Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


το "Ο Παραμυθένιος Κόσμος του Δάσους", του Tony Wolf


Μία αγαπημένη και πολύ γνωστή σειρά παιδικών βιβλίων, μου ξύπνησε τρυφερές αναμνήσεις. Αναφέρομαι στον "Παραμυθένιο Κόσμο του Δάσους", του πολύ γνωστού Ιταλού εικονογράφου Tony Wolf (ψευδώνυμο του Antonio Lupatelli), που κυκλοφορεί  από τις εκδόσεις Στρατίκη.

Πρόκειται για μία σειρά έξι παιδικών βιβλίων, με κεντρικούς ήρωες μια παρέα από ζώα, με αυτοτελείς, αλλά σχετικές μεταξύ τους ιστορίες. Σε κάθε τόμο προστίθενται νέοι ήρωες, όπως νάνοι, γίγαντες, νεράιδες, ξωτικά και δράκοι, που ενώνονται με εκείνους των προηγούμενων βιβλίων, σχηματίζοντας μια μεγάλη παρέα. Τα βιβλία προωθούν την έννοια της φιλίας, της συνεργασίας, της ομαδικότητας και της ανιδιοτέλειας, ενώ παράλληλα διασκεδάζουν και διδάσκουν τα παιδιά. Ως σύνολο, πραγματεύονται το θέμα της διαφορετικότητας, της αποδοχής και της υποχρεωτικής μετακίνησης μιας κοινωνίας. Η εικονογράφηση είναι πλούσια και ευφάνταστη και έπιασα τον εαυτό μου να την παρατηρεί για ώρα, ενώ διάβαζα τα παραμύθια.




Στον πρώτο τόμο, με τίτλο "Οι κάτοικοι του δάσους", η παρέα των ζώων μας συστήνεται μέσα από 13 μικρές ιστορίες, δυόμιση σελίδων η κάθε μία: ο πολυμήχανος κάστορας, οι νοικοκυρές αδελφές ποντικίνες, ο γκρινιάρης κόρακας και πολλοί ακόμη, αποτελούν την χαρούμενη ομάδα. Το βιβλίο τελειώνει με έναν κατακλυσμό, που θα οδηγήσει τους φίλους στην αναζήτηση νέου τόπου κατοικίας, όπου θα τους περιμένουν καινούριες περιπέτειες . 






Η ιστορία θα συνεχιστεί στον δεύτερο τόμο με την παρέα να καταλήγει "Στη χώρα των Νάνων". Εκεί, με τη βοήθεια των ευγενικών και φιλικών μικρόσωμων πλασμάτων, οι διωγμένοι από τον κατακλυσμό φίλοι, θα βρουν ένα νέο σπίτι, αλλά, κυρίως, καταπληκτικούς καινούριους γείτονες!






Στον τρίτο τόμο "Έρχονται οι Γίγαντες" και συγκεκριμένα ο Κοκκινογένης, ο οποίος εξαιτίας ενός φοβερού πονόδοντου καταφεύγει στη χώρα των νάνων, προς αναζήτηση καλού οδοντογιατρού. Ο καλόκαρδος γίγαντας θα γίνει φίλος με τα ζώα και τους νάνους, θα μείνει μαζί τους και θα τους βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί.






Επόμενο στη σειρά είναι "Οι Νεράιδες του δάσους", όπου οι νεράιδες Γαλάζια, Κόκκινη, Λευκή, Ψηλή, Κοντή και Παχουλή, πηγαίνουν για διακοπές στη χώρα των Νάνων, καλεσμένες από τους ίδιους. Ζώα, νάνοι και νεράιδες γίνονται μια όμορφη παρέα και περνούν υπέροχα με γλέντια, διαγωνισμούς και όμορφες στιγμές, ώσπου μία σειρά από δυσάρεστα γεγονότα θα ανατρέψει τα πάντα! Πρόκειται για τον πιο στενάχωρο τόμο του υπέροχου αυτού παραμυθιού, ταυτόχρονα, όμως, και τον πιο διασκεδαστικό, τουλάχιστον στην αρχή.






"Τα ξωτικά είναι μεγάλα πειραχτήρια. Δεν αφήνουν κανέναν να ησυχάσει με τα αστεία και τα πειράγματά τους". Φυσικά, δεν άφησαν ούτε τους φίλους μας τους νάνους, οι οποίοι στον πέμπτο τόμο της σειράς, με τίτλο "Τα μεγάλα ζιζάνια", θα γνωρίσουν τους Ξυδάκη, Αλατάκη και Πιπεράκη, οι οποίοι θα ταράξουν νάνους και ζώα με τις σκανταλιές και τις φάρσες τους. Θα ενσωματωθούν, ωστόσο, πλήρως στην παρέα, όταν θα βοηθήσουν τους υπόλοιπους κατοίκους του δάσους να απαλλαγούν από τα Γκούσναγκ.






Και το υπέροχο ταξίδι στον μαγικό κόσμο του δάσους τελειώνει με τον έκτο τόμο της σειράς, όπου "Η παράξενη Χώρα" των δράκων και άλλων παράξενων ζώων θα γίνει γνωστή στους μικρόσωμους φίλους μας και στους γείτονές τους. Ένας κακός νάνος, εξόριστος από τους υπόλοιπους, θα προσπαθήσει να καταστρέψει το χωριό με τη βοήθεια ενός δράκου, που μπορεί να βγάζει φωτιές από το στόμα, είναι, ωστόσο, άκακος στον χαρακτήρα, όπως και οι υπόλοιποι δράκοι αυτής της χώρας. Στην αρχή του βιβλίου πόλεμος κηρύσσεται μεταξύ νάνων και δράκων, ο οποίος θα τελειώσει με ένα μεγάλο φαγοπότι και με μια ακόμη πιο δεμένη και όμορφη παρέα!





Η υπέροχη αυτή σειρά βιβλίων μας ενθουσίασε. Μπορεί να φέρει την αισθητική μιας άλλης εποχής, δεν υστερεί, ωστόσο, σε περιεχόμενο, ποιότητα και φαντασία! Κάθε βράδυ μας περιμένει με την Μικρή Παραμυθού και από μία νέα περιπέτεια, την οποία ζούμε παρέα με τα ζώα, τους νάνους, τις νεράιδες και τα υπόλοιπα θαυμαστά πλάσματα του παραμυθένιου κόσμου του δάσους! Το προτείνουμε με μεγάλη μας χαρά!

Δεν υπάρχουν σχόλια