10 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα...

Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


το "Η Βασίλισσα του Χιονιού, Ένα παραμύθι σε επτά ιστορίες", του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (Εικονογράφηση: Vladyslav Yerko)


Η Μικρή Παραμυθού αγαπά να της διαβάζουν χριστουγεννιάτικα παραμύθια τόσο, όσο και να χαζεύει για ώρα τις ονειρεμένες εικόνες τους. Η υπέροχη εικονογράφηση ήταν εκείνη που την κέρδισε σε ένα από τα πιο γνωστά και σπουδαία έργα του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, το "Η Βασίλισσα του Χιονιού", ένα βιβλίο που πρέπει κανείς να το ξεφυλλίσει προκειμένου να αντιληφθεί πόσο μαγικές είναι οι εικόνες του!

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα σε έκταση παραμύθια του Άντερσεν, που γράφτηκε πριν από 200, περίπου, χρόνια και εξακολουθεί να διαβάζεται με θαυμασμό από τις νεώτερες γενιές. Αφηγείται το μεγάλο ταξίδι της Γκέρτα, ενός μικρού κοριτσιού που ξεκίνησε να βρει  τον Κάι, τον  αγαπημένο της  φίλο που είχε κλέψει η Βασίλισσα του Χιονιού. Το μικρό αγόρι, μαγεμένο από δύο μικρά κομμάτια ενός μαγικού καθρέφτη που καρφώθηκαν μέσα στο μάτι και την καρδιά του, ακολούθησε την παγωμένη βασίλισσα στο παλάτι της, που στα μάτια του φάνταζε το πιο όμορφο μέρος του κόσμου. Η Γκέρτα ξεκίνησε να τον αναζητήσει ζώντας μεγάλες περιπέτειες και γνωρίζοντας πολλά πλάσματα, ανθρώπινα και μη: από την ηλικιωμένη γυναίκα που θέλησε με μάγια να την κρατήσει κοντά της για πάντα έως τα δύο κοράκια που την οδήγησαν στον Πρίγκιπα και την Πριγκίπισσα ενός βασιλείου και από την μικρή λησταρχίνα της οποίας η καρδιά μαλάκωσε σαν άκουσε την ιστορία της έως τον τάρανδο που την οδήγησε στη Λαπωνία και τη Φινμαρκία, όπου γνώρισε δύο γυναίκες προτού καταλήξει στο παγωμένο κάστρο.






Ένα παραμύθι για την φιλία και την αγάπη, του οποίου το κείμενο επιτρέπει στον αναγνώστη να αναπτύξει πλούσιες εικόνες με την φαντασία του. Από την πρώτη του κυκλοφορία και έπειτα, έχουν υπάρξει ανά τον κόσμο πολλές και διαφορετικές εκδόσεις. Η Μικρή Παραμυθού και εγώ, διαβάσαμε και ξεχωρίσαμε εκείνη του πολυβραβευμένου Ουκρανού εικονογράφου Vladyslav Yerko, που κυκλοφόρησε στα ελληνικά για λογαριασμό του εκδοτικού οίκου Άγκυρα, σε ελεύθερη απόδοση του αγαπημένου Μάνου Κοντολέων. Το παραμύθι εκτυλίσσεται σε επτά διαφορετικές ιστορίες, εξαιρετικά καλογραμμένες και πολύ καλά αποδοσμένες στην ελληνική γλώσσα, τις οποίες απογειώνει η πραγματικά ονειρική εικονογράφηση για την οποία έχει αποσπάσει δύο σημαντικά βραβεία: το Grand Prix στον διαγωνισμό για το Βιβλίο της Χρονιάς 2000 και το βραβείο για το καλύτερο παιδικό βιβλίο από το Anderson House Foundation, το 2006.

Από τα πιο παραμυθένια παιδικά βιβλία που έχουμε διαβάσει ποτέ, ιδανικό για τις γιορτινές - και όχι μόνο - μέρες! Αξίζει μια θέση σε κάθε βιβλιοθήκη. Στην δική μας την βρήκε ήδη!

Καλές Γιορτές!

Δεν υπάρχουν σχόλια