Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Το Κουνελάκι Άκουγε", της Cori Doerrfeld


Έχετε νοιώσει ποτέ, σε στιγμή θλίψης, ότι αυτό που θέλετε δεν είναι να σας συμβουλεύσουν, αλλά να σας ακούσουν; Ο μικρός Άλκης, ένα αγόρι που πρόσφατα γνώρισε η Μικρή Παραμυθού, βίωσε αυτό ακριβώς το συναίσθημα. Και στάθηκε τυχερός, γιατί στον δρόμο του βρέθηκε ένα κουνελάκι που ήξερε να ακούει!

Αναφερόμαστε στο βιβλίο της συγγραφέως και εικονογράφου Cori Doerrfeld, που πρόσφατα μεταφράστηκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα. Θέμα του η ανάγκη ενός μικρού αγοριού να μοιραστεί με κάποιον την θλίψη και τον θυμό που ένοιωσε, όταν διαλύθηκε το αγαπημένο του παιχνίδι. Όλα τα ζωάκια θέλησαν να το βοηθήσουν, αλλά εκείνο δεν μίλησε σε κανένα. Ώσπου δίπλα του βρέθηκε ένα κουνελάκι, που έκανε κάτι πιο σημαντικό: στάθηκε να τον ακούσει!




Ένα πολύ όμορφο και τρυφερό βιβλίο για την θλίψη που προκαλεί η αποτυχία ή η απώλεια κάτι αγαπημένου. Η ιστορία δεν στεναχωρεί ούτε απογοητεύει, αντίθετα - με το όμορφο τέλος της - δίνει κίνητρο να επαναπροσδιορίσει το παιδί τις δυνάμεις του και να σταθεί στα πόδια του ύστερα από μία μη επιθυμητή έκβαση, όπως και δύναμη να μετατρέψει την ήττα του σε νίκη. Η εικονογράφηση είναι λιτή και το κείμενο σε κάθε σελίδα σύντομο, ώστε να μην κουράζει τους μικρούς αναγνώστες, αντίθετα επικεντρώνει την προσοχή τους στην ουσία, που δεν είναι άλλη από την ανάγκη να εισακουστούν και να εκτονώσουν με λόγια τα συναισθήματά τους, στην εξέλιξη των οποίων στοχεύει το βιβλίο.

Εξαιρετικά ευαίσθητο και ξεχωριστό παραμύθι, το οποίο εμείς προτείνουμε μέσα από την καρδιά μας, με την ευχή να μάθουν τα παιδιά μας, αλλά και εμείς οι ίδιοι, να ακούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια