Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


τα "Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων", του Λιούις Κάρολ και "Χάνσελ και Γκρέτελ", των αδελφών Γκριμ, 

σε εικονογράφηση της Francesca Cosanti


Η Μικρή Παραμυθού αγαπά τις όμορφα εικονογραφημένες ιστορίες και τις αναζητά παντού. Στην επιθυμία της να βρει επανεκδόσεις κλασικών παραμυθιών, ανακάλυψε την υπέροχη έκδοση δύο εμβληματικών και πασίγνωστων βιβλίων σε εικονογράφηση της βραβευμένης Ιταλίδας εικονογράφου, Francesca Cosanti. Πρόκειται για την "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων", του Λιούις Κάρολ και το "Χάνσελ και Γκρέτελ", των αδελφών Γκριμ.

"Οι Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων" (Alice's Adventures in Wonderland), υπήρξε ο αρχικός τίτλος του πασίγνωστου βιβλίου που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1865, αλλά καθιερώθηκε με την πάροδο των χρόνων με τον τίτλο "Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων". Πρόκειται για ένα από τα παγκόσμια αριστουργήματα της παιδικής - φανταστικής - λογοτεχνίας, που παραμένει διαχρονικό έως και σήμερα. Γράφτηκε από τον Βρετανό συγγραφέα και μαθηματικό Λιούις Κάρολ (ψευδώνυμο του Τσαρλς Λούτγουϊτζ Ντοτζσον), με αφορμή τη διήγηση μίας ιστορίας στα τρία μικρά κορίτσια ενός φίλου του - Λορίνα, Ήντιθ και Άλις Λίντελ - κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής και πρωτοκυκλοφόρησε ως δώρο "Χριστουγέννων προς ένα αγαπητό παιδί, σε ανάμνηση μιας καλοκαιρινής ημέρας". Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι η Αλίκη, ένα μικρό κορίτσι που πέφτει σε μία λαγότρυπα, όπου ζει μεγάλες περιπέτειες. Οι μελετητές του έργου υποστηρίζουν  ότι στόχος του συγγραφέα ήταν να καυτηριάσει γεγονότα και αντιλήψεις της εποχής του, μέσω των έντονων στοιχείων αλληγορίας που χρησιμοποιεί.*






Η Μικρή Παραμυθού είναι φανατική αναγνώστρια της Αλίκης, την οποία - όσο μεγαλώνει - αρχίζει να παρατηρεί όχι μόνο από την πλευρά του κειμένου, αλλά και από την εικαστική της όψη. Με γνώμονα την τέχνη, ξεχωρίσαμε αρκετές εκδόσεις του υπέροχου αυτού παραμυθιού, τις οποίες θα σας παρουσιάσουμε σιγά σιγά. Από τις πιο αξιοσημείωτες είναι και εκείνη της Francesca Cosanti, όπου η τέχνη της εικονογράφησης συναγωνίζεται σε ποιότητα και ομορφιά εκείνη ενός πίνακα ζωγραφικής.

Εξίσου καταπληκτική είναι και η έκδοση του "Χάνσελ και Γκρέτελ", του γερμανικής προέλευσης δημοφιλούς παραμυθιού που πρωτοδημοσιεύτηκε από τους αδελφούς Γκριμ το 1812. Η υπόθεση τοποθετείται χρονικά στη μεσαιωνική Γερμανία και αφορά στα δύο παιδιά ενός πάμφτωχου ξυλοκόπου, που αναγκάζεται να τα εγκαταλείψει στο δάσος καθώς δεν είχε να τους προσφέρει ούτε τροφή. Τα δύο αδέλφια, στην προσπάθειά τους να βρουν τον δρόμο της επιστροφής, ανακαλύπτουν το σπίτι μιας μάγισσας που είναι εξολοκλήρου φτιαγμένο από γλυκά. Τα παιδιά απάγονται από αυτήν με σκοπό να τα παχύνει για να τα φάει,  καταφέρνουν, ωστόσο, να ξεφύγουν χάρις στην εξυπνάδα τους.* Παρότι ως παραμύθι δεν είναι από τα αγαπημένα μου, λόγω του σκληρού - κατά τη γνώμη μου - περιεχομένου του, οφείλω να παραδεχτώ ότι η συγκεκριμένη έκδοση είναι εξαιρετική και πολύ φροντισμένη, με την καταπληκτική εικονογράφηση να κερδίζει τις εντυπώσεις. Αν είστε λάτρης των παραμυθιών των αδελφών Γκριμ, σίγουρα θα πρέπει να το λάβετε υπόψιν.






Τα πανέμορφα αυτά βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα μαζί με δύο ακόμη κλασικά παραμύθια, την "Κοκκινοσκουφίτσα" και το "Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι", υπό την επιμέλεια της ίδιας εικονογράφου. Εμείς λατρέψαμε την συγκεκριμένη δουλειά, που έχει ανάγει την εικονογράφηση του παιδικού βιβλίου σε τέχνη και την προτείνουμε με μεγάλη μας χαρά!


* Πηγή: Wikipedia


2 σχόλια

  1. Είναι πραγματικά δυο πολύ καλά παραμύθια που αξίζει να διαβάσουν τα παιδιά μας. Αν και για το Χανσελ και Γκρέτελ, υπάρχει ένα αντίστοιχο "Τα δυο αδέρφια", που λέει την ίδια ιστορία με τα ίδια ονόματα, αλλά λίγο ποιο soft!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή