Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


 2 ολοκαίνουριες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Μεταίχμιο!




"Η Μίνα ανακαλύπτει έναν νέο κόσμο", της Sandra Niebuhr-Siebert
(Εικονογράφηση: Lars Baus)

Η Μίνα πάει για πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο. Γύρω της όλα είναι καινούρια: η τάξη, η δασκάλα, οι συμμαθητές, ακόμη και η γλώσσα. Όσο, όμως, οι μέρες περνούν, η Μίνα προσαρμόζεται στο νέο περιβάλλον και όλα παύουν να μοιάζουν τόσο ξένα και τρομακτικά, όσο την πρώτη μέρα. Κάνει νέους φίλους, μαθαίνει να μιλά και να διαβάζει μια νέα γλώσσα, ακούει νέες ιστορίες! Τώρα, το νηπιαγωγείο φαντάζει γι' αυτήν ένα υπέροχο περιβάλλον, γεμάτο από γελαστές φακίδες, ατίθασες κοτσίδες και αρκούδους που χρειάζονται πολλά χάδια. Τη νύχτα τα όνειρά της γεμίζουν από πολύχρωμες εικόνες και σιγά σιγά η Μίνα ανακαλύπτει έναν νέο κόσμο!



Μια ιδιαίτερα τρυφερή ιστορία που μας μεταφέρει στην καθημερινότητα ενός μικρού παιδιού, δείχνοντάς μας πώς είναι να μπαίνεις σε ένα νέο κόσμο, όπου όλα γύρω σου μοιάζουν άγνωστα. Ένα βιβλίο που ενθαρρύνει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν με θάρρος τις νέες καταστάσεις, όπως είναι ένα καινούριο σχολείο, ένας νέος τόπος ή μία νέα ομάδα. Με πανέμορφη, πολύχρωμη εικονογράφηση και απλό λόγο, διηγείται μια ιστορία επίκαιρη, με την οποία θα ταυτιστούν πολλοί από τους αναγνώστες της. Τον Σεπτέμβριο του 2020 η επιτροπή του ραδιοφωνικού δικτύου Deutschlandfunk συμπεριέλαβε το βιβλίο στα 7 καλύτερα βιβλία για νεαρούς αναγνώστες. Προτείνεται για παιδιά ηλικίας από 4 ετών και πάνω. 

Ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο, αν θέλετε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες. 



"Λησμονία: Η χώρα των χαμένων αναμνήσεων", της Rachel Ip
(Εικονογράφηση: Laura Hughes) 


Η γιαγιά της Αμέλια ήταν ξεχασιάρα. Κάποιες φορές ξεχνούσε μικροπράγματα, άλλοτε λησμονούσε πιο σημαντικά. Από πολύ μικρές λεπτομέρειες, όπως σε ποιο συρτάρι φυλούσε τις κάλτσες της, μέχρι και πιο σοβαρά θέματα, όπως τις πιο ξεχωριστές της αναμνήσεις, όλα τύγχαναν της ίδιας ξεχασιάρας μοίρας. Η Αμέλια ήταν και αυτή ξεχασιάρα, για λόγους διαφορετικούς από τη γιαγιά, μιας και εκείνη είχε συνήθως το μυαλό της στις ονειροπολήσεις και τις εξερευνήσεις. Μέχρι που μια μέρα, ανακαλύπτουν βαθιά μέσα στο δάσος τη Λησμονία, τη χώρα όπου μπορεί κανείς να βρει ό,τι έχει ξεχάσει! Μαζί θα ανακαλύψουν ξεχασμένες από καιρό μνήμες, κρυμμένες βαθιά μέσα στα ντουλάπια και τα συρτάρια της μαγικής αυτής χώρας, βοηθούμενες από τους Φύλακες των Αναμνήσεων. Επιστρέφοντας σπίτι, η Αμέλια θα ξεκινήσει να φτιάχνει ένα λεύκωμα με όλες τις κοινές τους ιστορίες, για να βοηθήσει και τη γιαγιά της να μπορεί να τις θυμάται. Έπειτα από αυτό το μαγικό ταξίδι, γιαγιά και εγγονή θα διαπιστώσουν ότι καθένας, είτε μικρός είτε μεγαλύτερος,  έχει τη δική του Λησμονία. Και θα ανακαλύψουν με χαρά ότι το μόνο που δεν ξεχνιέται, είναι η αγάπη του ενός προς τον άλλο!



Ένα παιδικό βιβλίο γραμμένο με πολύ ευαισθησία και τρυφερότητα, αφιερωμένο  στο ιδιαίτερο θέμα της απώλειας της μνήμης. Η συγγραφέας, μέσα από μία ιδιαίτερη ιστορία με πρωταγωνιστές μια γιαγιά και τη μικρή της εγγονή, θίγει το πολύ σοβαρό πρόβλημα της νόσου Αλτσχαϊμερ που βασανίζει περισσότερους από 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ παράλληλα αποτίει φόρο τιμής στον μοναδικό δεσμό μεταξύ εγγονιών και παππούδων. Ένα παραμύθι που, εκτός των άλλων, ξεχωρίζει για την υπέροχη εικονογράφησή του. Προτείνεται για αναγνώστες ηλικίας από 4 ετών και πάνω.

Ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο, αν θέλετε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες, και αναζητήστε δύο όμορφες δραστηριότητες εδώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια