Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Πιο όμορφος κι από σένα", του Κώστα Χαραλά

(Σκίτσα: Ελίζα Βαβούρη)

Ο Φιλερ και ο Ρασμούσεν, ένα γιουκαλίλι και ένας νορβηγικός παπαγάλος αντίστοιχα, γίνονται οι καλύτεροι φίλοι υπό το κοινό πρίσμα των ταξιδιών που ονειρεύονται, αλλά δεν έχουν κατορθώσει να κάνουν! Με εμπόδιο τον Κόκκινο Ποταμό που στέκει ανάμεσά τους, αντικρίζουν καθημερινά ο ένας τον άλλο από την αντίπερα όχθη, διερωτώμενοι  για όλα τα άγνωστα που κρύβει η ζούγκλα, όπου ζουν. Η αποκρουστική όψη της μυθικής φυλής των γιουκαλίλι στην οποία ανήκει ο Φίλερ, αποτελεί το μυστικό για να κρατούν τους παρείσακτους έξω από το δάσος τους, αλλά και την αιτία της απομόνωσής τους από τα υπόλοιπα πλάσματα.  Ώσπου μια μέρα οι δυο παπαγάλοι τολμούν να συναντηθούν στα μισά του μεγάλου ποταμού και μαζί να κάνουν το μεγαλύτερο ταξίδι της ζωής τους. Στην πορεία θα ζήσουν πολλά και θα συναντήσουν ακόμη περισσότερα· από τον ιθαγενή που τους έπιασε αιχμαλώτους με σκοπό να τους πουλήσει στην αγορά της Μπαγκίλ, μέχρι και την Γαλέα, τον αυτοκρατορικό παπαγάλο που θυσιάστηκε για να σώσει την αδελφή της από την αιχμαλωσία. Και από τη Μανάτι, την φώκια που φρόντιζε όλα τα ταλαιπωρημένα πλάσματα στο Νησί που τρώγεται, μέχρι και τους δύο αντίπαλους επιστήμονες, τον Βρετανό Κορνήλιο Μπεκ και τον Γερμανό Ξαβιέρ Ντας, που ψάχνουν ο καθένας για λογαριασμό της χώρας του το δάσος με τα καουτσουκόδεντρα που θα τους κάνει ανίκητους στον πόλεμο, καθώς τα σύννεφα του Α' Παγκοσμίου πυκνώνουν συνεχώς. 

Ο βραβευμένος με το Κρατικό Βραβείο συγγραφέας Κώστας Χαραλάς δημιουργεί μια φανταστική ιστορία για την τόλμη και τους τολμηρούς, τα μεγάλα όνειρα που γίνονται πραγματικότητα μόνο εάν εγκαταλειφθούν τα όρια της σιγουριάς που τα περιορίζουν, τις αληθινές φιλίες και τις αντιθέσεις, κυρίως εκείνες που προκύπτουν μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής ομορφιάς,  ουσιαστικής ύπαρξης και ειδώλου. Ένα διήγημα για το πώς η εμφάνιση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια εικόνα. Καλογραμμένο και με πλούσιες εικόνες που αναδύονται μέσα από κατάλληλα διαλεγμένες λέξεις,  χάρη στις οποίες ο συγγραφέας κατορθώνει να διηγηθεί την πραγματικότητα της καταστροφής στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Αποτελείται, συνολικά, από 104 σελίδες, προτείνεται για αναγνώστες ηλικίας από 10 ετών και πάνω και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντης.

Ένα ολοκαίνουριο βιβλίο που εμένα με ενθουσίασε και μου υπενθύμισε πως καμιά φορά για να πετάξεις έως τα πιο μακρινά μέρη του πλανήτη, ίσως χρειάζεται να κάνεις μια βόλτα πρώτα από την αυλή του σπιτιού σου...


Δεν υπάρχουν σχόλια