Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


το "Ο Μπρούνο έχει 100 φίλους", της Φραντσέσκα Πιρόν


Η Μικρή Παραμυθού, όπως, δυστυχώς, πολλά παιδάκια σε αυτή την ηλικία, θεωρεί τα κινητά τηλέφωνα μία εφεύρεση εξωτική, ευφάνταστη, πολύχρωμη και γεμάτη από καινούριους φίλους, ταυτιζόμενη σε αυτό με τον Μπρούνο, τον ήρωα στο παραμύθι της Φραντσέσκα Πιρόν. Ευτυχώς για την ίδια, όμοια άποψη  έχει και για τα παραμύθια!

Αναφερόμαστε στο βιβλίο που πρόσφατα κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με ήρωα τον Μπρούνο, έναν αρκούδο πολύ τυχερό!Ο ίδιος θεωρεί ότι η τύχη του βρίσκεται στο γεγονός ότι ανακάλυψε τυχαία ένα κινητό τηλέφωνο γεμάτο από εκπληκτικά πράγματα: φωτογραφίες, λόγια, ήχους και ένα σωρό νέους φίλους! Στην πραγματικότητα, ωστόσο, είναι τυχερός επειδή έχει δύο αληθινούς φίλους, τον Ρέντζο και τον Ρίκο, τους οποίους θα παραμελήσει, παρασυρμένος από το νέο του, μαγικό, απόκτημα και την πλασματική ζωή που του προσφέρει! Όταν η μπαταρία του κινητού τηλεφώνου θα τελειώσει, τότε θα καταλάβει ότι ζωή είναι αυτό που ζούμε εκεί έξω και φίλοι είναι όσοι μπορούν να μας αγκαλιάσουν αληθινά!




Μία πολύ όμορφη ιστορία, που απέσπασε για την εικονογράφησή της το βραβείο Key Colours για το 2016, γραμμένη για παιδάκια από 5 ετών και άνω (κατά την άποψή μου, εύκολα μπορούν να την κατανοήσουν και μικρότερα), με κεντρικό θέμα την αρνητική όψη της τεχνολογίας: την εμμονή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την προσκόλληση σε μία συσκευή, την ψεύτικη κοινωνική ζωή, που περιορίζεται σε αναρτήσεις και like, όλα όσα αποτελούν φαινόμενα των καιρών μας και τις ανεπιθύμητες συνέπειές τους. Ο αρκούδος του βιβλίου, θα παρασυρθεί, αρχικά, από τον  φανταχτερό, πλην, όμως, κάπηλο αυτό κόσμο και θα ξεχάσει όλα τα όμορφα της αληθινής ζωής: τα βιβλία, τα πικ νικ με τους φίλους στο δάσος, τα κεκάκια με τους ξηρούς καρπούς. Ώσπου, έρχεται η στιγμή που θα συνειδητοποιήσει πόσο λάθος έκανε και πως πραγματική αξία δεν έχουν οι πολλοί, αλλά οι αληθινοί και καλοί φίλοι. 

Ένα παραμύθι που θα έπρεπε κάθε παιδάκι να διαβάσει, κυρίως, όμως, ο ενήλικας που του δανείζει, αγοράζει ή δωρίζει ένα κινητό τηλέφωνο. Εμείς το διαβάσαμε, μας άρεσε πολύ και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!


Δεν υπάρχουν σχόλια