Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


το "Και το παραμύθι δεν τελείωσε", του Odin Dupeyron


Για όσους νομίζουν ότι τα παραμύθια είναι υπόθεση των μικρών παιδιών και μόνο, γράφτηκε το παραμύθι του Odin Dupeyron για να αποδείξει πόσο λάθος κάνουν! Το καταπληκτικό αυτό βιβλίο, που μπήκε στην κατηγορία των πιο ευπώλητων σε λιγότερο από δύο χρόνια από το 2001 που εκδόθηκε για πρώτη φορά, έφτασε τυχαία και στα δικά μου χέρια και με μάγεψε όσο λίγα βιβλία έχουν καταφέρει.

Πρόκειται για μια εξαιρετική ιστορία, φαινομενικά πολύ απλή έως και παιδική, που κρύβει, όμως, μέσα από την αλληγορία της πολύ σημαντικά μηνύματα: για τους φόβους που συχνά μας αποτρέπουν από το να ζήσουμε, για τη σπουδαιότητα του να γνωρίσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, να αγκαλιάσουμε το παρελθόν μας και να αγαπήσουμε αυτό που είμαστε. Βασικά πρόσωπα της ιστορίας είναι ο συγγραφέας - αφηγητής, η πριγκίπισσα Οντάι και ο μεγάλος μαύρος δράκος του φόβου. Η πριγκίπισσα και ο δράκος ζουν κλεισμένοι σε έναν πύργο περιμένοντας το σημάδι που θα επιτρέψει στην πριγκίπισσα να βγει από κει. Το σημάδι, όμως, δεν έρχεται ποτέ και ο δράκος του φόβου προσπαθεί να την αποτρέψει κάθε που εκείνη τολμά να ονειρευτεί τη ζωή της έξω από τους περιορισμούς του πύργου.  Τί θα γίνει, όταν εκείνη βρει το θάρρος να παραβλέψει τον δράκο, δηλαδή τον ίδιο της τον φόβο; Όσα την περιμένουν εκεί έξω, δεν θα είναι εύκολα. Το ταξίδι θα είναι μακρύ και κάποιες φορές θα κρύβει ευχάριστες, ενώ άλλες φορές θα επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις. Η πριγκίπισσα Οντάι, όμως, θα έχει καταφέρει ό,τι πιο σημαντικό: να ξεπεράσει ό,τι την τρομάζει περισσότερο και να διεκδικήσει την θέση της στη ζωή!

Ένα βιβλίο γραμμένο κυρίως σε διαλόγους με πολλά και διαφορετικά πρόσωπα να παρεμβάλλονται σε κάθε κεφάλαιο. Γεμάτο σοφία - αν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο - και ερωτηματικά, σχετικά με το τί έχει ετοιμάσει η ζωή για εμάς, για όλα τα καινούρια πράγματα που μας αξίζουν, για τον γεμάτο θαύματα, ευκαιρίες και ποικιλία πραγμάτων κόσμο που μας περιμένει εκεί έξω! Ένα βιβλίο που προσπαθεί να μας διδάξει ότι τα πιο όμορφα είναι όσα εμείς παραβλέπουμε θεωρώντας τα δεδομένα. Ένα παραμύθι για μεγάλα παιδιά, 208 συνολικά σελίδων, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καλέντης. Αν το πάρετε στα χέρια σας, σίγουρα θα το διαβάσετε και θα το ξαναδιαβάσετε!

Ας ξεκινήσουμε τη μέρα τολμώντας να πάμε τη ζωή μας ένα βήμα παρακάτω. Τελικά, εκείνη και μόνο ήταν το σημάδι που περίμενε η πριγκίπισσα τόσο καιρό για να βγει από τον πύργο της. Γιατί το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί σε αυτή τη ζωή, είναι το να μην μας συμβεί τίποτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια