Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


το "Η Επανάσταση των παλιών παιχνιδιών", του Χρήστου Μπουλώτη (Εικονογράφηση: Φωτεινή Στεφανίδη)


Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς θα νοιώθατε αν είσαστε ένα παιχνίδι παλιό, ξεχασμένο και καταχωμένο κάπου στην άκρη του σπιτιού και του μυαλού ενός πρώην ενθουσιασμένου - με εσάς - μικρού ιδιοκτήτη; Τί ακριβώς θα αισθανόσασταν, εάν κανείς δεν επέλεγε να παίξει μαζί σας, ενώ κάποτε παιδικά χεράκια τσακώνονταν για το ποιο θα σας πρωτοπιάσει;  Η Μικρή Παραμυθού, βλέποντας τα σκορπισμένα και παραμελημένα στη γωνιά παλιά της παιχνίδια, άρχισε να νοιώθει νοσταλγία για τον καιρό που - συνεπαρμένη από την ομορφιά του καινούριου - άνοιγε όλο ευτυχία τις συσκευασίες τους, ενώ λυπήθηκε όλα αυτά τα όμορφα αντικείμενα που κάποτε πρωταγωνιστούσαν στο δωμάτιο και στα φανταστικά της ταξίδια, ενώ τώρα μένουν κλεισμένα σε χαρτόκουτα. 


Σε όλες αυτές τις σκέψεις την οδήγησε το βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη, "Η Επανάσταση των παλιών παιχνιδιών", όπου ξεχασμένα παιχνίδια ζωντανεύουν και βγαίνουν από το κιβώτιο όπου ήταν φυλαγμένα, για να ξεχυθούν στους δρόμους κηρύσσοντας την πιο παράξενη επανάσταση του κόσμου. Ο κλόουν Άρτζι-Μπούρτζι, η κουρδιστή μαϊμού με τα πιατίνια, η μικρή πορσελάνινη μπαλαρίνα, καμιά εκατοστή μολυβένια στρατιωτάκια, ο τσίγκινος πυροσβέστης από την Αγγλία, ο Ρίκι το κουρδιστό ποντικάκι και ο αρκούδος Τζον, αρχηγός της αλλόκοτης αυτής  συνάθροισης, το σκάνε μια βροχερή νύχτα από την κούτα στην οποία ήταν κλεισμένα και αχρησιμοποίητα για καιρό, αναστατώνοντας την πόλη με τις διαδηλώσεις, τις περιπέτειες και τους κινδύνους όπου μπλέκουν. Η επανάστασή τους δεν έχει σκοπό να σκορπίσει τον όλεθρο, παρά μόνο να φέρει την αλλαγή στον τρόπο που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα παλιά παιχνίδια, ειρηνικά και με σημαία της την φαντασία. Άραγε, θα καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο τους ή μήπως οι άνθρωποι με τις κίτρινες στολές και ο μέγας σκουπιδοφάγος θα σταθούν πιο δυνατοί από όλα τα παιχνίδια μαζί; Και τί δουλειά έχουν ένα κόκκινο σύννεφο με άσπρες ρίγες και ένα άσπρο με πράσινες στην ιστορία μας;


Πρόκειται, ίσως, για το ωραιότερο από όλα τα βιβλία του Χρήστου Μπουλώτη που έχουμε διαβάσει! Καλογραμμένο, βαθιά αλληγορικό, πλούσιο σε φαντασία και όμορφες λέξεις, ταξιδεύει κάθε αναγνώστη - μικρό και μεγάλο - σε έναν κόσμο φανταστικό και υπαρκτό ταυτόχρονα, όπου η επανάσταση δεν είναι επιλογή αλλά μονόδρομος. Η αποφασιστικότητα, η επιμονή, η ομαδικότητα, η συνεργασία και η αγωνιστικότητα, είναι μόνο μερικές από τις αρετές που προβάλλονται σε αυτή την ιστορία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι υπήρξε υποψήφιο για το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου 2013 αλλά και στην κατηγορία Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου των Κρατικών Βραβείων 2013, ενώ υπήρξε στον κατάλογο των White Ravens για το 2014. Η υπέροχη και ιδιαίτερη εικονογράφηση της Φωτεινής Στεφανίδη, συμπληρώνει ιδανικά αυτό το μοναδικό παιδικό βιβλίο! Αποτελείται, συνολικά, από 38 σελίδες, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 6 ετών και άνω και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντης.


Αν δεν θέλετε τα παλιά - και κλεισμένα στην αποθήκη και τα ντουλάπια - παιχνίδια σας να επαναστατήσουν και να ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης σας προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση σε εσάς και τους συμπολίτες σας, τότε δεν έχετε παρά να τα χαρίσετε. Τα παιχνίδια είναι φτιαγμένα για να τα παίζουν μικρά χεράκια και όχι για να σκονίζονται κρυμμένα. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως αυτό που σε εμάς μοιάζει με σκουπίδι, για κάποιον άλλο ίσως να είναι πραγματικός θησαυρός!

Δεν υπάρχουν σχόλια