Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


τη σειρά βιβλίων "Οράτιος και Χάριετ", της Clare Elsom (Κείμενο και εικονογράφηση)


Ο Λόρδος Αντιπλοίαρχος Οράτιος Φρειδερίκος Γουόλινγκτον Βλακέντιος Μάξιμος Πίμπλμπερι ο Τρίτος, νικητής ένδοξων μαχών, τρις παγκόσμιος πρωταθλητής του διεθνούς αγώνα με κουτάλια και αυγά και το μεγαλύτερο και λαμπρότερο άγαλμα στο Πάρκο του Πρίγκιπα, και η Χάριετ, ένα μικρό κορίτσι επτά ετών και τριών μηνών, η μαμά της οποίας έχει δική της τάξη αεροβικής για σκύλους, δείχνουν φαινομενικά να μην έχουν κανένα κοινό στοιχείο μεταξύ τους. Ωστόσο, παρά τους αιώνες που τους χωρίζουν, θα καταφέρουν να αναπτύξουν μια ιδιαίτερη φιλία, που σιγά σιγά θα στεριώσει και θα γίνει όλο και πιο δυνατή μέσα από την σειρά βιβλίων της Clare Elsom, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην χώρα μας από τις εκδόσεις Καλέντης!


Όλα θα ξεκινήσουν στον πρώτο τίτλο της σειράς, "Οράτιος και Χάριετ: Κατακτούν την πόλη", όταν ο υπεροπτικός Οράτιος κολλημένος επάνω σε μια κολόνα για εκατοντάδες χρόνια και αγανακτισμένος από τις κουτσουλιές των πουλιών, τα γκράφιτι, τα σκουπίδια και τους κώνους κυκλοφορίας που σφηνώνουν επάνω στο κεφάλι του, αποφασίζει να ψάξει αλλού για στέγη. Στον δρόμο του θα βρεθεί η Χάριετ, που με την συμβολή του παππού της θα θελήσουν να βοηθήσουν το απαιτητικό και λιγάκι κακομαθημένο άγαλμα να γνωρίσει τον σύγχρονο τρόπο ζωής, ενώ ταυτόχρονα θα αναζητά νέα στέγη. Αφού απορρίψει την αποθήκη του παππού, το μουσείο, τον κινηματογράφο, τη βιβλιοθήκη, την τράπεζα και ένα σωρό ακόμη εναλλακτικές κατοικίες, θα στρέψει την προσοχή του στην οικία του δημάρχου Ασημοπισινάκη, απογόνου του  παγκάκιστου εχθρού του Δούκα Κάθμπερτ Έμερι Μπάκινγκτον Ασημοπισινάκη του Δεύτερου, το άγαλμα του οποίου στολίζει την αυλή του πολυτελέστατου σπιτιού! Ο Οράτιος  δεν θα αφήσει κάτι τέτοιο να περάσει έτσι και θα βάλει στόχο την κατάκτηση της καταπληκτικής αυτής θέσης! Τί θα γίνει, όμως, όταν η άδεια κολόνα του στο Πάρκο του Πρίγκιπα τεθεί στη διάθεση όποιου θελήσει να την καλύψει;


Στον δεύτερο τίτλο της σειράς, "Οράτιος και Χάριετ: Έχει ο καιρός γυρίσματα", η Χάριετ μαζί με τους κολλητούς της φίλους, Φρέιζερ και Μέγκαν, αναλαμβάνουν να βγάζουν βόλτα σκύλους κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, υπό την επωνυμία Πολύ Σοβαροί Επαγγελματίες Συνοδοί Σκύλων. Η αλλόκοτη παρέα των τριών παιδιών και των πάρα πολλών σκύλων περνά καθημερινά από το Πάρκο του Πρίγκιπα, όπου ο Οράτιος δυσανασχετεί μιας και απεχθάνεται αυτά τα - κατά τ' άλλα - φιλικά τετράποδα, μεγάλα ή μικρά. Ακολουθώντας το παράδειγμα της μικρής του φίλης, αποφασίζει να ψάξει και εκείνος για δουλειά. Έπειτα από πολλές ατυχίες, θα καταλήξει να εργαστεί στην εφημερίδα Φήμες, με ολέθριες, φυσικά, συνέπειες. Ωστόσο, εντελώς απρόσμενα, η στήλη του τυγχάνει ευρείας αποδοχής, με αποτέλεσμα ο Οράτιος να γίνει ξαφνικά το πρόσωπο της ημέρας και πλήθος φανατικών αναγνωστών να ακολουθούν τις συμβουλές του! Τί θα γίνει, όμως, όταν η Χάριετ χάσει ένα από τα σκυλάκια που έχει αναλάβει να προσέχει; Θα καταφέρει, άραγε, ο πέτρινός της φίλος να την βοηθήσει να το βρει ή ο φόβος του για τα μικρά τετράποδα θα σταθεί πιο δυνατός από την φιλία τους; 


Πρόκειται για μια σειρά βιβλίων με πολύ σύγχρονη μορφή και περιεχόμενο και αυτοτελή το κάθε ένα  ιστορία. Η πολύ έξυπνη και γρήγορη γραφή, το ιδιαίτερο χιούμορ, η γρήγορη εξέλιξη και η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, κάνουν το κείμενο πιο ζωντανό, ενώ η κάθε σελίδα διανθίζεται από την πραγματικά αστεία και πολύ ενδιαφέρουσα εικονογράφηση της δημιουργού της απλής αλλά πανέμορφης αυτής σειράς. Εκτός από τα δύο προηγούμενα, κυκλοφορούν επίσης τα: "Αθλητικό υπερθέαμα" και Φίλοι, Ρωμαίοι, αγάλματα!".


Αν και εσείς τύχει ποτέ να περάσετε από το Πάρκο του Πρίγκιπα και δείτε ένα άγαλμα τριακοσίων ογδόντα επτά ετών και μισό να κάνει τρέλες, μην παραξενευτείτε. Πρόκειται για τον Οράτιο, που μπουχτισμένος και αγανακτισμένος από την στασιμότητα στην οποία τον υποχρεώνει η κολόνα του, συνηθίζει να περνά τον χρόνο του κάνοντας ένα σωρό αλλόκοτα πράγματα! Αν είστε αρκετά τολμηροί, δεν έχετε παρά να μοιραστείτε μαζί του κάποια ή και περισσότερες από τις περιπέτειές του. Πιστέψτε με, δεν θα το μετανιώσετε!


Δεν υπάρχουν σχόλια