Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...

8 και 1 εκδόσεις για τον Μικρό Πρίγκιπα του  Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ


Ο Μικρός Πρίγκιπας του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, είναι ένα παιδικό βιβλίο γεμάτο από μαγεία ικανή να εξημερώσει μικρούς και μεγάλους. Πρωτοεκδόθηκε το 1943 στην Αμερική, όπου ζούσε εξόριστος ο συγγραφέας του, με κείμενα και σχέδια του ιδίου. Έκτοτε έχει κυκλοφορήσει σε άπειρες εκδόσεις, έχει μεταφραστεί σε 250 γλώσσες και ανήκει στην κατηγορία των πιο πολυδιαβασμένων βιβλίων στον κόσμο. Η ιστορία του είναι απλή και ταυτόχρονα βαθιά σύνθετη: ένας πιλότος πέφτει με το αεροπλάνο του στην έρημο, έπειτα από βλάβη. Εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο αγόρι που προέρχεται από έναν μακρινό πλανήτη, γνωστό ως Αστεροειδή Β612, όπου υπάρχουν μονάχα τρία ηφαίστεια και ένα τριαντάφυλλο. Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι απόλυτα πιστός και ερωτευμένος με το τριαντάφυλλό του, για το οποίο πιστεύει ότι είναι το μοναδικό στον κόσμο. Διηγείται στον πιλότο μαγευτικές ιστορίες και κάπως έτσι ξεκινά ένα συναρπαστικό ταξίδι, όπου μέσα από τις αναμνήσεις ενός μικρού παιδιού ξετυλίγεται ο επιπόλαιος, μίζερος και μοναχικός κόσμος των ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται μια υπέροχη φιλία. Ένα βιβλίο με αρχή, μέση και τέλος, που γεμίζει αισιοδοξία και θάρρος όποιον τολμήσει να το διαβάσει!

Η ιστορία, μέσα από την φαινομενική απλότητά της, το λιτό κείμενο και τις ιδιαίτερες και ταυτόχρονα μινιμαλιστικές ζωγραφιές που την πλαισιώνουν, μεταφέρει βαθυστόχαστα μηνύματα και αναζητά απαντήσεις σε ερωτήματα των μεγάλων, όπως αυτά μπορούν να διατυπωθούν μέσα από την αγνή καρδιά ενός μικρού παιδιού. Από την πρώτη χρονιά της κυκλοφορίας του βιβλίου μέχρι και σήμερα, έχουν βγει πολλές και διαφορετικές εκδόσεις - άλλες κοντά στο πρωτότυπο και άλλες σε ελεύθερη απόδοση -  που απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβάνοντας στον υπέροχο κόσμο ενός μικρού πρίγκιπα όλα τα παιδιά, από τα μικρότερα έως και τα πιο μεγάλα. Η Μικρή Παραμυθού και εγώ, συγκεντρώσαμε μερικές από εκείνες που κυκλοφορούν στην ελληνική γλώσσα, τις διαβάσαμε  και σας τις προτείνουμε.


Ο Μικρός Πρίγκιπας για παιδιά από 0 έως 3 ετών:



 


Από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη κυκλοφορούν δύο βιβλία με θέμα τις περιπέτειες του Μικρού Πρίγκιπα, ειδικά διασκευασμένες ώστε να απευθύνονται σε πολύ μικρά παιδιά. Ο εκδοτικός οίκος έχει ως προτεινόμενη ηλικία από 3 έως 6 ετών, μπορούν, ωστόσο, να διαβαστούν από πολύ νεώτερους αναγνώστες, μιας και πρόκειται για καρτονέ εκδόσεις, με μικρό κείμενο και λίγες σελίδες. Το ένα, μάλιστα, από αυτά σε εικονογράφηση της Katya Longhi ανήκει στη σειρά Κρυφτούλι με τα Παραμύθια και αποτελείται από σελίδες που εμφανίζονται συρταρωτά, αποτελώντας ευχάριστη έκπληξη για όποιον το διαβάζει.


