Στέφανος, που επισκέπτονται με το σχολείο την ξακουστή βιβλιοθήκη της Ιζκαμπούρ, όπου συμβαίνουν περίεργα πράγματα που επηρεάζουν το μυαλό και τη ζωή των επισκεπτών της. Έπειτα από προτροπή της δασκάλας και της βιβλιοθηκονόμου, όλα τα παιδιά ξεκινούν προς αναζήτηση του βιβλίου εκείνου που θα τους μαγέψει περισσότερο απ' όλα τα άλλα. Οι δυο συμμαθητές θα ανακαλύψουν σε ένα ψηλό και σκονισμένο ράφι "Το Μυστήριο με τα επτά κλειδιά", που κυριολεκτικά θα τους "ρουφήξει" στις σελίδες του, όπου θα ζήσουν την πιο συγκλονιστική περιπέτεια της ζωής τους. Μια περιπέτεια αντάξια της φήμης της θαυμαστής βιβλιοθήκης! Θα βρεθούν σε έναν κόσμο αλλόκοτο, όπου ο Τζίντζερ, ένα κοκκινομάλλικο ξωτικό, θα τους μυήσει στα μυστήρια του βιβλίου και θα τους εξηγήσει με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να ελευθερωθούν από εκεί: ανακαλύπτοντας τα επτά κλειδιά που ξεκλειδώνουν επτά σφραγισμένες πόρτες, όλες  παραταγμένες κατά μήκος ενός μεγάλου διαδρόμου. 

Για να αποκτήσουν τα κλειδιά θα πρέπει να περάσουν από μία σειρά δοκιμασιών στο τέλος των οποίων θα έχουν κατανοήσει και εκτιμήσει θεμελιώδεις αξίες της ανθρώπινης ζωής: τη συμπόνια, τον σεβασμό, την εμπιστοσύνη, τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα, την ειρήνη και την ελευθερία. Άραγε, θα καταφέρουν να βγουν ποτέ από το συναρπαστικό μεν, αλλόκοτο δε, βιβλίο που τους έχει εγκλωβίσει ή θα μείνουν για πάντα εκεί; Αλλά ακόμη και αν τα καταφέρουν να δραπετεύσουν, θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιοι άνθρωποι με εκείνους που ήταν πριν μπουν σε αυτό;

Μια πολύ όμορφη αλληγορική ιστορία για το πώς μερικές φορές ένα βιβλίο επιδρά καταλυτικά στον αναγνώστη του. Η μαγεία της βιβλιοθήκης της Ιζκαμπούρ δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι φανταστικές ιστορίες, οι γνώσεις και οι πληροφορίες που περιέχονται στα βιβλία που γεμίζουν τα ράφια της. Τα βιβλία μαγεύουν, ταξιδεύουν και κάνουν καλύτερους τους αναγνώστες εκείνους που θα τα αγαπήσουν και θα τα εμπιστευθούν. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι καλογραμμένο, διαβάζεται ευχάριστα και περνάει σημαντικά μηνύματα μέσα από μία ιστορία περιπέτειας και μυστηρίου. Το κείμενο συνοδεύεται από λίγες ασπρόμαυρες εικόνες της Μυρτώς Δεληβοριά.

Αν είστε λάτρης των παιδικών βιβλίων, αν αγαπάτε το διάβασμα και τα βιβλία που ξεχειλίζουν από φαντασία, περιπέτεια και δράση, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε την ονειρική βιβλιοθήκη της Ιζκαμπούρ και να ζήσετε έστω και λίγα απ' όσα μαγικά συμβαίνουν στους μυστηριώδεις διαδρόμους της!

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 8 ετών και άνω και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντης.

Δεν υπάρχουν σχόλια