Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018

Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


το "Ο Γίγαντας που εξαφάνισε τους αριθμούς", της Χαράς Αγγελέτου (Εικονογράφηση: Λένα Σταματοπούλου)


Οι αριθμοί καθημερινά κατακλύζουν τη ζωή μας και έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της. Η Μικρή Παραμυθού έμαθε από πολύ νωρίς να μετράει και τώρα, πλέον, κατανοεί την έννοια απλών αριθμητικών πράξεων. Γι' αυτό, με χαρά υποδέχτηκε σπίτι μας τον άτακτο γίγαντα Γοραπύθα και τον μικρόσωμο αδελφό του Πυθαγόρα, οι οποίοι της εξήγησαν την σπουδαιότητα της επιστήμης των μαθηματικών!

Ο λόγος για ένα ολοκαίνουριο βιβλίο, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγκυρα. Ήρωές του δύο αδέλφια, πολύ διαφορετικά μεταξύ τους: ο νάνος Πυθαγόρας, λάτρης των αριθμών και ο γίγαντας αδελφός  του Γοραπύθας, που αγαπά τη μουσική, αλλά σιχαίνεται τα μαθηματικά. Στην παρέα τους είναι και η νεράιδα Υπατία, που γνωρίζει όλα τα μυστικά των μαθηματικών και με το μαγικό ραβδί της δίνει λύσεις σε κάθε πρόβλημα! Οι τρεις τους ζουν μαζί σε έναν πύργο, με 47 παράθυρα, 13 πόρτες και 30 δωμάτια. Ο Γοραπύθας, παρασυρμένος από τα αρνητικά του συναισθήματα για τους αριθμούς, θα σκαρώσει ένα μαγικό τραγούδι, χάρη στο οποίο θα κατορθώσει να τους φυλακίσει όλους. Τότε, όμως, θα καταλάβει την σπουδαιότητα και τη χρησιμότητά τους και θα συνειδητοποιήσει ότι η ζωή μας θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη χωρίς αυτούς!
Πρόκειται για ένα παραμύθι πρωτότυπο, καλογραμμένο και με ιδιαίτερη εικονογράφηση, που παραπέμπει λίγο σε κόμικ. Η Χαρά Αγγελέτου έχει πλάσει μία όμορφη ιστοριούλα, με αρχή μέση και τέλος, όπου με πολύ απλό τρόπο κατορθώνει να εξηγήσει στους μικρούς αναγνώστες τους λόγους εκείνους που κάνουν τα μαθηματικά αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα πάντα, από τις ποιο απλές έως τις πιο σύνθετες δραστηριότητες. Σε κάποια σημεία του βιβλίου ο λόγος γίνεται έμμετρος, στοιχείο που το καθιστά ελκυστικότερο στα μικρά παιδιά. Τα ονόματα του Πυθαγόρα και της Υπατίας, μόνο τυχαία δεν είναι, αφού πρόκειται για τον Έλληνα φιλόσοφο, μαθηματικό και γεωμέτρη και την Ελληνίδα νεοπλατωνική φιλόσοφο, αστρονόμο και μαθηματικό της αρχαιότητας, τιμώντας,  η συγγραφέας, με αυτό τον τρόπο δύο υπαρκτά και πολύ σημαντικά πρόσωπα της επιστήμης των μαθηματικών. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 5 ετών και άνω, μπορεί, ωστόσο, να διαβαστεί και από μικρότερα.

Το βιβλίο σε κάθε ανάγνωση μας κερδίζει όλο και περισσότερο. Με χαρά του βρήκαμε μία θέση στη βιβλιοθήκη μας και ανεπιφύλακτα το προτείνουμε σε όλους!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει... την σειρά της Ένιντ Μπλάιτον, "Οι Πέντε Φίλοι" Η Ένιντ Μπλάιτον υπήρξε   διάσημη Αγγλίδα ...