Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Ο Φίλος μου ο Τζιμ", της Kitty Crowther 

(Κείμενο και εικονογράφηση)

Η Μικρή Παραμυθού και εγώ, είχαμε την τύχη να διαβάσουμε πρόσφατα το κλασικό βιβλίο που καθιέρωσε στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού την Kitty Crowther Ο φίλος μου ο Τζιμ. Το υπέροχο αυτό παιδικό βιβλίο, γνωστό και ως  Ο μαύρος κότσυφας και ο άσπρος γλάρος, όπως πρωτοκυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες,  κυκλοφορεί ξανά στη χώρα μας σε αναθεωρημένη έκδοση και νέα μετάφραση, πιστή στο πρωτότυπο, από τις εκδόσεις Μάρτης


Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι ένας γλάρος και ένας κότσυφας, ο Τζιμ και ο Τζακ, που συναντιόνται τυχαία, όταν ο δεύτερος αποφασίζει πως θέλει να γνωρίσει τον κόσμο και περισσότερο απ'όλα τη θάλασσα! Οι δυο τους γίνονται αμέσως φίλοι, παρά τις μεταξύ τους διαφορές, και μαζί πηγαίνουν στο χωριό του Τζιμ, όπου ζουν μόνο γλάροι. Οι υπόλοιποι κάτοικοι αρνούνται να δεχθούν ένα πουλί αλλιώτικο από εκείνα, όμως ο Τζιμ μένει στο πλευρό του φίλου του. Ένα πρωί ο Τζακ ανακαλύπτει τυχαία ένα σεντούκι γεμάτο βιβλία και ξεκινά να διαβάζει κάθε βράδυ στον Τζιμ μια ιστορία. Ένας μικρός γλάρος τους ακούει τυχαία και το νέο θα διαδοθεί σιγά σιγά σε ολόκληρο το χωριό, όπου κανείς δεν διαβάζει. Από δω και στο εξής οι γλάροι θα καλημερίζουν με χαμόγελο τους δύο φίλους και κάθε βράδυ γλαροπαρέες θα μαζεύονται έξω από το σπίτι του Τζιμ για να ακούν ιστορίες και να ανακαλύπτουν καθημερινά πόσο πολύ τους αρέσουν!


Η βραβευμένη Βελγίδα συγγραφέας και εικονογράφος με σημαντικότερη διάκρισή της το Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), επανέρχεται στην ελληνική εκδοτική αγορά με ένα εκπληκτικό βιβλίο, που θίγει έννοιες όπως η διαφορετικότητα, η ξενοφοβία, η αποδοχή και η φιλία. Το κείμενο είναι σύντομο και περιεκτικό, μεταφέρει σπουδαία μηνύματα χωρίς να κουράζει, ενώ σε συνδυασμό με την χαρακτηριστική εικονογράφηση της Crowther δημιουργείται ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Η ιστορία προωθεί την αγάπη για το βιβλίο και τη γνώση, μιας και στο τέλος αυτά ήταν που βοήθησαν τον παράξενο, για τους γλάρους, ξένο να ενσωματωθεί στην κλειστή τους κοινωνία. Αποτελείται, συνολικά, από 28 σελίδες και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 3 ετών και άνω.


Η Μικρή Παραμυθού και εγώ, ο μυστικός και παράξενος βοηθός της, γνωρίζαμε ήδη ένα σπουδαίο μυστικό, που ο Τζιμ και ο Τζακ ήρθαν να μας επιβεβαιώσουν: τα βιβλία μας φέρνουν όλους πιο κοντά! Όσο για το "Ο φίλος μου ο Τζιμ", είναι ένα από τα πιο ωραία παιδικά βιβλία που διαβάσαμε τον τελευταίο καιρό!

Δεν υπάρχουν σχόλια