Ο Μικρός Πρίγκιπας για παιδιά από 3 έως 6 ετών:





Στην επόμενη ηλικιακή κατηγορία υπάγεται η έκδοση του οίκου Μίνωας, που απευθύνεται σε λίγο μεγαλύτερα παιδάκια. Τη διασκευή έχει κάνει ο Φίλιππος Μανδηλαράς, όπου σε ένα κείμενο 32, συνολικά, σελίδων παρουσιάζει απλουστευμένα και με έμφαση στα πιο κύρια σημεία του έργου, την ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα. Η συγκεκριμένη έκδοση διατηρεί  την αυθεντική εικονογράφηση του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ και αποτελεί μία από τις ιδανικότερες για την γνωριμία των παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με το διάσημο έργο.


Ο Μικρός Πρίγκιπας για παιδιά από 7 ετών και άνω:




Στην επόμενη κατηγορία εντάξαμε τρία βιβλία που απευθύνονται σε αναγνώστες από 8 ετών και άνω, μιας και περιλαμβάνουν το αυθεντικό κείμενο και εικονογράφηση. Η έκδοση του οίκου Μίνωας ανήκει στη σειρά Γαλάζια Βιβλιοθήκη, όπου περιλαμβάνονται κλασικά έργα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας προσεκτικά επιμελημένα και συμπυκνωμένα, ώστε να είναι προσιτά στο παιδικό κοινό. Ο Μικρός Πρίγκιπας έχει ασπρόμαυρη εικονογράφηση, μικρό μέγεθος και αποτελείται, περίπου, από 120 σελίδες. Η έκδοση του οίκου Χάρτινη Πόλη ανήκει στη σειρά Μικρά Κλασικά, είναι μικρού μεγέθους 78 σελίδων και πιο συμπυκνωμένη σε σχέση με την προηγούμενη. Τέλος, υπάρχει και η κλασική έκδοση του οίκου Πατάκης, όπου μέσα από ένα κείμενο 100, περίπου, σελίδων ξετυλίγεται η αυθεντική ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα. 



Ο Μικρός Πρίγκιπας και οι σύγχρονοι εικονογράφοι:



Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί μία διασκευή του γνωστού παραμυθιού στην πιο σύγχρονη μορφή του. Η απόδοση του κειμένου έχει γίνει από την  Άλκη Ζέη και η εικονογράφηση από τον Αλέξη Κυριτσόπουλο. Η συνεργασία των δύο έχει ως αποτέλεσμα μια πιο φρέσκια και σύγχρονη εκδοχή, πάντα, όμως, με  σεβασμό στο αυθεντικό έργο. Αποτελείται συνολικά από 112 σελίδες και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 8 ετών και άνω. Το κατάλληλο βιβλίο για τους λάτρεις του διάσημου έργου, που δεν χάνουν την ευκαιρία να προσθέσουν στην συλλογή τους ακόμη μία έκδοση σε ελεύθερη απόδοση. Αξίζει να το διαβάσετε και μόνο για τους συντελεστές του.


Ο Μικρός Πρίγκιπας και η σύγχρονη τεχνολογία:





Στην κατηγορία των βιβλίων επαυξημένης πραγματικότητας κυκλοφορεί μία έκδοση από την Χάρτινη Πόλη με την αυθεντική εικονογράφηση του συγγραφέα. Κατεβάζοντας την δωρεάν εφαρμογή στο κινητό ή το tablet σας, μπορείτε να ζήσετε μια εικονική εμπειρία με μουσική, παιχνίδια και φωτογραφίες βασισμένα στην υπέροχη ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα.


8 και ... 1




Τέλος, από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί ένα υπέροχο λεύκωμα για τον πρώτο χρόνο κάθε μικρού πρίγκιπα, εμπνευσμένο από το υπέροχο βιβλίο του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ.

Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι το βιβλίο εκείνο που μέσα από την απέραντη τρυφερότητα έχει κατορθώσει να κερδίσει το κοινό σε βάθος χρόνου και να γίνει διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο.  Μία ιστορία που παρόλο που γράφτηκε αρκετές δεκαετίες πριν, εξακολουθεί να θίγει θέματα που αφορούν σε όλες τις εποχές, όλους τους τόπους και όλες τις κοινωνικές βαθμίδες. Ένα παραμύθι των μεγάλων και μικρών παιδιών που επιμένει να φωνάζει σε όποιον θέλει να ακούσει, ότι "...μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια...".

Δεν υπάρχουν σχόλια