Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...

"Το Αγόρι που ό,τι άγγιζε γινότανε γλυκό!", του Ευγένιου Τριβιζά (Εικονογράφηση: Λίζα Ηλιού )


Αν μπορούσατε να κάνετε μία και μόνη ευχή, ποια θα ήταν αυτή; Ό,τι αγγίζετε να γίνεται χρυσός ή γλυκό; Η Μικρή Παραμυθού σίγουρα θα ευχόταν το δεύτερο, μέχρι που διάβασε για τα παθήματα του Τσιπ Τσιπ Τοτό - του ολοκαίνουριου ήρωα του Ευγένιου Τριβιζά - και άλλαξε αμέσως γνώμη!

Αναφερόμαστε στο νέο βιβλίο του πιο ευφάνταστου παραμυθά όλων των εποχών, που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Θέμα του ένα μικρό αγόρι, του οποίου η λατρεία για τα γλυκά και η λαιμαργία του θα τον οδηγήσουν σε μεγάλους μπελάδες! Όλα ξεκίνησαν μία τυχαία ημέρα, όταν αμέριμνος έκανε πατίνι και συγκρούστηκε με μια μανταρινιά, με αποτέλεσμα να πέσει επάνω του ένα μαγικό μανταρίνι! Όταν πήγε να το καθαρίσει διαπίστωσε με έκπληξη ότι μέσα σε αυτό κατοικούσε ένα μαγικό τζίνι, ο Τούμπι Τούμπι Τζιν, που είχε τη δύναμη να κάνει τις ευχές των ανθρώπων πραγματικότητα! Ο Τοτό ευχήθηκε ό,τι αγγίζει να γίνεται γλυκό και η επιθυμία του εισακούστηκε! Η ευχή φαινόταν, αρχικά, ιδανική, αλλά δεν είχε υπολογίσει ότι η φράση "ό,τι αγγίζει" θα ήταν κυριολεκτική, ούτε ότι η πραγματικότητα ξεπερνούσε κάθε φαντασία!





Πρόκειται για ένα βιβλίο πλημμυρισμένο από χρώματα και λέξεις, που μας ταξίδεψε σε μία χώρα ονειρική, με κατοίκους ένα μαγικό τζίνι που επέλεξε να μην ζει σε ένα λυχνάρι, αλλά σε ένα λαχταριστό, ολοστρόγγυλο μανταρίνι, μία μαμά που μεταμορφώθηκε σε τούρτα, χωρίς καν να το καταλάβει, έναν μπαμπά που από σοφέρ έγινε εκλέρ, την Ρούμπι Ρούμπι Ρία, τη μικρή αδελφή του πρωταγωνιστή, που μέσα σε μια στιγμή θα μεταμορφωθεί σε γκοφρέτα λαχταριστή και αρκετούς, ακόμη, ήρωες, που θα συνεργαστούν για να μας χαρίσουν ξεκαρδιστικές, και σε κάποια σημεία λιγάκι μελαγχολικές, στιγμές! Γραμμένη με το χαρακτηριστικό στυλ του Ευγένιου Τριβιζά, σε έμμετρο στίχο, εμπλουτισμένο από όμορφες λέξεις που σχηματίζουν υπέροχες εικόνες απεριόριστης φαντασίας, η ιστορία μας δίνει ένα σπουδαίο μάθημα για την αξία του μέτρου και την αρνητική όψη κάθε είδους υπερβολής!

Αν θέλετε και εσείς να μάθετε πώς να μεταμορφώσετε τις θείες σας σε φρουί γλασέ, μελομακάρονα και αμυγδαλωτά, δεν έχετε παρά να βυθιστείτε στον ονειρικό κόσμο του Ευγένιου Τριβιζά και να ακολουθήσετε τον Τσιπ Τσιπ Τοτό σε μία βόλτα με  πατίνι διαφορετική από τις υπόλοιπες! Η Μικρή Παραμυθού μου και εγώ, αφεθήκαμε να μας συνεπάρει η ονειρεμένη πένα του συγγραφέα που δίνει υπόσταση στο απίθανο*, σε ένα ταξίδι στον κόσμο της υπερβολής, που γνωρίζαμε - εκ των προτέρων -  ότι θα μας μείνει αξέχαστο! Δεδομένου της αγάπης που τρέφει αυτό το blog στον δημιουργό των πιο παράδοξων πλασμάτων της παιδικής λογοτεχνίας, προτείνουμε το υπέροχο αυτό βιβλίο με μεγάλη μας χαρά!



* Έκφραση δανεισμένη από την ακαδημαϊκό Κική Δημουλά

Δεν υπάρχουν σχόλια