Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...

"Το Δέντρο που κάνει Μωρά", της Sophie Blackall 

Είχατε αναρωτηθεί ποτέ, όταν ήσασταν ακόμα μικρά, από πού έρχονται τα μωρά; Η Μικρή Παραμυθού έχει αρχίσει και κάνει αυτή την ερώτηση καιρό τώρα, γι' αυτό η μαμά της (δηλαδή εγώ) έψαξε και βρήκε τον τρόπο που εκείνη έκρινε καταλληλότερο για να της απαντήσει, αφενός μεν με μία επιστημονικά τεκμηριωμένη εξήγηση, αφετέρου δε χωρίς να την τρομάξει στην τόσο τρυφερή ηλικία που βρίσκεται. Στραφήκαμε, λοιπόν, σε αυτό που ξέρουμε καλά ότι αποδίδει στα μικρά παιδιά: στα βιβλία!

Επιλέξαμε το βιβλίο της βραβευμένης εικονογράφου Σόφι Μπλάκολ (Sophie Blackall), που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και εξηγεί, με τρόπο απόλυτα κατανοητό, το πώς έρχονται τα μωρά στον κόσμο. Ήρωας του βιβλίου ένα μικρό αγόρι, του οποίου οι γονείς του ανακοινώνουν μία μέρα ότι θα αποκτήσει αδελφάκι. Ο μικρός, διερωτώμενος  από πού θα έρθει το νέο μωρό, στρέφεται στους ανθρώπους του κοντινού του περιβάλλοντος. Οι απαντήσεις που θα λάβει είναι πολλές και διαφορετικές, καμία, ωστόσο, δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στην αλήθεια. Αν, όμως, ενωθούν όλες μαζί, τότε ίσως δώσουν την απάντηση σε ένα ερώτημα που απασχολεί όλα, σχεδόν, τα παιδιά!


Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο βιβλίο, το οποίο λύνει μία παιδική απορία αγχωτική, ως προς την απάντηση, για πολλούς γονείς. Η εξήγηση δίνεται στο παιδί με πολύ απλό και φυσικό τρόπο μέσα από μία σειρά απαντήσεων, εν μέρει μόνο σωστών, των οποίων, ωστόσο, ο συνδυασμός απαντά με ακρίβεια στο ερώτημα σχετικά με την προέλευση των μωρών. Η εικονογράφηση πολύ όμορφη και έξυπνη, συμβάλλει στο να γίνει το κείμενο πιο ελκυστικό στους μικρούς αναγνώστες. Στο τέλος, υπάρχει παράρτημα με προτάσεις για το πώς να απαντήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες στις ερωτήσεις σχετικά με την αναπαραγωγή.

Αν έχετε παιδί, που έχει κατά καιρούς κολλήσει με κάποιο βιβλίο, τότε θα μπορείτε να καταλάβετε απόλυτα τί ζούμε καθημερινά με "Το Δέντρο που κάνει Μωρά"! Η Μικρή Παραμυθού το αγάπησε από την πρώτη στιγμή και το κατέταξε στα βιβλία εκείνα που θέλει διαβάζουμε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα! Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!





Δεν υπάρχουν σχόλια