Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


τη σειρά "Το Ηλιακό Σύστημα", των Nuria Roca και Carol Isern (Εικονογράφηση: Rocio Bonilla)


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τί κρύβεται πέρα από τον δικό μας πλανήτη; Τί συμβαίνει με το ηλιακό σύστημα, που μας φιλοξενεί , γιατί έχουμε τόσο πολύ ανάγκη τον ήλιο και τί ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά τα παράξενα συμβάντα στον ουρανό; Η Μικρή Παραμυθού, με αφορμή μία εργασία που έκαναν τον προηγούμενο μήνα στον παιδικό σταθμό όπου πηγαίνει, γέμισε απορίες και ερωτήματα, αλλά κυρίως ενθουσιασμό για όλες αυτές τις καινούριες και πρωτόγνωρες πληροφορίες, που ήρθαν να προστεθούν στο μυαλουδάκι της.

Ενθουσιασμένη και εγώ που το νηπιάκι μου έστρεψε το ενδιαφέρον του σε τόσο διαφορετικά και περίπλοκα θέματα και παρασυρμένη από όλη αυτή την όρεξη που έδειχνε και δείχνει για ένα τόσο δύσκολο γνωστικό αντικείμενο, προσπάθησα να ενισχύσω όλο της το ενδιαφέρον, αναζητώντας βιβλία σχετικά με το θέμα, τα οποία, ωστόσο, να ανταποκρίνονται στο μικρό της ηλικίας της, ώστε να μην αποθαρρυνθεί από την ενδεχόμενη δυσκολία τους. Με κριτήριο το γεγονός ότι η γνώση δεν είναι και δεν θα πρέπει να είναι απαγορευτική σε καμία ηλικιακή ομάδα, έστρεψα την προσοχή μου στην αναζήτηση υλικού αρκετά απλοποιημένου, ώστε να μην αποθαρρύνει ένα 3χρονο, αντίθετα να του δώσει κίνητρο να εκφράσει το ενδιαφέρον του ακόμη περισσότερο. Στη σύντομη, σχετικά, έρευνα που έκανα βρήκα πολλές εκδόσεις, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο καλές, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο κοντά σε αυτό που εγώ είχα στο νου μου. Η έκδοση που τελικά θεώρησα καταλληλότερη για την ηλικία του παιδιού μου ήταν εκείνη του οίκου Τζιαμπίρης-Πυραμίδα.


 




Πρόκειται για μία σειρά αποτελούμενη από τέσσερα μικρά βιβλιαράκια των 36 σελίδων το καθένα, που ως θέμα έχουν τα τέσσερα θεμελιώδη ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος: τον ουρανό, τον ήλιο, το φεγγάρι και τη γη. Πρωταγωνιστές είναι δύο μικρά παιδιά, ο Αλέξης και η Αλίκη, των οποίων η αστροφυσικός μαμά εξηγεί όλες τους τις απορίες σχετικά με το σύμπαν που μας περιβάλει. Οι πληροφορίες που μας προσφέρουν είναι πολλές και ποικίλες: για τους πρώτους ταξιδιώτες του διαστήματος, για τη ζωή στο διαστημόπλοιο και τους πρώτους επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την αστρονομία, για τους πλανήτες, τα φυσικά φαινόμενα και πολλά ακόμη. Είναι γραμμένα με απλό τρόπο, συμβατό στην ηλικιακή ομάδα που απευθύνονται (3+), με σύντομο κείμενο, που συνοδεύεται από πολύ όμορφη εικονογράφηση, υποβοηθώντας την προσπάθεια να γίνουν ακόμη πιο θελκτικά στους μικρούς αναγνώστες. Ένα από τα βασικά προτερήματα αυτής της σειράς είναι ότι παρουσιάζει απλοποιημένες πληροφορίες που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εξηγήσεις αλλιώς σε τόσο μικρά παιδιά. Δεν είναι απαραίτητο να αποκτήσετε και τα τέσσερα προκειμένου να τα διαβάσετε, καθώς το κάθε βιβλίο είναι αυτοτελές, αν και ως σύνολο σχηματίζουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα.


  



Το διάστημα, με τα χιλιάδες μυστικά και τους ακόμη περισσότερους άλυτους γρίφους, δεν θα μπορούσε να είναι ποτέ βαρετό. Γι' αυτό και η σειρά βιβλίων των Roca, Isern και Bonilla, κέρδισε αμέσως την προσοχή μας, αφού μας διδάσκει, ενώ ταυτόχρονα μας διασκεδάζει, κάθε φορά που τη διαβάζουμε!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια