Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


το "Ο Πινόκιο στην Αθήνα", του Χρήστου Μπουλώτη (Εικονογράφηση: Βασίλη Παπατσαρούχα)


Η Μικρή Παραμυθού αγαπά με πάθος την ζαβολιάρα ξύλινη μαριονέτα που έφτιαξε πριν από χρόνια πολλά ο μαστρο - Τζεπέτο, κάπου μακρυά στην Ιταλία. Την αγαπά τόσο, ώστε έψαξε και βρήκε μία ακόμη περιπέτειά της, που διαδραματίζεται - όχι στις ιταλικές εξοχές - αλλά στην Αθήνα του εικοστού πρώτου αιώνα! Ο Πινόκιο επισκέπτεται τη χώρα μας και ο Χρήστος Μπουλώτης μας χαρίζει ακόμη μία πανέμορφη ιστορία! 

Εξαιτίας μίας φοβερής αρρώστιας που χτυπά τον μαστρο - Τζεπέτο, στερώντας του τα χρώματα από τα όνειρά του, ο Πινόκιο ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι προς την πόλη των Αθηνών, καβάλα σε ένα χελιδονόψαρο, με στόχο να εντοπίσει το μοναδικό γιατρικό: ένα παράξενο κυκλάμινο που φυτρώνει μεταξύ γης και ουρανού! Η διορία του είναι μονάχα τρεις ημέρες, αλλιώς η γιατρειά του αγαπημένου του πατέρα θα είναι αδύνατη! Στην πορεία του ταξιδιού του θα έρθει αντιμέτωπος με πολλές περιπέτειες, χάρις στις οποίες θα γνωρίσουμε ένα κομμάτι από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και ένα σωρό αλλόκοτα, παραμυθένια πλάσματα, που αποκτούν φωνή και γίνονται σύντροφοι πιστοί και βοηθοί της διάσημης μαριονέτας! 


  


Πρόκειται για μία ιστορία αυταπάρνησης, προσφοράς, αγάπης και δοτικότητας. Ο Πινόκιο, που όλοι μας γνωρίζουμε ως λιγάκι κακομαθημένο, σκανταλιάρη και εγωιστή, ωριμάζει και μεταφέρεται στο βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη ως ένα αγόρι με βαθιά επίγνωση της υποχρέωσης που έχει αναλάβει - ακόμη και αν κάποιες λίγες φορές λιγάκι ξεστρατεί - και ακόμη βαθύτερης συναίσθησης του καθήκοντος και της αγάπης του προς τον μαστρο - Τζεπέτο, ό,τι πιο κοντινό έχει σε πατέρα. Δεν άφησε το μυαλό του να παρασυρθεί από τους διαφόρους πειρασμούς που συνάντησε στο δρόμο του: την απρόσμενη δημοτικότητά του μεταξύ των κατοίκων της Αθήνας, τους καινούριους φίλους, τα χίλια κόλπα ενός φανταστικού ταχυδακτυλουργού και όλα εκείνα τα αναπάντεχα, μα τόσο ωραία! Ο άλλοτε επιρρεπής και φίλαυτος Πινόκιο, που τόσες και τόσες φορές είχε απογοητεύσει και λαχταρήσει τον πατέρα του και την Γαλάζια Νεράιδα, εξελίσσεται σε αυτό το παραμύθι σε υπόδειγμα αφοσίωσης, αλτρουισμού, ανιδιοτέλειας και διάθεσης, απέναντι σε εκείνους που του ήταν άγνωστοι μέχρι και λίγα λεπτά πριν τους γνωρίσει: τα χαλασμένα πεταμένα παιχνίδια που προσπάθησε να σώσει από τον φοβερό σκουπιδοφάγο, το τελευταίο σουσαμοκούλουρο της πόλης, που τόσο γενναιόδωρα πρόσφερε στην κυρία περιστέρα, προκειμένου να ταΐσει τα παιδάκια της, την ξεφούσκωτη κόκκινη μπάλα, που βοήθησε να πραγματοποιήσει το όνειρό της  να θαυμάσει και αυτή τα κόλπα του μάγου Τζουλιάνο, τον Μήτσο το αστεράκι, όπου δώρισε ένα δικό του καρφάκι, προκειμένου να μπορέσει να αλλάξει θέση στον ουρανό και τόσα ακόμα! 

Ένα πολύ καλογραμμένο βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Polaris, διαφορετικό από όλα όσα έχουμε διαβάσει έως τώρα. Η λιτή και ασπρόμαυρη εικονογράφηση του πολυαγαπημένου και βραβευμένου Βασίλη Παπατσαρούχα μας ενθουσίασε και ταίριαξε απόλυτα στο κείμενο, το οποίο είναι τόσο πλούσιο σε φαντασία και εικόνες από μόνο του, ώστε  η συμπλήρωσή του από λίγα και καλόγουστα σκίτσα ήταν κάτι παραπάνω από αρκετή! Αποτελείται από 112 σελίδες και απευθύνεται σε παιδάκια από 8 ετών και άνω.

Μία υπόσχεση ότι, εφόσον οι μαριονέτες που το έσκασαν από τα παραμύθια μπορούν να ωριμάσουν, πάντα θα υπάρχουν ελπίδες και για εμάς τους ανθρώπους! Ακολουθώντας, λοιπόν, την συμβουλή του Πινόκιο του Χρήστου Μπουλώτη, φωνάζουμε και εμείς: "Ζήτω τα πολύχρωμα όνειρα!" Αυτά που μας δωρίζουν ευτυχισμένες σκέψεις, που γεμίζουν την καρδιά μας όμορφες εικόνες, που μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους!


Δεν υπάρχουν σχόλια