Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...

"Ο Νάνος δεν κοιμάται", της Astrid Lindgren  (Εικονογράφηση: Kitty Crowther)



Μπορεί το καλοκαίρι να έχει μπει για τα καλά, με τον τερματισμό της σχολικής περιόδου να σηματοδοτεί την έναρξη των διακοπών για τα μικρά παιδιά, η Μικρή Παραμυθού, ωστόσο, αποφάσισε να πρωτοτυπήσει διαβάζοντας ένα βιβλίο δανεισμένο από μία παγωμένη γωνιά ετούτου του κόσμου. Σε κάποιους μπορεί να μυρίσει λιγάκι Χριστούγεννα, ίσως εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που περιγράφονται στην ιστορία, διαβάζεται, ωστόσο, με απόλαυση κάθε εποχή του χρόνου. Πρόκειται για το "Ο Νάνος δεν κοιμάται", της πολυβραβευμένης - διεθνώς -  συγγραφέως της Πίπης Φακιδομύτης, Astrid Lindgren, στη μνήμη της οποίας θεσπίστηκε το σημαντικότερο βραβείο παιδικής λογοτεχνίας παγκοσμίως (ALMA).

Ήρωας της ιστορίας ένας νάνος, ο οποίος τις μικρές ώρες της νύχτας, όταν όλοι οι υπόλοιποι κοιμούνται, τριγυρνά σε ολόκληρο το αγρόκτημα όπου ζει επιβλέποντας τα πάντα. Η αγάπη που τρέφει για όλους όσους βρίσκονται γύρω του είναι ιδιαίτερα συγκινητική, ενώ η τρυφερότητα με την οποία τους προσεγγίζει καταλυτική. Μιλάει μια σιωπηλή, μικρή γλώσσα, που μόνο τα πιο αθώα πλάσματα μπορούν να καταλάβουν. Τα λόγια του είναι παρήγορα και αποπνέουν αισιοδοξία και ενθάρρυνση, ενώ οι κινήσεις του ήρεμες, προσεκτικές, σιωπηλές. Το κείμενο φέρει επαναλήψεις, που το κάνουν  πιο προσιτό στους μικρούς αναγνώστες, καθώς του προσθέτουν μία γνώριμη και ασφαλή αίσθηση. Η ιστορία μπορεί να μοιάζει λιτή και αφαιρετική, δεν στερείται, ωστόσο, φαντασίας, πλούσιων συναισθημάτων και  προτροπής σχετικά με την προσφορά και τη δοτικότητα.




Το βιβλίο είναι βασισμένο στο κλασικό ποίημα "Tomten" του Viktor Rydberg, που γράφτηκε το 1881 και υπέροχα εικονογραφημένο από τη νικήτρια του βραβείου Astrid Lindgren για το 2010, Kitty Crowther. Πρόκειται για ένα παραμύθι ατμοσφαιρικό, σχεδόν κατανυκτικό, με βαθιά εσωτερικότητα. Η ήρεμη διήγηση υποβάλλει τον αναγνώστη, ώστε κάποιες φορές να διαβάζεται σχεδόν ψιθυριστά. 

Ένα όμορφο παραμύθι, εύκολο σαν παιδικό τραγούδι, που ξεχειλίζει από τρυφερότητα. Η Μικρή Παραμυθού μου και εγώ, το προτείνουμε σε όλους ανεπιφύλακτα, κυρίως, όμως, στους λάτρεις της ανυπέρβλητης Astrid Lindgren!  Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μάρτης.



Δεν υπάρχουν σχόλια