Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Το κόκκινο σκουφάκι", του Agostino Traini


Εχθές το απόγευμα διαβάσαμε παρέα με την Μικρή Παραμυθού μου ένα από τα πιο διασκεδαστικά και όμορφα παιδικά βιβλία, που είχαμε την τύχη, μέχρι στιγμής, να φτάσουν στα χέρια μας. Πρόκειται για το Κόκκινο σκουφάκι, του Ιταλού συγγραφέα και εικονογράφου Agostino Traini, το οποίο αν δεν το ξέρετε ήδη, απλώς χάνετε!!!

Η ιστορία του είναι μία παρωδία του γνωστού παραμυθιού της Κοκκινοσκουφίτσας, με τη μόνη διαφορά ότι στο τέλος έζησαν όλοι καλά, ακόμη και ο "κακός" λύκος. Κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου ο λύκος, ο οποίος τρομοκρατεί το δάσος τρώγοντας ανυποψίαστους τουρίστες.Το κίνητρό του είναι απλούστατο και πολύ λογικό: χρειάζεται τα ρούχα τους, προκειμένου να είναι ευπαρουσίαστος μπροστά σε μία πριγκίπισσα λύκαινα, την οποία μάταια προσπαθεί να εντυπωσιάσει! Όταν μία μέρα συναντά στον δρόμο του τη Ναταλία, ένα κοριτσάκι με εντυπωσιακό κόκκινο σκουφάκι, η λύση για την καρδιά της καλής του φωτίζεται μπροστά του και δεν είναι άλλη, από την απόκτηση του ωραίου κόκκινου σκούφου, που θα την εντυπωσιάσει. Και τότε αρχίζουν όλα: μία γιαγιά λάτρης των extreme sports, που θα "βγει από την μέση" πέφτοντας στην παγίδα του λύκου, μία μικρή που θα χάσει ένα σκουφάκι, παρόλο που δεν το βγάζει ποτέ, ένας γάμος που θα σταματήσει τελευταία στιγμή και ένα τέλος ευτυχισμένο για όλους!




Δεν θα μπω στη διαδικασία να σκεφτώ τί μηνύματα περνάει η ιστορία, ούτε το ηθικό δίδαγμα αυτής ή αν υπάρχει τέτοιο, γιατί θα σταθώ αποκλειστικά και μόνο στην πανέξυπνη διασκευή ενός παραμυθιού που έχει μεγαλώσει γενιές παιδιών, στην ξεκαρδιστική εικονογράφηση, στο αστείο θέμα του, σε εμένα να περιγράφω την ιστορία στον άντρα μου γελώντας και σε ένα υπέροχο απόγευμα που περάσαμε διαβάζοντάς το. Αν υπάρχει μία μικρή δυσκολία στο βιβλίο, που το κάνει να απευθύνεται σε λίγο μεγαλύτερα παιδάκια από το δικό μου 3χρονο (η προτεινόμενη ηλικία είναι από 4 και άνω), είναι η εικονογράφηση, που θυμίζει κόμικ και δυσκολεύει λιγάκι την παρακολούθηση. Ωστόσο, κάτι τέτοιο ξεπερνιέται με τη βοήθεια της μαμάς, του μπαμπά ή όποιου το διαβάζει, ο οποίος μπορεί να εξηγεί ταυτόχρονα την ροή των εικόνων. 

Το κόκκινο σκουφάκι είναι ένα παραμύθι που με έκανε να θυμηθώ τον λόγο ύπαρξης αυτού του blog: για να μπορώ να ανακαλύπτω - ή να με ανακαλύπτουν - τόσο τέλεια βιβλία! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και το προτείνουμε  α ν ε π ι φ ύ λ α κ τ α !


Δεν υπάρχουν σχόλια