Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Η Χαμένη Χαρά της Θυμιώς", της Βούλας Γιαγκάζογλου-Παπούδα (Εικονογράφηση: Μαιρηλία Φωτιάδου)


Η Μικρή Παραμυθού τρελαίνεται για ιστορίες με μάγισσες. Δεν τις φοβάται, ούτε τις αγαπάει, αλλά λατρεύει να διαβάζει παραμύθια με εκείνες για πρωταγωνίστριες. Έτσι, όταν στα χέρια μας έφτασε "Η Χαμένη Χαρά της Θυμιώς" βουτήξαμε όλο χαρά  στην ιστορία μιας μάγισσας διαφορετικής από όλες τις άλλες.

Η Θυμιώ, που ήταν κάποτε Ευθυμία, άφησε τον εαυτό της να παρασυρθεί από τα σχόλια των ανθρώπων γύρω της, σχετικά με την όχι και τόσο ωραία, για τις δικές τους προτιμήσεις, εμφάνισή της. Έτσι, κλείστηκε, πρώτα,  στον εαυτό της, έπειτα, έκλεισε τον εαυτό της σε έναν παλιό πύργο, τον οποίο μετέτρεψε σε εργαστήρι μαγείας και, τέλος,  καταχώνιασε σε αυτόν ένα παλιό σιδερένιο μπαούλο, με κλειδωμένη μέσα του την άλλοτε χαρούμενή της διάθεση. Από την γελαστή και γλυκιά Ευθυμούλα, που ήταν κάποτε, αφέθηκε να γίνει η θλιμμένη και θυμωμένη μάγισσα Θυμιώ, που μισούσε την χαρά, τα γέλια και τις φωνές των παιδιών, τον όμορφο καιρό και οτιδήποτε ξυπνάει το χαμόγελο και τα αισιόδοξα συναισθήματα των ανθρώπων. Όλα αυτά μέχρι που "μια συννεφιασμένη και γεμάτη γκρίζα σύννεφα μέρα" την πόρτα της χτυπάει ο Χάρης ή Χαράλαμπος, που για να μην προκαλεί τα αρνητικά συναισθήματα της Θυμιώς απέναντι σε ό,τι θύμιζε χαρά, δέχτηκε να γίνει Μπάμπης. Και τότε η χαμένη, κρυμμένη και καλά καταχωνιασμένη χαρά της θλιμμένη μάγισσας, θα βγει από την κρυψώνα της.

  


Ένα αλληγορικό παραμύθι, που σκοπό έχει να αφυπνίσει την παιδική συνείδηση σχετικά με την διαφορετικότητα και να διδάξει πώς ο παιδικός αυθορμητισμός μπορεί να πληγώσει.  Η ιστορία μιας νεαρής κοπέλας, που επέτρεψε στον εαυτό της να πιστέψει λανθασμένα, ότι η ομορφιά έχει να κάνει μόνο με την εξωτερική εμφάνιση, αφήνοντας τη ζωή να την προσπεράσει.  Ένα βιβλίο για τη δύναμη της αγάπης, φιλικής και ερωτικής, και πώς αυτή μπορεί να αλλάξει κάποιον προς το καλύτερο, σε αντίθεση με τον θυμό και την θλίψη, που μαραζώνουν την ψυχή του ανθρώπου.


  


Θα καταφέρει, άραγε, η Θυμιώ να ξαναγίνει Ευθυμία; Ας το μάθουμε διαβάζοντας το καινούριο παραμύθι της Βούλας Γιαγκάζογλου-Παπούδα, που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική.



Δεν υπάρχουν σχόλια