Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


Τα "Χρυσά κουπιά", της Μαρίας Παπαγιάννη

Εικονογράφηση εξωφύλλου: Φωτεινή Τίκκου


H Λήδα και η Ηρώ πηγαίνουν να περάσουν το καλοκαίρι παρέα με έναν παππού που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ, σε ένα χωριό μακριά από τη θάλασσα, καθώς η αρρώστια του μπαμπά τους οδηγεί τη μητέρα τους στην απόφαση να τις στείλει στο πατρικό της. Στην αρχή όλα μοιάζουν δύσκολα. Η διαδρομή μέχρι το άγνωστο - έως πρότινος - χωριό, ο αμίλητος οδηγός που τους μεταφέρει εκεί, ο σκυθρωπός παππούς, τα βουνά και οι ξένοι άνθρωποι, μα κυρίως η απόσταση από ό,τι τους ήταν μέχρι τώρα οικείο· τη μαμά, τον μπαμπά, την Όλγα που τους προσέχει καμιά φορά, όταν η μαμά είναι στο νοσοκομείο.  Φτάνοντας στο χωριό, όλα μοιάζουν μυστηριώδη. Από τον παππού που ζει απομακρυσμένος από όλους και όλα, μέχρι και το σκοτεινό παρελθόν της οικογένειάς τους. Σιγά σιγά προσαρμόζονται στη νέα τους ζωή, κάνουν φίλους, παίζουν παιχνίδια, ζουν και αναπνέουν στο χωριό της μαμάς τους, αποκοιμούνται στο παιδικό της δωμάτιο διαβάζοντας το ημερολόγιο που κράταγε όταν ήταν παιδί, μαθαίνουν για τη νεράιδα γιαγιά τους που τόσο αγάπησε κάποτε ο παππούς και που τον χαμό της καλύπτει ένα πέπλο μυστηρίου. 

Γνωρίζουν τη θεία Βιργινία που κάποτε υπήρξε η καλύτερη φίλη της μαμάς και που τώρα μπαινοβγαίνει στα κρυφά στο χωράφι τους, την Ολίβια - τη νεαρή βιβλιοπώλισσα που ήρθε να εγκατασταθεί στο χωριό των προγόνων της - τον Πολύβιο που ήταν ταχυδρόμος, μα η ζωή τον έστρεψε σε διαφορετικό μονοπάτι, τον Βαγγέλη που δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του, όμως φορώντας τα "ανίκητα παπούτσια" μπορεί να καταφέρει τα πάντα, τους δίδυμους που ζουν αποκομμένοι από το υπόλοιπο χωριό, τη Χαρούλα που μπορεί να μην βλέπει, μα ακούει ακόμη το ραδιόφωνο της νεκρής φίλης της να παίζει μουσικές και τον Τόμας, το αγόρι που θυμίζει τον Χάρι Πότερ και κάνει την καρδιά της Λήδας να σκιρτήσει για πρώτη φορά. 

Χάρη στις παιδικές καλοκαιρινές φιλίες, τους μύθους και τα βαθιά κρυμμένα μυστικά, το υπέροχο αυτό νεανικό μυθιστόρημα θα σας ταξιδέψει στο παρελθόν, τότε που τα καλοκαίρια ήταν περισσότερο ανέμελα και οι ανθρώπινες φιλίες κρατούσαν για πάντα. Κυρίως, όμως, θα σας συγκινήσει με τους μύθους του, τις ιστορίες των ηρώων του και τον θρύλο της μοναχικής βελανιδιάς που την έλεγαν "καράβι" και κάθε φορά που το φεγγάρι γέμιζε, τα κλαδιά της μεταμορφώνονταν σε χρυσά κουπιά! Ένα δέντρο που ο θρύλος λέει ότι κάνει θαύματα, σαν και αυτό που χρειάζονται τώρα η Λήδα και η Ηρώ· ένα θαύμα ικανό να σώσει τον μπαμπά τους, αντίστοιχο εκείνου που τις έφερε σε ένα μακρινό χωριό, βοηθώντας τις να γνωρίσουν έναν κόσμο αλλιώτικο, καινούριο, που πλέον έγινε "ο κόσμος τους". Θα τα καταφέρει, άραγε, η βελανιδιά να τους χαρίσει το ελιξίριο της ζωής και ποιο να είναι, άραγε, το μυστικό που κρύβει τόσα χρόνια ο παππούς; 

Ένα από τα ωραιότερα παιδικά βιβλία που διαβάσαμε τον τελευταίο καιρό, το οποίο έχει τιμηθεί με τον έπαινο ΕΒΓΕ για το εξώφυλλό του. Αποτελείται από 176 σελίδες, προτείνεται για αναγνώστες ηλικίας από 9 ετών και άνω και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκης. Διαθέσιμο και σε audiobook από την bookvoice. Μια ιστορία που δανείζεται κάτι από την υπέροχη γραφή της Ζωρζ Σαρρή και της Άλκης Ζέη, είναι, ωστόσο, γραμμένο με τον μοναδικό, σύγχρονο τρόπο της Μαρίας Παπαγιάννη. Αν αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για ένα διαβάσετε κάποιο βιβλίο φέτος το καλοκαίρι, σίγουρα είναι αυτό!

Δεν υπάρχουν σχόλια