Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Ένα ξεχωριστό Δώρο", της Μαριάννας Κουμαριανού (Εικονογράφηση: Πωλίνα Παπανικολάου)


Πώς νοιώθει άραγε το πρωτότοκο παιδί, όταν το σπίτι, τους γονείς και τη ζωή του έρχεται να μοιραστεί ένα αδελφάκι; Η Μικρή Παραμυθού δεν έχει βρεθεί  ακόμη σε αυτή τη θέση, θαυμάζει, ωστόσο, τον ήρωα του παιδικού βιβλίου της Μαριάννας Κουμαριανού, ο οποίος αναζητά ανάμεσα σε πολλά δώρα το ιδανικό για την αδελφούλα του.

Πρόκειται για ένα παραμύθι που πραγματεύεται το θέμα της απόκτησης νέου μωρού στην οικογένεια, όχι από τη στιγμή της ανακοίνωσης της είδησης της εγκυμοσύνης, όπως συμβαίνει συνήθως στα βιβλία αυτής της θεματολογίας, αλλά από τη στιγμή που η μαμά μπαίνει στο μαιευτήριο για να γεννήσει. Πρωταγωνιστές ένα μικρό παιδί και η γιαγιά του, με την οποία μένει ώσπου να επιστρέψει η μαμά. Ο μικρός περνάει πολύ όμορφα στο σπίτι των παππούδων, καθώς είναι γεμάτο από αντικείμενα που συνέλεγε ο παππούς από τα ταξίδια του, φαντασία και πολύ αγάπη. Στην προσπάθειά του να βρει δώρο για τη νεογέννητη αδελφούλα του θα δυσκολευτεί, καθώς θα απορρίψει όλες τις συνηθισμένες επιλογές που προσφέρει ένα κατάστημα παιχνιδιών. Ώσπου η γιαγιά, έχει μία ιδέα!


Ένα βιβλίο πλημμυρισμένο στο χρώμα, με μία γιαγιά ιδιαίτερη, έναν παππού κοσμογυρισμένο και ένα παιδί που μεγαλώνει μέσα σε παραμύθια και αντικείμενα γεμάτα ιστορίες, που εξάπτουν και καλλιεργούν την φαντασία του. Η σπουδαιότητά του, όμως, βρίσκεται στο ότι ο πρωταγωνιστής  μαθαίνει να εκτιμά την αληθινή αξία των πραγμάτων και όχι την υλική. Γιατί, ό,τι φτιάχνουμε μόνοι μας με περίσσευμα αγάπης, μπορεί να είναι χιλιάδες φορές πιο σημαντικό και από το πιο ακριβό αντικείμενο ενός ραφιού. Καθώς ξεδιπλώνεται η ιστορία, προβάλλεται η αξία του να μοιράζεσαι και η σημασία της αδελφικής αγάπης. Μία παιδική ιστορία που μας μεταφέρει σε ένα σπίτι, όπου οι άνθρωποι έχουν αληθινά παραμύθια να διηγηθούν, σημειώνουν με πλαστελίνη στην παλιά υδρόγειο τα μέρη που έχουν επισκεφθεί, φτιάχνουν με τα χέρια τους δώρα για αυτούς που αγαπούν και μαθαίνουν στους μικρότερους να αγαπούν αληθινά.

Ένα ξεχωριστό βιβλίο για παιδιά που περιμένουν αδελφάκι, αλλά και για εκείνα θα ήθελαν να περιμένουν! Εμείς το διαβάσαμε  και το αγαπήσαμε πολύ! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.




Δεν υπάρχουν σχόλια