Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


 "Ο Ερωτευμένος", της Rebecca Dautremer



Η Μικρή Παραμυθού αγαπάει τη μαμά και τον μπαμπά της, το σχολείο και τις φίλες της, τα γιαούρτια με γεύση φράουλα, τις πολύχρωμες μπάλες, τη μουσική και τα παραμύθια. Και ενώ καταλαβαίνει τη σημασία της αγάπης, είναι πολύ μικρή, ακόμη,  για να αντιληφθεί την έννοια του έρωτα. Προχθές, ωστόσο, διαβάσαμε μαζί ένα υπέροχο παιδικό βιβλίο, της αγαπημένης μας εικονογράφου Rebecca Dautremer,  το "Ο Ερωτευμένος".

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από το Ερνέστο, που αγαπάει τη Σαλώμη, αλλά ο μόνος τρόπος που ξέρει για να το εκφράσει είναι πειράζοντάς την. Της τραβάει τα μαλλιά, της αρπάζει την κουκούλα και της βγάζει τα γυαλιά. Και η Σαλώμη το μαρτυράει στη μαμά της. Αλλά, όπως λένε και οι φίλοι της, οι ρωτευμένοι κάνουν τέτοια και άλλα πολλά: πέφτουν ξεροί, κρατάνε σπαθιά, θυμίζουν παντζάρια, χρειάζονται ομπρέλα και πιάνονται χέρι χέρι για να πετάξουν μαζί στον ουρανό, αφού στα σίγουρα πρέπει να είναι άγγελοι! Κανένα παιδί στο σχολείο δεν ξέρει τί ακριβώς είναι ο ερωτευμένος, αλλά όλοι έχουν κάτι να πουν.


 


Ένα μικρό βιβλιαράκι ύμνος στην παιδική αγάπη, που είναι αθώα και ανιδιοτελής,  αγνή και μοναδική, όπως θα έπρεπε να είναι πάντοτε η αγάπη. Μια υπέροχη αφήγηση, για το πώς ο παιδικός νους αντιλαμβάνεται τον έρωτα! Με κείμενο σύντομο και περιεκτικό, που συμπληρώνεται μοναδικά από την καταπληκτική εικονογράφηση της ταλαντούχας Rebecca Dautremer (αφιέρωμα της οποίας είχαμε κάνει εδώ). Με περιεχόμενο που γίνεται χιουμοριστικό, θυμίζει παιδική στιχομυθία, ανάλαφρη μα συγχρόνως πολύ αληθινή και με βαθύ νόημα, που εμάς, τουλάχιστον, μας έβαλε σε σκέψεις και στάθηκε αφορμή για πολλές ωραίες συζητήσεις.  

Άραγε οι ρωτευμένοι  υπάρχουν μόνο στα παραμύθια; Η Σαλώμη, πάντως, την επόμενη φορά που ο Ερνέστος  κλότσησε την τσάντα της και ποδοπάτησε το παλτό της επίτηδες, δεν παραπονέθηκε... Γιατί τώρα ήξερε! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια