Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Επτά Παραμύθια μια Ιστορία. Ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν", σε διασκευή του Γιώργου Νανούρη (Εικονογράφηση: Φίλιππος Φωτιάδης)


Η Μικρή Παραμυθού μεταφέρθηκε σε ένα σκηνικό θεάτρου, όταν διάβασε μία διαφορετική εκδοχή επτά διάσημων κλασικών παραμυθιών, με τα συναισθήματά της να εναλλάσσονται, κάθε φορά που γύριζε σελίδα. Έτσι, αφού θύμωσε με το κακό ξωτικό, που έριξε τον ξύλινο στρατιώτη από το παράθυρο, λυπήθηκε για το φτωχό κορίτσι, που αναγκάστηκε να πουλάει σπίρτα, ενώ ονειρευόταν να γίνει μπαλαρίνα και ζήλεψε τα μαγικά κόκκινα παπούτσια της Κρίστα και το ιπτάμενο σεντούκι του τεμπέλη γιου του εμπόρου, που τον ταξίδεψε σε κόσμους μακρινούς.

Μιλάμε, φυσικά, για το υπέροχο παιδικό βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης, στο οποίο ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης συνυφαίνει μερικά  από τα πιο γνωστά παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργούν ένα ενιαίο κείμενο με σύγχρονη απόδοση. Έτσι, το "Κοριτσάκι με τα σπίρτα", τα "Κόκκινα παπούτσια", "Η Πριγκίπισσα και το μπιζέλι", ο "Ξύλινος στρατιώτης", το "Μαγικό σεντούκι", ο "Χιονάνθρωπος" και το "Έλατο", παντρεύονται σε μία και μόνη, αρμονική, ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, δημιουργώντας ένα παραμύθι, που συμβαδίζει με το πνεύμα της εποχής, σέβεται, ωστόσο, την κλασική παράδοση του έργου του Άντερσεν.

 

Η έκδοση βασίστηκε στην παράσταση "Τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν", σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη, που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τη συμμετοχή των μουσικών της Καμεράτα.

Αυτό που εμείς λατρέψαμε στο βιβλίο ήταν, κυρίως, η ευρηματική και μοντέρνα εικονογράφησή του, η οποία περιορίζεται σε ελάχιστα χρώματα, δημιουργώντας ένα πιο αφαιρετικό και ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Δεδομένου ότι η εικονογραφημένη παιδική λογοτεχνία είναι μία από τις πρώτες μορφές τέχνης με τις οποίες έρχονται σε επαφή τα παιδάκια σε μικρή ηλικία, μία τόσο πρωτοποριακή δουλειά μόνο θετικά οπτικά ερεθίσματα θα μπορούσε να τους προσφέρει. Η έκδοση πολύ προσεγμένη, χαρακτηριστικό, άλλωστε, του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου.

Αν σας αρέσουν τα κλασικά παραμύθια, τα θεωρείτε, ωστόσο, λίγο ξεπερασμένα, τότε η σύγχρονη απόδοση του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, θα σας ενθουσιάσει! Εμείς, την προτείνουμε ανεπιφύλακτα! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια