Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


το "Η παρέα των έξι που έγιναν οκτώ", του Νικόλα Ανδρικόπουλου (Κείμενο και εικονογράφηση)


Πρόσφατα στη ζωή μας μπήκε μία παρέα διαφορετική από τις υπόλοιπες. Αποτελούταν από οκτώ καλλιτέχνες και συγκεκριμένα, έναν ζωγράφο, έναν μουσικό, ένα λογοτέχνη, έναν ηθοποιό, έναν γλύπτη, έναν αρχιτέκτονα και δύο χορευτές, οι οποίοι ήρθαν να γνωρίσουν την Μικρή Παραμυθού και να της εξηγήσουν πώς προσπάθησαν οι ίδιοι να κάνουν τον κόσμο μας λιγάκι καλύτερο, μέσω της τέχνης που ο καθένας αντιπροσωπεύει.

Πρόκειται για το καινούριο βιβλίο του βραβευμένου εικονογράφου Νικόλα Ανδρικόπουλου, στο οποίο ο ίδιος υπογράφει κείμενο και εικόνες. Θέμα του οκτώ γνωστοί εκπρόσωποι των τεχνών, οι οποίοι - στο πλαίσιο της φαντασίας του συγγραφέα - συναντιόνται και ξεκινούν όλοι μαζί να γνωρίσουν τον κόσμο και να τον ομορφύνουν, προσφέροντας ο καθένας με το ταλέντο του. Μεταξύ των καλλιτεχνών, οι Φράνσις Μπέικον, Κλωντ Ντεμπυσσύ, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Τσάρλι Τσάπλιν κα. Στο τέλος ακολουθεί παράρτημα με σύντομο βιογραφικό σημείωμα των αναφερόμενων προσώπων.


                  


Το βιβλίο έχει αρκετά μεγάλο κείμενο, επομένως απευθύνεται σε παιδάκια λίγο μεγαλύτερης ηλικίας. Εξηγεί, ωστόσο, με απλό τρόπο, εν είδει παραμυθιού, τα χαρακτηριστικά επτά από τις πιο σημαντικές μορφές τέχνης, ενώ συστήνει στους μικρούς αναγνώστες μερικούς σημαντικούς εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κόσμου. Εκείνο που μας κέρδισε ήταν η εικονογράφηση, που είναι μοντέρνα και ιδιαίτερη, θυμίζοντας πίνακα ζωγραφικής. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο έργο, το οποίο διδάσκει ότι οι τέχνες δεν είναι κάτι περιττό, ούτε λειτουργούν απλώς συμπληρωματικά, αλλά συμβάλλουν ουσιαστικά στη δημιουργία της προσωπικότητας, της αισθητικής και της καλλιέργειας του ανθρώπου.

Ένα όμορφο βιβλίο, που εισάγει τα παιδιά στον υπέροχο, αλλά κάποιες φορές μοναχικό, κόσμο των τεχνών! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαϊτης.



Δεν υπάρχουν σχόλια