Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


τη "Χιονισμένη Πλατεία", των Βασίλη Κουτσιαρή-Γιάννη Διακομανώλη (Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου)



Η Μικρή Παραμυθού είναι ακόμα πολύ μικρή και προτιμάει να διαβάζει παραμύθια. Ωστόσο, όταν στα χέρια μας ήρθε το βιβλίο των Β. Κουτσιαρή-Γ. Διακομανώλη, "Χιονισμένη Πλατεία", το δάνεισε στη μαμά της να το διαβάσει, μέχρι εκείνη να μεγαλώσει. 

Η ιστορία εκτυλίσσεται στην ελληνική επαρχία, με ήρωα τον μικρό Αντρέα, ο οποίος με αφορμή μία συζήτηση των γονιών του σχετικά με την ενδεχόμενη απόκτηση ενός δεύτερου παιδιού, αντιδρά αρνητικά αρχίζοντας να λέει  ψέμματα. Στην αρχή μικρά και αθώα, που αργότερα εξελίχθηκαν σε κύματα και κόντεψαν να πνίξουν τον ίδιο και τους κοντινούς του ανθρώπους. Οι γονείς του, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να βοηθήσουν το παιδί τους, δέχονται την πρόταση μιας σύγχρονης, πλην, όμως, απάνθρωπης τηλεοπτικής εκπομπής κοινωνικής πραγματικότητας, η οποία, στο βωμό της τηλεθέασης, αποδεικνύεται αδηφάγο τέρας έτοιμο να κατασπαράξει όποιον βρεθεί στο δρόμο του. Έτσι, μερικά φαινομενικά αθώα ψέμματα εξελίσσονται, φέρνοντας  καταστροφικά αποτελέσματα.


Πρόκειται για ένα σύγχρονο βιβλίο, που πραγματεύεται ταυτόχρονα δύο διαφορετικά θέματα: αφενός μεν την απελπισμένη προσπάθεια ενός μικρού παιδιού να τραβήξει την προσοχή των γονιών του με οποιονδήποτε τρόπο (στην προκειμένη λέγοντας συνεχώς ψέμματα), αφετέρου δε την ευκολία με την οποία γονείς εκθέτουν τα παιδιά τους σε διαφόρου τύπου τηλεοπτικά προγράμματα, αναζητώντας σε αυτά έναν από μηχανής θεό, που θα λύσει με τρόπο μαγικό όλα τους τα προβλήματα, χωρίς να χρειαστεί από μέρους τους περαιτέρω προσπάθεια. 

Ένα παιδί, που με τον τρόπο του βγάζει κραυγές βοηθείας και δύο γονείς οι οποίοι, παρόλο που το υπεραγαπούν, δεν καταφέρνουν να εμβαθύνουν στο πραγματικό πρόβλημα, μοναχά καλύπτονται πίσω από μία φαινομενικά εύκολη λύση, την έκθεση στον τηλεοπτικό αέρα. Το βιβλίο είναι καλογραμμένο και διαβάζεται πραγματικά  ευχάριστα, ενώ η ασπρόμαυρη εικονογράφηση της Σάντρα Ελευθερίου αποτελεί ιδανικό συμπλήρωμα. 

Θα καταφέρει, άραγε, ο Αντρέας να ξεδιπλώσει όλο αυτό το κουβάρι, που ο ίδιος έπλεξε με τα ψέμματα που είπε; Για να το μάθετε, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το βιβλίο των Κουτσιαρή-Διακομανώλη, που κυκλοφορεί  από την Ελληνοεκδοτική.


Λίγα λόγια για τους συντελεστές:




Οι Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης Διακομανώλης, δάσκαλοι και οι δύο στη δημόσια εκπαίδευση, αποτελούν ένα συγγραφικό δίδυμο που έχει στο ενεργητικό του αρκετά βιβλία: "Η Κραυγή των Λύκων", Εκδόσεις Δοκιμάκη (2010), "Ένα αστέρι για μένα", Εκδόσεις Παρρησία (2012), "Ένας Απρόσμενος Φίλος", Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2012),  "Άι Βασίλης της Χρονιάς",  Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2013),  "Παιχνίδια σε Πόλεμο", Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2014), "Η Γραμμή", Εκδόσεις Μίνωας (2018). Είναι και οι δύο συντονιστές στην "Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης Κω", ενώ διατηρούν στήλες στην σελίδα "Ο Μαγικός Κόσμος του Παιδικού Βιβλίου" της ηλεκτρονικής εφημερίδας Kos Voice. Έχουν βρεθεί στη βραχεία λίστα των βραβείων Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και έχουν τιμηθεί για το έργο τους, το οποίο εμείς αγαπάμε πολύ  και παρακολουθούμε.

Η Σάντρα Ελευθερίου σπούδασε γραφικές τέχνες και από το 2004 εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας εικονογράφος. Παράλληλα, ασχολείται με τη συγγραφή (Ο Φύλακας του Οκτώ, Ελληνοεκδοτική, 2016). Έχει, επίσης, βραβευτεί για το έργο της.

Δεν υπάρχουν σχόλια