Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Τα 33 Ροζ Ρουμπίνια", του Ευγένιου Τριβιζά (Εικονογράφηση: Ράνια Βαρβάκη)


Αρκετό καιρό πριν, έφτασε στο σπίτι μας ένα από τα πιο ιδιαίτερα παιδικά βιβλία, που είχαμε ποτέ δει και διαβάσει! Γι' αυτό τον λόγο, άλλωστε, καθυστερήσαμε να το παρουσιάσουμε, καθώς η ανάγνωσή του δεν είναι απλή υπόθεση (με την καλή πάντα έννοια!). Πρόκειται για τα "33 Ροζ Ρουμπίνια", του χιλιοαγαπημένου παραμυθά της Μικρής Παραμυθού Ευγένιου Τριβιζά, της σειράς ΠΑΡΑπολυΜΥΘΙΑ των εκδόσεων Καλέντης.

Κεντρικός - και χιλιοταλαιπωρημένος - ήρωας του βιβλίου είναι ο ατρόμητος ιππότης Ροδόλφος Ρουλεμάν και το πιστό, πλην όμως νυσταλέο, άλογό του ο Χουζουρίξ. Οι δυο τους ζουν πολλές περιπέτειες, η πλοκή και η  εξέλιξη των οποίων κατευθύνεται αποκλειστικά και μόνο από τον αναγνώστη, ο οποίος στα κρίσιμα σημεία, πριν το τέλος κάθε σελίδας, έχει το δικαίωμα να επιλέξει την συνέχεια που ο ίδιος επιθυμεί μέσα από μία σειρά ερωτήσεων, οι απαντήσεις των οποίων  τον οδηγούν κάθε φορά σε διαφορετικό τμήμα του βιβλίου, με άλλη πλοκή και κατάληξη. Κάποιες φορές η ανάγνωση γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, καθώς η εύρεση της επόμενης σελίδας είναι δυνατή έπειτα από την λύση ενός αινίγματος ή την απάντηση μίας, άλλοτε εύκολης και άλλοτε δύσκολης, ερώτησης. Όταν βαρεθείς να διαβάζεις, σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις κάτι τελείως διαφορετικό, όπως να  ανοιγοκλείσεις τα φώτα του δωματίου σου, να σχεδιάσεις, να βρεις την απάντηση σε μία αστεία ερώτηση και πολλά ακόμη.





Ο αναγνώστης θα αποφασίσει: αν ο Ροδόλφος θα συναντήσει τον ρινόκερο που κατάπιε το ουράνιο τόξο, αν θα κόψει τη μαργαρίτα που λέει πάντα σ'αγαπώ, αν θα βάλει το χέρι του στο κοφίνι με τα φαρμακερά φίδια και άλλα, η τυχαία και μη επιλογή των οποίων πλάθει κάθε φορά και από μία καινούρια ιστορία! Αρχικά, μας απογοήτευσε λιγάκι η ασπρόμαυρη εικονογράφηση, στην πορεία, ωστόσο, συνειδητοποιήσαμε ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε τυχαία (όπως τίποτα, εξάλλου, στα βιβλία του Ε. Τριβιζά), καθώς δίνει τη δυνατότητα στον μικρό αναγνώστη να χρωματίσει τις σελίδες, κάνοντας έτσι ένα μικρό ή μεγάλο διάλειμμα από το διάβασμα του βιβλίου. Η Μικρή Παραμυθού και εγώ, δεν καταφέραμε να μετρήσουμε πόσες ιστορίες περιλαμβάνει το πολυπαραμύθι, το βάλαμε, ωστόσο, στόχο για το μέλλον! Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν: "Τα 88 ντολμαδάκια" και "Οι 66 Εξωγήινοι Ξιφομάχοι".

Ένα παράξενο και σπάνιο βιβλίο, που όσες φορές και να το διαβάσεις έχει να σου διηγηθεί από μία διαφορετική ιστορία. Ένα μαγικό βιβλίο, που δεν θα σε αφήσει να το βαρεθείς ποτέ!


Δεν υπάρχουν σχόλια