Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Ο πόλεμος των κουμπιών", του Louis Pergaud
(Εικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας, Μετάφραση: Τατιάνα Μιχαλά)


Πρόσφατα επανακυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο  το κλασικό νεανικό μυθιστόρημα του Louis Pergaud, που εκδόθηκε για πρώτη φορά λίγο πριν το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τη διάρκεια του οποίου έχασε και ο ίδιος τη ζωή του.

Πρόκειται για την ιστορία μιας τοπικής εφηβικής εξέγερσης μεταξύ των παιδιών δύο γειτονικών χωριών της ανατολικής Γαλλίας, που κάθε μέρα, μετά το σχόλασμα, επιδίδονται σε έναν ανελέητο πόλεμο με ξύλα, πέτρες, κλωτσιές και μπουνιές και λάφυρα τα κουμπιά και τα κορδόνια των ηττημένων. Στην προσπάθειά τους να νικήσουν, χρησιμοποιούν ανορθόδοξες μεθόδους, όπως να μπαίνουν στη μάχη γυμνοί, προκειμένου να εμποδίσουν τον αντίπαλο να τους αφαιρέσει τα πολυπόθητα λάφυρα, ή να πριονίζουν τα κλαδιά των δέντρων που είχε ο εχθρός για παρατηρητήρια. Κατά τη διάρκεια της ενθουσιώδους αυτής διαμάχης, γίνονται ιδιαίτερα ευρηματικοί και εργατικοί, χτίζοντας καλύβες ως αρχηγεία ή αγοράζοντας κουμπιά και κλωστές για να επιδιορθώσουν και να αντικαταστήσουν τα κλεμμένα. Επίσης, λειτουργούν με πάθος, δέχονται αγόγγυστα τη γονική και σχολική τιμωρία και τον σωματικό πόνο, και φτάνουν σε ακρότητες προκειμένου να νικήσουν. Κάθε στρατόπεδο έχει, όπως και στην πραγματική ζωή, τον αρχηγό, τους υπασπιστές, ακόμη και τον προδότη του, ενώ η ήττα ισοδυναμεί με ταπείνωση.   

Το βιβλίο περιγράφει με λεπτομέρειες τις σκηνές των συγκρούσεων και τα συναισθήματα των παιδιών που παίρνουν μέρος σε αυτές, κυρίως τη σκληρότητα του χαρακτήρα και τα πολεμικά τους ένστικτα, τη μεταξύ τους αλληλεγγύη και την ντροπή που νιώθουν όταν ρεζιλεύονται από τον αντίπαλο. Επανεκδόθηκε περισσότερες από 30 φορές, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, μεταφέρθηκε 5 φορές στον κινηματογράφο και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα σπουδών γαλλικής λογοτεχνίας του γαλλικού γυμνασίου. Παρότι πραγματεύεται έναν παιδικό πόλεμο, πρόκειται, στην πραγματικότητα, για ένα βιβλίο με αντιπολεμικό χαρακτήρα, όπου ο συγγραφέας δράττεται της ευκαιρίας να σχολιάσει τη σύγκρουση μεταξύ εκκλησίας και αντικληρικού κινήματος και να καταγγείλει την υποκρισία της εποχής του. Αποτελείται από 416 σελίδες, διανθίζεται από την εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα και απευθύνεται σε αναγνώστες ηλικίας από 10 ετών και άνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια