Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει…


"Τα τρία μικρά λυκάκια", του Ευγένιου Τριβιζά

Εικονογράφηση: Έλεν Οξένμπερυ

Τα Τρία Μικρά Λυκάκια, του Ευγένιου Τριβιζά! Ξεκινώντας να γράφω στο blog μου, δεν θα μπορούσα παρά να κάνω την αρχή με τον πιο αγαπημένο μου από όλους τους παραμυθάδες, τον Ευγένιο Τριβιζά! Τον άνθρωπο που έχει αναγάγει την δημιουργία καινούριων κόσμων σε επάγγελμα και το να εξάπτει την φαντασία των παιδιών, σε τέχνη! Και φυσικά την αγάπη μου αυτή την έχω μεταδώσει και στην μικρή παραμυθού μου, της οποίας την βιβλιοθήκη ανανεώνουμε, όσο πιο συχνά μπορούμε, με έργα του. Και παρόλο που πρόσφατα κυκλοφόρησαν δύο καινούρια, εγώ θα μείνω πιστή σε ένα παλιό, αλλά πάντα επίκαιρο παραμύθι του. Πριν από μερικούς μήνες μπαίνοντας σε ένα αγαπημένο μας βιβλιοπωλείο στην Περαία, αγοράσαμε τα Τρία Μικρά Λυκάκια, το βιβλίο που αποτελεί εξυπνότατη παράφραση του κλασικού παραμυθιού με τα τρία γουρουνάκια, το οποίο η Μέμα μου λατρεύει. 

Μόνο που στο έργο του Τριβιζά οι ρόλοι, φυσικά, αντιστρέφονται και την θέση του κακού παίρνει τώρα ο Ρούνι Ρούνι, το ύπουλο κακό γουρούνι, ενώ στη θέση του κυνηγημένου βρίσκονται τα 3 μικρά λυκάκια. Κατά τα άλλα, ο μύθος ίδιος, αλλά σαφώς πιο εκσυγχρονισμένος, με τα σπιτάκια να είναι φτιαγμένα όχι από άχυρο, ξύλο και τούβλα, αλλά από τούβλο, τσιμέντο και μέταλλο. Φυσικά, ο Ρούνι Ρούνι καταφέρνει να τα γκρεμίσει όλα, ώσπου τα τρία λυκάκια, απελπισμένα, καταφεύγουν στην ύστατη λύση … στο λουλουδένιο σπίτι. Και εκεί ξεδιπλώνεται όλη η μαγεία του υπέροχου αυτού βιβλίου, όπου το κακό γουρούνι συνεπαρμένο από τη μυρωδιά και την ομορφιά των λουλουδιών, μετατρέπεται σε θαυμάσιο, καλό γουρούνι και πετυχαίνει αυτό, που από την αρχή, υποσυνείδητα, ήταν ο στόχος του: να γίνει δεκτός στην παρέα των τριών μικρών λύκων. 


Έτσι, μέσα από το έξυπνο και κάποιες φορές διαφορετικό, γι’ αυτό, όμως, ωραίο, χιούμορ του Τριβιζά, δίνεται ένα σπουδαίο μήνυμα: ότι κάθε άνθρωπος κρύβει βαθιά μέσα του ένα «καλό γουρούνι» και μένει μόνο να αντικρίσει την πραγματική ομορφιά, την φιλία και την αποδοχή, για να βγει αυτό στην επιφάνεια! Αν ανοίξεις το σπίτι και την καρδιά σου στον εχθρό, ίσως να τον κάνεις φίλο!


Διαβάστε το στα παιδιά σας και δεν θα χάσετε. Εξάλλου, εάν υπάρχει ένας συγγραφέας σε τούτο τον πλανήτη, ο οποίος αγαπάει τα παιδιά τόσο πολύ, ώστε να δημιουργεί για αυτά καινούριες λέξεις, πόλεις, χώρες και να τους γεμίζει τα κεφαλάκια με φανταστικές εικόνες, αυτός δεν είναι άλλος από τον Ευγένιο Τριβιζά! Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!


                                                                   Σας φιλώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια