Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Το Μαγικό Βιολί", της Μαριβίτα Γραμματικάκη (Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή, Μουσική: Νίκος Ξανθούλης)


Η Μικρή Παραμυθού αγαπά τα λουλούδια, αλλά όχι τα πέτρινα, θαυμάζει τους βασιλιάδες των παραμυθιών, αλλά όχι τους σκυθρωπούς, και λατρεύει τα βιβλία, την όμορφη μουσική και το μοναδικό Μαγικό Βιολί της Μαριβίτας Γραμματικάκη, ένα παραμύθι που αποτελεί διασκευή της ομώνυμης όπερας για παιδιά, η οποία ανέβηκε στη Λυρική Σκηνή το Μάιο του 2011.


Στην Γκριζούπολη, μια πόλη τόσο άσχημη που ούτε ο χάρτης δεν την θέλει, ζουν ο βασιλιάς Οράτιος και η όμορφη κόρη του Ρόζα. Εκείνος μισεί την χαρά, με αποτέλεσμα να απαγορεύσει σε ολόκληρη την πόλη τη μουσική, τα τραγούδια, τα χρώματα και το γέλιο! Τα παράθυρα του παλατιού είναι σκεπασμένα με γκρίζες κουρτίνες, το τζάκι είναι  πάντα σβηστό και οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να φοράνε πάντα γκρίζα ρούχα και να είναι σκυθρωποί. Τα μόνα λουλούδια που υπάρχουν είναι ο κήπος με τα πέτρινα τριαντάφυλλα και τους γκρίζους φοίνικες, που παρήγγειλε ο βασιλιάς για την μοναχοκόρη του. Ώσπου μία μέρα εμφανίζεται ο Αμίρ, ένας τσιγγάνος που παρέα με το βιολί του ταξίδευε χρόνια με το μουσικό καραβάνι. Χάρις σε αυτόν, η πολιτεία πλημμυρίζει από νότες, ελπίδα και λαχτάρα για ζωή. Η Ρόζα μαγεύεται από τον περιπλανώμενο μουσικό, το βιολί σκορπά την μελωδία του, ακόμη και ο Πρόκας, ο πιστός υπηρέτης του βασιλιά και φόβος και τρόμος όλων των υπηκόων, παρασύρεται από τη μουσική του. Πώς, άραγε, να ήξερε εκείνη η άγνωστη γυναίκα, που εμφανίστηκε ξαφνικά μέσα από το πλήθος, το όνομα του μουσικού, πού χάθηκε το βιολί του αφού τον συνέλαβαν και γιατί ο βασιλιάς έδωσε εντολή να κλείσουν ακόμα και την κόρη του στο πιο σκοτεινό κελί του παλατιού; Και το σημαντικότερο: γιατί ο βασιλιάς Οράτιος προσπαθεί με κάθε τρόπο να στερήσει την χαρά από τους υπηκόους του;


Ένα υπέροχο βιβλίο, που αποτελείται από μια μαγική ιστορία, μια σύγχρονη και ιδιαίτερα συναρπαστική εικονογράφηση από την βραβευμένη Ίριδα Σαμαρτζή και ένα CD που συνδυάζει την αφήγηση της Λίλας Μουτσοπούλου με την υπέροχη μουσική! Καλογραμμένο και με ενδιαφέρουσα πλοκή, κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο. Ξεχωρίζει, κατά τη γνώμη μας, για την πολύ καλή μουσική του επένδυση του συνθέτη Νίκου Ξανθούλη, την οποία εμείς λατρέψαμε. Αποτελείται συνολικά από 48 σελίδες, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 6 ετών και πάνω και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντης.


Η Μικρή Παραμυθού και εγώ, αποφασίσαμε να ανοίξουμε καλά τα αυτιά μας για να ακούσουμε τις καμπάνες που χτυπούν έχοντας πια πάψει να είναι σκουριασμένες και να ανοίξουμε διάπλατα τα μάτια μας για να μπορέσουμε να δούμε τον ουρανό που καθάρισε από τα σύννεφα και τα λουλούδια που στολίζουν τους κήπους της άλλοτε θλιβερής Γκριζούπολης! Εκείνη και εγώ γνωρίζουμε καλά ότι οι πολιτείες θα μεταμορφωθούν μονάχα αν όλοι θελήσουμε να αφήσουμε την καρδιά μας διαθέσιμη στην ευτυχία και τα μάτια μας στην ομορφιά που περιβάλλει τον κόσμο γύρω μας! Εξάλλου, το μαγικό βιολί είναι έτοιμο να μαγέψει όποιον θελήσει να το ακούσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια