Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


το "Μικρές Νυχτερινές Ιστορίες", της Kitty Crowther (Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου)


Η Μικρή Παραμυθού, ως γνωστόν, λατρεύει τα παραμύθια. Αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς της από τότε που ήταν λίγων, μόλις, ημερών και σπάνια έχει περάσει μέρα χωρίς να έχει ξεφυλλίσει ένα, έστω, βιβλίο.  Για εκείνη όλες οι στιγμές είναι κατάλληλες για διάβασμα, περισσότερο, όμως, αγαπά τις στιγμούλες που προηγούνται του ύπνου, όταν κουρνιασμένη στην αγκαλιά της μαμάς της ακούει την τελευταία ιστορία της ημέρας. 




Για όλα αυτά τα μικρά, αλλά τρυφερά, μοιράσματα, που κάθε άνθρωπος που μεγαλώνει - ή απλά αγαπά - ένα παιδί, πρέπει να ζήσει, οι εκδόσεις Μάρτης συστήνουν στο ελληνικό κοινό το βιβλίο της Βελγίδας δημιουργού Kitty Crowther, "Μικρές Νυχτερινές Ιστορίες" (Petites histoires de nuits). Πρόκειται για μία συλλογή από τρία σύντομα παραμύθια, που διηγείται η μαμά αρκούδα στο μικρό της: στην πρώτη ιστορία η κυρία νυχτοφύλακας που ζει πέρα στο δάσος το βαθύ και το πυκνό, καληνυχτίζει όλα τα πλάσματα με τη βοήθεια ενός γκονγκ. Εκείνην, άραγε, ποιος θα την καληνυχτίσει; Στη δεύτερη πρωταγωνίστρια είναι η Ζόρα, ένα μικρό κορίτσι με ξύλινο σπαθάκι, που χάθηκε στο δάσος ψάχνοντας να βρει ένα γαλαζόμαυρο βατόμουρο. Για καλή της τύχη συνάντησε τον Τζάκο Μόλο, μία μικρή νυχτερίδα που την φιλοξένησε για ύπνο στη φωλιά της. Στην τρίτη και τελευταία ιστορία πρωταγωνιστές είναι ο Μπο, ένας ανθρωπάκος με μακρύ παλτό που έχει χάσει τον ύπνο του και τριγυρίζει κάθε βράδυ στο δάσος προσπαθώντας να τον βρει και ο Ότο, ένας κάστορας που συνηθίζει να γράφει ποιήματα σε πέτρες, τις οποίες  κατόπιν ρίχνει στη λίμνη. Οι τρεις ιστορίες, φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους, έχουν ως κοινό σημείο τον βραδινό ύπνο και το τρυφερό καληνύχτισμα πριν από αυτόν.




Η Kitty Crowther, βραβευμένη Βελγίδα συγγραφέας και εικονογράφος με σημαντικότερη διάκρισή της το Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), είναι παλιά γνώριμος της Μικρής Παραμυθού από το "Ο Νάνος δεν κοιμάται", το αριστούργημα της Astrid Lindgren που κυκλοφορεί από τον ίδιο εκδοτικό οίκο (εδώ). Το συγκεκριμένο βιβλίο μας θύμισε τις αυτοσχέδιες ιστοριούλες που πολλοί από εμάς έχουμε χρησιμοποιήσει στην προσπάθειά μας να κοιμίσουμε τα νυσταγμένα, αλλά επίμονα ξύπνια, παιδάκια μας. Πρόκειται για ένα μικρό χουχουλιάρικο βιβλιαράκι 80 σελίδων, που διαβάζεται απνευστί χάρις στο σύντομο και ονειρικό του κείμενο. Οι ιστορίες, επιφανειακά μόνο απλές και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο δίδαγμα, παραδίδουν το σημαντικότερο μάθημα όλων: την αγάπη και το νοιάξιμο για τον συνάνθρωπο, φίλο ή τυχαίο γνωστό. Η εικονογράφηση, στην οποία κυριαρχεί το ροζ χρώμα, είναι χαρακτηριστική της δημιουργού της, με τις εικόνες να παραπέμπουν σε ζωγραφιές που έχουν γίνει στο χέρι με την χρήση ξυλομπογιάς. 




Για όλους εμάς που αγαπάμε τις μικρές - και μεγάλες - νυχτερινές ιστορίες και τα μικρά ροζ βιβλιαράκια,  έρχεται να μας συντροφέψει στο ξεπροβόδισμα του βραδινού μας ταξιδιού ένα βιβλίο γεμάτο από μαγεία και καλοσύνη. Εμείς το αγαπήσαμε από την πρώτη στιγμή! Εσείς;



Δεν υπάρχουν σχόλια