Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


το "Ο Ευγενικός Κροκόδειλος", της Λουτσία Παντσιέρι (Εικονογράφηση: Αντόν Τζονάτα Φεράρι)


Έτυχε ποτέ να ακούσετε μια ιστορία για έναν κροκόδειλο που παρά το τεράαααστιο μέγεθός του και τα χίλια κοφτερά του δόντια, διατηρούσε βαθιά μέσα του μια ευαίσθητη καρδιά; Αν όχι, τότε θα πρέπει σίγουρα να διαβάσετε το καταπληκτικό βιβλίο της Λουτσία Παντσιέρι, "Ο Ευγενικός Κροκόδειλος", που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καλέντης.

Κεντρικός του ήρωας είναι ένας φοβερός και τρομερός κροκόδειλος, που πάντα "...ονειρευόταν να ζήσει σε ένα πραγματικό σπίτι, σαν γατάκι ή σαν χρυσόψαρο, και να παίζει με τα παιδιά". Τα ταλέντα του είναι πολλά και οι γνώσεις του ακόμη περισσότερες, αλλά δυστυχώς καμία οικογένεια δεν ονειρεύεται να πάρει έναν κροκόδειλο για κατοικίδιο! Ώσπου μία μέρα αποφασίζει να ξεγλιστρήσει από τις σελίδες ενός βιβλίου και να μπει κρυφά σε ένα σπίτι, όπου κάνει ένα σωρό δουλειές, προκειμένου να τους ευχαριστήσει όλους: από το να τακτοποιεί τα παιχνίδια και να πλένει τα πιάτα, έως το να παλεύει γενναία με τους εφιάλτες και τους φόβους των παιδιών και να βάζει πεντανόστιμη μαρμελάδα στο ψωμί για το πρωινό τους!  Ωστόσο, παρόλα όσα προσφέρει, το πρωί πρέπει και πάλι να επιστρέφει αμίλητος και με βαριά καρδιά στις σελίδες του βιβλίου που τον φιλοξενεί! Θα εκτιμήσει, άραγε, η οικογένεια το μυστηριώδες πλάσμα που τους φροντίζει κάθε νύχτα ή ο φόβος τους για το άγριο αυτό ζώο θα σταθεί πιο δυνατός;






Ένα υπέροχο βιβλίο που μιλάει για τα όνειρα που γίνονται πραγματικότητα, για τα στερεότυπα που συχνά μας  βάζουν παρωπίδες εμποδίζοντάς μας να δούμε την αλήθεια και για την διαφορά μεταξύ του  φαίνεσθαι και της  ουσίας. Μια ιστορία διαφορετική και αρκετά διασκεδαστική, που μας παροτρύνει να χρησιμοποιήσουμε την φαντασία μας - το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε ενάντια στην θλίψη και την μονοτονία της καθημερινότητας - και μας αποθαρρύνει από το να στεκόμαστε στην πρώτη εντύπωση. Το κείμενο είναι σύντομο, ευχάριστο και διαβάζεται άνετα από παιδάκια ηλικίας 4 ετών και άνω. Η σύγχρονη και πολύ χιουμοριστική εικονογράφηση του - νικητή του βραβείου Άντερσεν για το 2006 - Αντόν Τζονάτα Φεράριδίνει μια φρέσκια πνοή σε ένα παιδικό βιβλίο που μπορεί να αποτελέσει αφορμή για πολύ όμορφες συζητήσεις.

Ο ευγενικός κροκόδειλος ήρθε για να μας επιβεβαιώσει αυτό που ήδη ξέρουμε, πως "... κανένα παιδί δεν ονειρεύεται να κάνει πάντα αυτό, ή ακριβώς αυτό, που θέλουν οι γονείς του ... Και τώρα πια ξέρετε πως κανένα, μα κανένα όνειρο δεν είναι άπιαστο, ακόμα και εκείνο που δε δείχνει αληθινό!". 

Η Μικρή Παραμυθού το αγάπησε από την πρώτη ανάγνωση και το προτείνει σε όλους όσους αγαπούν τα βιβλία εκείνα που δεν είναι συνηθισμένα και βαρετά, αλλά έχουν να πουν και να δώσουν κάτι περισσότερο!


Δεν υπάρχουν σχόλια