Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Τη Μέρα που μεταμορφώθηκα σε πουλί", της Ingrid Chabbert (Εικονογράφηση: Raul Nieto Guridi)


Έχετε αγαπήσει ποτέ τόσο πολύ, ώστε να δοκιμάσετε να μεταμφιεστείτε σε πουλί για χάρη της αγάπης σας; Η Μικρή Παραμυθού θα δίσταζε να το κάνει η ίδια, αλλά θαύμασε την ψυχική δύναμη του μικρού πρωταγωνιστή της Ίνγκριντ Σαμπέρ (Ingrid Chabbert), που δεν δίστασε να κυκλοφορεί φορώντας το κοστούμι ενός πουλιού, αδιαφορώντας για  το επίμονο βλέμμα και τα γέλια των συμμαθητών του.

Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα παιδικά (και όχι μόνο) βιβλία, που διαβάσαμε ποτέ. Ήρωάς του ένα μικρό αγόρι το οποίο ερωτεύτηκε για πρώτη φορά τη μέρα που ξεκίνησαν τα σχολεία. Αντικείμενο της αγάπης του η συμμαθήτριά του Φωτεινή, η οποία έχει πάθος με τα πουλιά. Προκειμένου εκείνος να τραβήξει την προσοχή της, αποφασίζει να μεταμφιεστεί σε πουλί και ως τέτοιο να παίρνει μέρος σε όλες τις καθημερινές του δραστηριότητες. Η κοροϊδία των άλλων παιδιών δεν τον πτοεί, ούτε και οι πρακτικές δυσκολίες. Ώσπου μια μέρα, επιτέλους, η Φωτεινή τον προσέχει. Και τότε εκείνος, παρόλο που δεν είναι ένα πραγματικό πουλί, θα αποκτήσει  φτερά.




Το κείμενο είναι σύντομο, ο λόγος απλός  και η γραφή σε πρώτο πρόσωπο, ώστε να γίνεται εύκολα κατανοητό από τους μικρούς αναγνώστες, χωρίς να κουράζει. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα βιβλίο με σύνθετο περιεχόμενο, που δίνει τροφή για σκέψη και συζήτηση και βοηθά να πάει ένα βήμα παραπέρα η αντίληψη του παιδιού σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις.  Η λιτή, που θυμίζει σκίτσο από κάρβουνο, εικονογράφηση, προσδίδει χαρακτήρα και δεν "κλέβει" από το κείμενο, αντίθετα το συμπληρώνει ιδανικά.

Τόσο αγνά, τόσο αληθινά και τόσο απεριόριστα, μόνο κάποιος με καθαρή ψυχή θα μπορούσε να έχει αγαπήσει. Και ποιος έχει καθαρότερη ψυχή από ένα μικρό παιδί; Εμείς διαβάσαμε, λατρέψαμε και προτείνουμε το υπέροχο αυτό βιβλίο, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, από μικρά παιδιά έως και ενήλικες. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.



Δεν υπάρχουν σχόλια