Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Οδός Αγοράς, Τέρμα!", του Matt de la Pena (Εικονογράφηση: Christian Robinson)


Εχθές το βράδυ  διαλέξαμε από το ράφι της βιβλιοθήκης μας ένα σχετικά παλιό βιβλίο (κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2016), πρόσφατο, ωστόσο, απόκτημα για εμάς. Πρόκειται για το "Last Stop on Market Street!", μεταφρασμένο στα ελληνικά από τις εκδόσεις Polaris.

Πρόκειται για μια γλυκιά ιστορία,  με ήρωες τον μικρό Σίτζεϊ και τη γιαγιά του, οι οποίοι κάθε Κυριακή μετά την εκκλησία ακολουθούν πάντα την ίδια διαδρομή με το λεωφορείο, διασχίζοντας την πόλη τους μέχρι το τέρμα της Οδού Αγοράς. Ο μικρός, ωστόσο, δυσανασχετεί, καθώς δεν βλέπει το νόημα μιας τέτοιας συνήθειας, ενώ ζηλεύει τους φίλους του οι οποίοι μπορούν να κάνουν διαφορετικά πράγματα και δεν χρειάζεται να μετακινούνται με το λεωφορείο. Εκφράζοντας τα παράπονα αυτά προς την γιαγιά του, εκείνη του εξηγεί πόσο τυχερός είναι που μέσα από μία τέτοια διαδρομή μπορεί να συγχρωτιστεί πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, με τα δικά του, ο καθένας, ενδιαφέροντα, ενώ τον βοηθά να αντιληφθεί την πραγματική ομορφιά και την αληθινή αξία των πραγμάτων, ακόμα και όταν αυτή δεν είναι εύκολα ορατή.


       
                                                    

Ένα ιδιαίτερο παιδικό βιβλίο, μικρό και ευκολοδιάβαστο, με βαθύτερα, ωστόσο, νοήματα: για τα απλά πράγματα, που κρύβουν ενδιαφέροντα στοιχεία, για τα άσχημα κτίρια, που αν παρατηρήσεις καλύτερα θα δεις ότι περιέχουν μικρές ομορφιές, για ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να δείχνουν φαινομενικά αδύναμοι, κρύβουν, ωστόσο, ιδιαίτερα χαρίσματα και μεγαλείο ψυχής. Η ηρωίδα είναι μια γυναίκα με βαθύτερες ανησυχίες, που πολλοί από εμάς θα θέλαμε για γιαγιά των παιδιών μας!




Το βιβλίο βραβεύτηκε με το John Newbery Medal (2016). Εμείς το διαβάσαμε μονορούφι, το ξαναδιαβάσαμε αμέσως μετά, το απολαύσαμε και το συστήνουμε ανεπιφύλακτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια