Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


το "Ο Λυράρης και οι Νεράιδες", της Αγγελικής Δαρλάση (Εικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας)


Στη σειρά "Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας", που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ήρθε να προστεθεί ένας θρύλος δανεισμένος από την προφορική παράδοση της Κρήτης και αποδοσμένος για το παιδικό κοινό από την Αγγελική Δαρλάση

Πρόκειται για τον λαϊκό μύθο του κύκλου στο σταυροδρόμι, ο οποίος διατηρήθηκε από στόμα σε στόμα στην Κάτω Μεσαρά της Κρήτης. Βασισμένος σε μια παλιά κοινωνική αντίληψη, που ήθελε το μεγάλο ταλέντο να αποδίδεται σε θεϊκή ή διαβολική παρέμβαση,  θέλησε να ερμηνεύσει το υπέροχο παίξιμο κάποιων λυράρηδων του νησιού, χάρη στις νεράιδες που παραμόνευαν τις αφέγγαρες νύχτες προσπαθώντας να πλανέψουν τους οργανοπαίχτες. Την θεϊκή καταγωγή της μουσικής, στην οποία παραπέμπει και αυτό το παραμύθι, την πρωτοσυναντάμε  στην αρχαία ελληνική μυθολογία.

Σύμφωνα με τον κρητικό μύθο, όποιος άντρας ήθελε να μάθει να παίζει καλά λύρα, στεκόταν νύχτα σε σταυροδρόμι μέσα σε έναν κύκλο που είχε χαράξει ο ίδιος με περήφανο μαυρομάνικο μαχαίρι. Οι νεράιδες μαζεύονταν γύρω του, τάζοντάς του διάφορα για να βγει από τον κύκλο, προκειμένου να τον αρπάξουν και να τον κάνουν δικό τους. Εκείνος δεν έπρεπε να δώσει σημασία στις υποσχέσεις τους, παρά μόνο να συνεχίσει να παίζει κακότεχνα και αδέξια, μέχρι  εκείνες να δεχτούν  να τον διδάξουν παίρνοντας ως αντάλλαγμα την άκρη από το μικρό του δαχτυλάκι.


 


Το κείμενο είναι καλογραμμένο, σύντομο και σε έμμετρο στίχο που παραπέμπει σε μαντινάδα, ξυπνώντας μνήμες από την κρητική παράδοση και ενθαρρύνοντας τους μικρούς αναγνώστες να το διαβάσουν. Τα τέσσερα πρώτα βιβλία της σειράς κυκλοφόρησαν πρόσφατα και στα αγγλικά, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να ακούσει κανείς την ίδια τη συγγραφέα να αφηγείται την ιστορία, εφόσον σκανάρει τον κωδικό που βρίσκεται στο οπισθόφυλλο. 

Η προσέγγιση της Δαρλάση στην λαϊκή παράδοση της Κρήτης μας φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα, ενώ μας χαροποίησε ιδιαίτερα η προσπάθεια να διατηρηθούν και να μεταδοθούν οι προφορικές τοπικές παραδόσεις στη νεότερη γενιά. Το προτείνουμε με μεγάλη μας χαρά!


Δεν υπάρχουν σχόλια