12 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα...

Η Μικρή Παραμυθού  διαβάζει...


"Το Δώρο της Παπλωματούς" και "Το Ταξίδι της Παπλωματούς", τoυ Jeff Brumbeau (Εικονογράφηση: Gail de Marcken)


Οι μέρες κυλούν γρήγορα μέχρι την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου και η Μικρή Παραμυθού διαβάζει  και προτείνει για σήμερα δύο σύγχρονα παιδικά παραμύθια, που μιλούν για την χαρά της προσφοράς: "Το Δώρο της Παπλωματούς" και "Το Ταξίδι της Παπλωματούς".

Στο πρώτο βιβλίο μαθαίνουμε τη συγκινητική ιστορία μίας ηλικιωμένης γυναίκας που ζει απομονωμένη φτιάχνοντας παπλώματα, τα οποία χαρίζει αποκλειστικά και μόνο σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Για την παπλωματού πληροφορείται ένας άπληστος βασιλιάς, ο οποίος ξεκινά πόλεμο εναντίον της στην προσπάθειά του να την πείσει να του χαρίσει ένα από τα διάσημα παπλώματά της. Το παραμύθι τελειώνει με τον βασιλιά να γίνεται φτωχός σε υλικά αγαθά, πολύ πλούσιος, ωστόσο, σε ψυχικά χαρίσματα, με μοναδικό του πλέον περιουσιακό στοιχείο ένα πανέμορφο πάπλωμα, που πήρε ως αντάλλαγμα για τις καλές πράξεις που τον έπεισε να κάνει η ηλικιωμένη γυναίκα.  





Το δεύτερο βιβλίο, που έπεται χρονικά σε έκδοση από το πρώτο, προηγείται, ωστόσο, σε περιεχόμενο, αφηγείται τί είχε συμβεί πριν από τα όσα αναφέρονται στο Δώρο της Παπλωματούς. Η διήγηση ξεκινά με την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού, που περιορισμένο μέσα στα τείχη μιας πλούσιας - και χωρίς προβλήματα - πόλης, ζει ξέγνοιαστα, δίχως να της λείπει τίποτα. Όταν, όμως, κάποτε διαπιστώνει ότι έχει αγοράσει όλα όσα αγοράζονται με τα χρήματα, αρχίζει να νοιώθει ένα κενό. Παίρνει την μεγάλη απόφαση να βγει έξω από την πόλη της προκειμένου να γνωρίσει τον κόσμο και τότε διαπιστώνει την φτώχεια και τη δυστυχία που βιώνουν άλλοι συνάνθρωποί της. Η ίδια θα πουλήσει το δαχτυλίδι της μητέρας της, το μόνο περιουσιακό στοιχείο που μπόρεσε να πάρει μαζί της όταν εγκατέλειψε το σπίτι της και με τα χρήματα που θα κερδίσει θα αρχίσει να φτιάχνει όμορφα παπλώματα για τους φτωχούς. Και τότε μόνο θα ανακαλύψει τί σημαίνει να νιώθεις ολοκληρωμένος και πραγματικά ευτυχισμένος! Τα βιβλία απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 5 ετών και άνω και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγκυρα.





Η συγκινητική ιστορία  της παπλωματούς, που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους διδάσκοντας την ανιδιοτέλεια, την προσφορά και την αγάπη, ταιριάζει απόλυτα με το πνεύμα των εορτών που πλησιάζουν, αφήνοντάς μας με ένα γλυκό άρωμα Χριστουγέννων, το οποίο - πιστέψτε με - θα σας φτιάξει τη διάθεση. Ένα από τα στοιχεία και των δύο βιβλίων  που μας κέρδισαν, είναι η πολύ ιδιαίτερή τους εικονογράφηση: πυκνή, πλούσια, γεμάτη από χρώματα και λεπτομέρειες, όπως ακριβώς και τα παπλώματα που έφτιαχνε η παπλωματού. Κάθε παιδάκι θα έπρεπε να διαβάσει την ιστορία της νεαρής κοπέλας και αργότερα της ηλικιωμένης γυναίκας που εγκατέλειψε τα πάντα για να είναι δίπλα σε όσους την είχαν πραγματικά ανάγκη. Και αν ποτέ πιστέψετε ότι μπορεί να ήταν δυστυχισμένη επειδή από τα πλούτη πέρασε στη φτώχεια, μην το κάνετε! Γιατί "... μπορεί να βλέπετε το φτωχικό σπίτι της, τα φτωχικά της ρούχα και να την λυπόσαστε. Αλλά αν προσέξετε το χαμόγελό της και τη λάμψη μέσα στο βλέμμα της, τότε θα καταλάβετε πως δεν διαβάσατε σωστά την ιστορία της. Γιατί μπορεί, στ' αλήθεια να έχει λιγοστά υπάρχοντα, μα στην ουσία έχει όλα όσα χρειάζεται για να είναι ευτυχισμένη".


Καλές Γιορτές!


Δεν υπάρχουν σχόλια