Η Μικρή Παραμυθού ανακάλυψε...


Τα προσωποποιημένα Little Black Books!!!




Μια φορά κι έναν καιρό μεγάλωσε ένα κορίτσι που είχε ένα όνειρο. Να φτιάχνει τα δικά του παραμύθια! Την αγάπη αυτή, την έβαλε μέσα σε μικρά μαύρα βιβλιαράκια και την έστειλε στους μικρούς της ήρωες!  Με αυτά τα λόγια ξεκινάει να μας συστήνεται η Ελισάβετ Παντζαρίδου, δημιουργός των Little Black Books, στην προσωπική της σελίδα στο facebook. Τι είναι, όμως τα Little Black Books; 




Είναι μικρά μαύρα προσωποποιημένα βιβλία, χειροποίητα απ την πρώτη ραφή ως την τελευταία γραμμούλα τους!  Τα φτιάχνουν αποκλειστικά για εκείνη δυο θεότρελοι Θεσσαλονικείς στο καλλιτεχνικό βιβλιοδετείο τους (καλλιτεχνικό βιβλιοδετείο Ν. Λειβαδιώτη). 



Την Ελισάβετ δεν την γνωρίζω από κοντά. Ανακάλυψα τυχαία τη δουλειά της στο facebook (@mylittleblackbooks) και από τότε έγινα πιστή φίλη και θαυμάστριά της. Το περιεχόμενο των LBB πλημμυρίζει ευαισθησία και μαρτυρά την αγάπη που κρύβεται σε αυτά από την δημιουργό τους. Εξάλλου, μόνο με αγάπη θα μπορούσε να φτιαχτεί κάτι που απευθύνεται στις τρυφερές ψυχούλες των μικρών παιδιών.



Είναι εργαζόμενη μαμά 2 μικρών παιδιών κι ευτυχισμένη σύζυγος ενός πολυτάλαντου μουσικού. Για εκείνη είναι μεγάλο πλεονέκτημα η καλλιτεχνική φύση του άντρα της, καθώς μπορεί κι αφουγκράζεται κάθε δημιουργική της ανάγκη! Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου και μεγαλώνει ευτυχισμένα με την οικογένειά της! Σπούδασε τεχνολόγος γεωπόνος, μα η αγάπη της για δημιουργία ξεπηδούσε μέσα από μικρές αφορμές. Τα δωράκια στους φίλους της, στους φίλους των παιδιών της, πάντα είχαν μέσα τους και μια μικρή δική της πινελιά! Και κάπως έτσι ξεκίνησαν τα μικρά μαύρα βιβλιαράκια της.

Η έμπνευση για το κάθε LBB αντλείται αποκλειστικά και μόνο από τον πρωταγωνιστή του. Ζητά απ’ τη μαμά και τον μπαμπά να χουχουλιάσουν το βράδυ στον καναπέ και να ετοιμάσουν το βιογραφικό του μικρού ήρωα. Ένα βιογραφικό χωρίς δομή, φτιαγμένο μόνο με αγάπη, αναδρομές στο παρελθόν αγκαλιά με χαρτομάντηλα κι εξιστόρηση θεότρελων σκανταλιών, αγαπημένων σημείων για βόλτα, γεύσεων, λιχουδιών και παιχνιδιών με φίλους. 

 


Μόλις πάρει στα χέρια της το σκανταλοβιογραφικό, ξύνει τα μολύβια κι αρπάζει ένα άδειο βιβλιαράκι! Το γεμίζει ζωγραφιές κι εναλλάξ αφήνει κενές σελίδες για να κάνει κι ο μικρός της ήρωας τις δικές του προσθήκες! Να φυλάξει το εισιτήριο απ’ την πρώτη του θεατρική παράσταση, κάποια αγαπημένη φωτογραφία ή ένα ενθύμιο απ’ τη σχολική χρονιά! Στη μέση του παραμυθιού φτιάχνει το ολόδικό του παραμύθι! Με σύμμαχο τη φαντασία και τα λογάκια των γονιών παίρνει δομή και λέξεις η ιστορία του!! 

 


Η ίδια δεν ξεχωρίζει κάποια από τις δουλειές που έχει κάνει μέχρι τώρα, καθώς κάθε βιβλιαράκι είναι μοναδικά φτιαγμένο για έναν ήρωα. Έναν σκανταλιάρη, αθεράπευτα παιχνιδιάρη ήρωα, που σκαρώνει ιστορίες στο λεπτό και χαρίζει απλόχερα χαμόγελα. Κάθε φορά μια νέα ιστορία, κάθε φορά μια νέα περιπέτεια να την περιμένει!  

Βλέποντας όλο αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα, δεν μπορούσα να μην αναρωτηθώ, πώς νοιώθει, αφού έχει ολοκληρώσει την κάθε προσπάθειά της. "Η στιγμή που κοιτώ και  ξανακοιτώ αν έχουν μπει οι τόνοι στο παραμύθι, αν έχουν μπει τα χρώματα σωστά, οι ευθείες να μην στραβώνουν κι οι κύκλοι να μην τετραγωνίζονται είναι το τελικό στάδιο. Φωτογραφίζω το μικρό μου βιβλιαράκι και αρχίζω το πακετάρισμα. Εκεί κάπου ξυπνά μέσα μου το ανυπόμονο παιδί! Που λατρεύει να κάνει δώρα και ανυπομονεί να μάθει αν άρεσε στον παραλήπτη!! Τη χαρά που νιώθω όταν παίρνω μηνύματα από τις τρελομαμάδες ότι το διάβασαν αγκαλιά με τους μικρούς μου ήρωες, ότι το γεμίζουν αναμνήσεις ή ότι το έχουν στολισμένο δίπλα στα αγαπημένα τους βιβλία, δε μπορώ να την περιγράψω". 

 

Θεωρεί ότι αυτό που ζει είναι ένα όνειρο. Έχει πάρει τόση αγάπη, που μπορεί να την μοιράσει απλόχερα σε όλους τους γκρινιάρηδες του κόσμου και να έχει και περίσσευμα! Είναι τόσο μαγικό να μπορεί με χρωματιστά μολύβια και μια στοίβα κενά χαρτιά να δημιουργεί μικρόκοσμους και να χάνεται μέσα τους!

Αν έπρεπε να ετοιμάσει ένα LBB για κάποιο γνωστό πρόσωπο, Θα έφτιαχνε δίχως δεύτερη σκέψη στον αγαπημένο της ήρωα τον Πίτερ Παν! Με μόνη συμφωνία να την πασπάλιζε αστερόσκονη και να έκανε ταξίδια αστραπή στη Χώρα του Ποτέ! Θα πετούσε με όμορφες σκέψεις και θα έμενε για πάντα παιδί!!!  

Εγώ θα δανειστώ μία δική της ευχή και θα την σκορπίσω με όλη μου την αγάπη σε όλους εμάς, που πιστεύουμε, ακόμη, στα παραμύθια, που ζούμε ελπίζοντας, ονειρευόμαστε με ανοιχτά μάτια και προσπαθούμε να βλέπουμε την θετική πλευρά της ζωής:          Ό,τι όμορφο έρθει, καλώς να ορίσει!

Ελισάβετ, σε ευχαριστώ, που μου επέτρεψες να φιλοξενήσω λίγη από τη μαγεία της δουλειάς σου στο blog μου!


* Οι φωτογραφίες είναι δανεισμένες από την προσωπική σελίδα της Ελισάβετ στο f/b.

Δεν υπάρχουν σχόλια