9 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα...

Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


την "Πετρόσουπα", του Τζον Τζ. Μουθ (Κείμενο και εικονογράφηση)


Η Μικρή Παραμυθού συνεχίζει την αντίστροφη μέτρηση μέχρι την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου, διαβάζοντας αυτή την φορά ένα παιδικό βιβλίο που, μπορεί να μην είναι αμιγώς χριστουγεννιάτικο, ταιριάζει, ωστόσο, απόλυτα με το πνεύμα προσφοράς και αλληλεγγύης που χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη εποχή!

Πρόκειται για την "Πετρόσουπα" του διεθνώς αναγνωρισμένου εικονογράφου και συγγραφέα, Τζον Τζ. Μουθ. Ήρωες του παραμυθιού τρεις καλόγεροι, οι Χοκ, Λοκ και Σο, που διασχίζουν μια ορεινή χώρα προσπαθώντας να μάθουν τί είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Στην πορεία τους συναντούν ένα χωριό, όπου οι λοιμοί, ο πόλεμος και οι πλημμύρες έχουν μετατρέψει τους κατοίκους  σε δύσπιστους και κλειστούς απέναντι στους ξένους και μεταξύ τους. Όλοι δρουν με γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον και κανείς δεν ενδιαφέρεται για τον γείτονα ή τον συγχωριανό του. Όταν οι καλόγεροι φτάνουν στο χωριό, οι κάτοικοί του απομονώνονται στα σπίτια τους, χωρίς κανείς να θελήσει να τους καλωσορίσει. Τότε εκείνοι, προκειμένου να τους διδάξουν τί σημαίνει ευτυχία, αποφασίζουν να φτιάξουν μια πετρόσουπα: η περιέργεια όλων για το αλλόκοτο τούτο φαγητό θα αποτελέσει το κίνητρο για να βγουν σιγά σιγά από τα σπίτια τους και ένας ένας να προσφέρουν από το περίσσευμά του για να φτιαχτεί η σούπα. Η πετρόσουπα ετοιμάστηκε - χάρις στη συμβολή όλων των χωριανών - και φαγώθηκε από όλους μαζί χαρίζοντάς τους, εκτός από την συνταγή για ένα νόστιμο φαγητό, και μία ακόμη σπουδαιότερη: εκείνη της φιλίας και της χαράς!






Ένα παραμύθι με ρίζες στη λαϊκή παράδοση της Ευρώπης, που κρύβει, όμως, στις σελίδες του όλη την σοφία της Ανατολής: μιλά για την σημασία του να μοιράζεσαι, για την αξία της ανταπόδοσης, την σπουδαιότητα της φιλίας, της συλλογικότητας και της κοινωνικής συναναστροφής. Αλλά το σπουδαιότερο όλων είναι ότι διδάσκει πως και η πιο μικρή συμβολή μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί κάτι μεγαλύτερο! Οι Χοκ, Λοκ και Σο αποτελούν συχνές μορφές της κινεζικής παράδοσης, καθώς πρόκειται για τρεις θεότητες που προσφέρουν υγεία, πλούτο και ευημερία. Ο Μουθ, για τις ανάγκες της ιστορίας, τους έδωσε τα χαρακτηριστικά τριών μοναχών Ζεν. Στην εικονογράφηση χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την τέχνη της Ανατολής, ενώ υπάρχουν διάσπαρτα σύμβολα που αξίζει ο αναγνώστης να ανακαλύψει. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 5 ετών και άνω και κυκλοφορεί στα ελληνικά για λογαριασμό των εκδόσεων Άγκυρα

Μήπως, τελικά, "το να είναι κανείς ευτυχισμένος είναι τόσο απλό, όσο και το να φτιάξει μια πετρόσουπα;". 

Καλές Γιορτές!

Δεν υπάρχουν σχόλια