Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...

το "Ο Ιγνάτιος και η Γάτα", του Ευγένιου Τριβιζά (Εικονογράφηση: Βαγγέλης Παυλίδης)


Στη χώρα των χαμένων χαρταετών ένας Χάρτινος Ιππότης γράφει τα παραμύθια του σε χρωματιστά χαρτιά, τα κάνει μαγευτικούς χαρταετούς και έπειτα τα αφήνει ελεύθερα να πετάξουν στον ουρανό. Σε έναν από αυτούς τους χαρταετούς, που βολτάρουν αμέριμνοι στους ουρανούς της ξεχασμένης και αλλόκοτης αυτής χώρας, είναι γραμμένη η ιστορία του Ιγνάτιου, ενός ποντικού που τόλμησε να φάει μία γάτα!




Το παραμύθι εκτυλίσσεται στη φημισμένη Φουρφουρμβέργη, μια μακρινή πολιτεία γνωστή κυρίως για μια βιβλιοθήκη τόσο απίστευτα πλούσια,  ώστε οι σοφοί όλου του κόσμου να χαμογελούν από ευδαιμονία και μόνο που την ονειρεύονται. Στο διακοσιοστό εξηκοστό ράφι μιας μισοσκότεινης αίθουσάς της, πίσω από μια ατελείωτη σειρά βιβλίων που δεν διάβαζε ποτέ κανείς, υπήρχε μια τρύπα μέσα στην οποία κατοικούσε ο Ιγνάτιος, ένας έξυπνος, θαρραλέος και με μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, νεαρός ποντικός, που έμελλε μια μέρα ν'αναστατώσει ολόκληρη την πόλη! Στην προσπάθειά του να μορφωθεί, είχε πέσει με τα μούτρα στα βιβλία, ως σωστός βιβλιοφάγος! Έτρωγε τα πάντα: από υπότιτλους και υποσημειώσεις, μέχρι ποιητικές ανθολογίες και καζαμίες. Το βιβλίο, όμως, που τον έκανε διάσημο, τρανό και φοβερό ήρωα, ήταν ένας τόμος Ζωλογίας και συγκεκριμένα η εικοστή σελίδα του. Εκεί, ανάμεσα σε δεκάδες άλλα ζώα, βρισκόταν η ζωγραφιά μιας γάτας! Ο Ιγνάτιος, ξεπερνώντας τους φόβους του, αποφάσισε να εκδικηθεί εκ μέρους γενιών και γενιών αδικοφαγωμένων ποντικών, τρώγοντας την γάτα και μεταμορφωνόμενος σε διάσημο, εκδικητή, τρανόκαρδο, μέγα ποντικό!




Η ζωή του μεμιάς άλλαξε και από ασήμαντο μικρό ποντίκι μετατράπηκε στον Ιγνάτιο τον Μέγα Γατοκτόνο, πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες και αντικείμενο θαυμασμού για όλους τους κατοίκους της μακρινής  και άλλοτε φιλήσυχης Φουρφουρμβέργης, όπου ξαφνικά ήρθαν τα πάνω κάτω. Ο Ιγνάτιος - αναπαυμένος στις δάφνες του - συνέχισε να ζει ήρεμα, καλοπαντρεμένος και καλοζωισμένος, μέχρι που ένα βράδυ την πόρτα της φωλιάς του χτύπησε ένας ποντικός ζητώντας του  να ξεφορτωθεί την Γρατζουνίλδη, την γάτα του μυλωνά που εξόντωσε ολόκληρη την οικογένειά του. Εκείνος δέχθηκε και πήγε να συναντήσει την προαιώνια εχθρό όλων των ποντικών, ανυπομονώντας να επαναλάβει τον άθλο του. Άραγε, να τα κατάφερε να στεφθεί και πάλι ήρωας ή μια γάτα ολοζώντανη με σάρκα και οστά απέχει πολύ από μια ζωγραφιά;




Πρόκειται για ένα καταπληκτικό παραμύθι,  πλούσιο σε εικόνες - κυρίως λεκτικές - του λογοπλάστη παραμυθά Ευγένιου Τριβιζά. Οι ρόλοι αντιστρέφονται με αποτέλεσμα ένας ποντικός να κατορθώσει να αγγίξει το όνειρο και να γίνει ήρωας στα μάτια όλης της πόλης. Η υπερβολική, όμως, αυτοπεποίθηση και η έπαρση που θα τον κυριεύσουν θα σταθούν κακοί σύμβουλοι στην πορεία της σύντομης - δυστυχώς - ζωής του. Η τόλμη του θα κάνει τους υπόλοιπους ποντικούς να πιστέψουν ότι όλα είναι δυνατά και θα χαρίσει σε εμάς τους αναγνώστες την χαρά της απόλαυσης που βιώνουμε όταν ξεπερνάμε - ή νομίζουμε ότι έχουμε ξεπεράσει - τους φόβους μας. Καλογραμμένο και ευφάνταστο κείμενο, που ξεχειλίζει από το ιδιαίτερο χιούμορ του συγγραφέα του και δεν σε αφήνει στιγμή να βαρεθείς. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντης στη σειρά "Παραμύθια από τη Χώρα των Χαμένων Χαρταετών". 

Αν και εσείς ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που πιστεύουν ότι όλα είναι δυνατά, ακόμη και το να φαγωθεί μια γάτα από έναν τόσο δα μικρό ποντικό, τότε θα λατρέψετε, όσο και εμείς, το υπέροχο αυτό βιβλίο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια