Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


το "Έϊντα Τουίστ, Η Επιστήμονας", της Άντρια Μπέιτι (Εικονογράφηση: Ντέιβιντ Ρόμπερτς)


Αν με ρωτούσατε ποιος από τους ήρωες των παιδικών βιβλίων που έχω διαβάσει μέχρι τώρα, μου θυμίζει περισσότερο την κόρη μου, θα έλεγα, χωρίς να το σκεφτώ πολύ, η Έϊντα Μαρί Τουίστ, η μικρή ηρωίδα της Άντρια Μπέιτι! Όλη αυτή η - με την καλή έννοια - περιέργεια και φιλομάθεια, μου φέρνουν στο νου τη δική μου Μικρή Παραμυθού, με τις ένα εκατομμύριο ερωτήσεις την ημέρα!

Θέμα του βιβλίου ένα μικρό κορίτσι και το έμφυτο ενδιαφέρον του προς όλα. Συνεχώς ρωτάει, ψάχνει, μυρίζει, αναζητά, εξερευνεί, μέχρι να βρει την αιτία που κρύβεται πίσω από τα γεγονότα. Όλες αυτές οι ερωτήσεις συνοδεύονται από αντίστοιχες ζημιές, που αποτελούν απαραίτητο κακό προκειμένου να βρεθούν οι απαντήσεις. Οι εξουθενωμένοι γονείς της αποφασίζουν να την βάλουν στην καρέκλα της σκέψης, μέχρι να καταλάβει ότι πρέπει να σταματήσει να τα κάνει όλα αυτά. Ωστόσο,  θα αντιληφθούν ότι είναι οι ίδιοι που θα πρέπει να αλλάξουν και όχι το παιδί τους, το οποίο οφείλουν να αποδεχτούν και να προσαρμοστούν στις ανάγκες του, ώστε να το βοηθήσουν να δώσει λύσεις σε όλες αυτές τις απορίες που ξεχειλίζουν από μέσα του. Έτσι, μπαίνουν στη διαδικασία να διαβάσουν, να αναρωτηθούν, να ερευνήσουν, ώστε να βοηθήσουν τη μικρή Έϊντα, όχι να αλλάξει, αλλά να παραμείνει η ίδια: η μικρή επίμονη, ανήσυχη, γεμάτη ερωτήσεις κόρη τους!


 


Πρόκειται για ένα πανέμορφο παιδικό βιβλίο, με πολύ ενδιαφέρουσα εικονογράφηση (που κατά τη γνώμη μου κερδίζει τις εντυπώσεις) και περιεχόμενο που ξεφεύγει από τα κλασικά παραμύθια. Η ηρωίδα δεν είναι ένα κοριτσάκι που αρκείται στο να παίξει με τις κούκλες του, αντίθετα είναι ένα παιδί που κρατά συνεχώς το μυαλό του απασχολημένο με διερευνητικές αποστολές και περίπλοκα επιστημονικά πειράματα. Το ομορφότερο στοιχείο της ιστορίας είναι, για εμένα, η μεταστροφή των γονιών, οι οποίοι στην αρχή ανησυχούσαν για το  λιγάκι διαφορετικό παιδάκι τους, μέχρι που συνειδητοποίησαν ότι αυτός που έπρεπε να αλλάξει ήταν εκείνοι και όχι αυτό.




Η συγγραφέας, στην προσπάθειά της να τιμήσει τις γυναίκες επιστήμονες, δίνει στην ηρωίδα του βιβλίου της ένα όνομα που προκύπτει από τον συνδυασμό των ονομάτων δύο διάσημων γυναικών, των οποίων η περιέργεια οδήγησε σε σπουδαίες ανακαλύψεις: τη Μαρί Κιουρί, χάρη στα πειράματα της οποίας εφευρέθηκαν οι ακτίνες Χ, και τη μαθηματικό Έϊντα Λάβλεϊς, την πρώτη προγραμματίστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ιστορία. 

Το βιβλίο, πρώτο στη λίστα των πωλήσεων για τους New York Times, κυκλοφορεί σε 13 χώρες και μεταφράστηκε στα ελληνικά για λογαριασμό των εκδόσεων Ψυχογιός. Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν τα: "Ίγκι Πεκ, ο Αρχιτέκτονας" και "Ρόζι Ριβιάρ, η Μηχανικός". Εμάς μας αρεσε πολύ και το προτείνουμε με μεγάλη μας χαρά, με την ευχή να αποτελέσει έμπνευση για τους μικρούς του αναγνώστες, ώστε να μην σταματήσουν ποτέ να κυνηγούν ό,τι τους παθιάζει και αφορμή για τους μεγάλους του αναγνώστες να σεβαστούν και να προσαρμοστούν οι ίδιοι στις ανάγκες των παιδιών τους και όχι το αντίστροφο!





Δεν υπάρχουν σχόλια