Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Τι χαρά, Άλφονς!", της Gunilla Bergström



Όταν ήμουν παιδί, ένοιωθα πάντα μια μικρή μελαγχολία, όταν τελείωναν οι γιορτές των Χριστουγέννων. Με χαρά διαπίστωσα εχθές, ότι αυτό δεν συμβαίνει στο δικό μου παιδί. Με αφορμή μία από τις πολλές ιστορίες του μικρού Άλφονς, του ήρωα της Σουηδής  συγγραφέως και εικονογράφου Gunilla Bergström, η Μικρή Παραμυθού μου με κοίταξε στα μάτια και με έμφαση μου δήλωσε: "Εγώ μαμά μου δεν στεναχωριέμαι που έφυγαν τα Χριστούγεννα, γιατί θα έρθουν και άλλες γιορτές!". Και κάπως έτσι, ξεκίνησε η γνωριμία μας με μία σειρά παραμυθιών, που μετρά πολλά χρόνια, πολλές μεταφράσεις και εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο!

Ο μικρός Άλφονς είναι ο ήρωας μια σειράς βιβλίων, που πρωτοκυκλοφόρησαν στη Σουηδία το 1972, ενώ στην Ελλάδα τα γνωρίσαμε από τις εκδόσεις Μάρτης. Το πιο πρόσφατο δείγμα τους είναι το "Τι χαρά, Άλφονς!", όπου ο μικρός πρωταγωνιστής είναι λυπημένος  γιατί οι γιορτές των Χριστουγέννων έχουν τελειώσει και την επόμενη ημέρα ανοίγει και πάλι το σχολείο. Μαζί με τον μπαμπά του βαριούνται και ξεκινούν να απαριθμούν όλα τα ωραία πράγματα, που πέρασαν μαζί με τις γιορτές. Είναι, όμως, έτσι; Η γιαγιά και μια αναπάντεχη επίσκεψη, θα τους κάνουν να αλλάξουν γνώμη.

  

Ένα παιδικό βιβλίο που ήρθε για να μας θυμίσει, ότι τα όμορφα πράγματα συμβαίνουν αναπάντεχα στη ζωή μας, γι' αυτό δεν πρέπει να παραλείπουμε να αντλούμε χαρά από την καθημερινότητά μας! Μία αισιόδοξη ιστορία, επίκαιρη για τη "μετα-χριστουγεννιάτικη" περίοδο που διανύουμε, που φέρει την εγγύηση της γραφής της βραβευμένης με το Illis Quorum συγγραφέως. Ένα εύκολα κατανοητό κείμενο, με λιτή εικονογράφηση, που μεταφέρει με απλό τρόπο ένα σύνθετο νόημα. Το δίδαγμα της ιστορίας; Αν δεν υπήρχαν οι βαρετές ημέρες, δεν θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε πόσο χαρούμενοι νοιώθουμε όταν οι μέρες δεν είναι βαρετές!

  


Θα καταφέρουν, άραγε, ο μικρός Άλφονς και ο μπαμπάς του, να απαλλαγούν από την μελαγχολική διάθεση και την βαρεμάρα; Δεν έχετε παρά να το διαπιστώσετε μόνοι σας, διαβάζοντας το νέο βιβλίο της σειράς, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης!



Από τις εκδόσεις Μάρτης κυκλοφορούν και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς:

"Άπαπα, Άλφονς!"

"Καληνύχτα, Άλφονς!"

"Ώρα για πάρτι, Άλφονς!"

"Κάνε γρήγορα, Άλφονς!"

"Σκανταλιάρη, 'Αλφονς!"


Δεν υπάρχουν σχόλια