Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


τον "Τρελαντώνη", της Πηνελόπης Δέλτα 

(Διασκευή: Τζέμη Τασάκου, Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου)


Όταν ήμουν μικρή λάτρευα τις σκανταλιές, ιδίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όπου όλα είναι πιο χαλαρά και οι μεγάλοι πιο επιεικείς ή πιο κουρασμένοι για να αντιδράσουν! Κάτι τέτοιες ιστορίες διηγούμαι στην Μικρή Παραμυθού μου και μετά αναρωτιέμαι, γιατί τις τελευταίες εβδομάδες έχει μετατρέψει το σπίτι μας σε γήπεδο που συνορεύει με παιδότοπο, και εμένα σε έναν άνθρωπο που κοιμάται πριν καν προλάβει να αγγίξει το κεφάλι του στο μαξιλάρι! Ωστόσο, τα ζωηρά παιδιά είναι υγιή παιδιά, ενώ οι σκανταλιές και οι αταξίες θα είναι πάντα αναπόσπαστο κομμάτι του μεγαλώματός τους.




Και κάπως έτσι αποφάσισα να της γνωρίσω τον Αντώνη, που χάρη στην ζωηράδα του κέρδισε το παρωνύμιο Τρελαντώνης. Πρόκειται για τον μυθιστορηματικό ήρωα της Πηνελόπης Δέλτα, της συγγραφέως που έζησε κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα και άφησε ως παρακαταθήκη σπουδαία βιβλία, σχεδόν αποκλειστικά προσανατολισμένα στα παιδιά και τους νέους. Ο Τρελαντώνης, που πρωτοεκδόθηκε το 1932, περιγράφει τις περιπέτειες του αδελφού της και εθνικού μας ευεργέτη, Αντώνη Μπενάκη,  κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού που πέρασε με τις αδελφές του σε θείους στην Καστέλα. Πάντα μαντιλοδεμένος, ως αποτέλεσμα των πολλών ατυχημάτων που είχε, αποτελούσε τον φόβο και τον τρόμο της μαγείρισσας κυρά Ρήνης. Τα έργα  του μικρού υπήρξαν μεγάλα με συχνό σύμμαχο την αδελφή του Πουλουδιά, αλλά πάντα πρωτεργάτη τον ίδιο: από το να κλέψει μια βάρκα και να ξανοιχτεί στη θάλασσα, μέχρι το να σπάσει  τις στάμνες του μπάρμπα - Γιάννη του κανατά, να καταστρέψει τον κήπο του θείου του και πολλά ακόμη, τα οποία ήταν αρκετά για να γραφτεί ολόκληρο βιβλίο!


 


Οι περιπέτειες του αγέραστου ήρωα διασκευάστηκαν από την Τζέμη Τασάκου για μικρότερες ηλικίες (συγκεκριμένα από 4+) και κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο Μεταίχμιο. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο βιβλίο, 40 μόλις σελίδων, καλογραμμένο και εύκολα κατανοητό. Το κείμενο, σε συνδυασμό με την ζωντανή και πολύχρωμη εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου, συντελούν ώστε να μπορέσει να γίνει προσιτό σε παιδάκια μικρότερων ηλικιών, ένα έργο που γράφτηκε εξαρχής για μεγαλύτερους αναγνώστες. Η ιστορία είναι πολύ διασκεδαστική και μας προϊδεάζει για  το καλοκαίρι που πλησιάζει, μιας και ολόκληρο το βιβλίο μυρίζει διακοπές, θάλασσα και ατελείωτο παιδικό παιχνίδι! Παρόλο που το πρωτότυπο ανήκει σε μία περίοδο πολύ πιο μακρινή και διαφορετική από τη δική μας, το θέμα του παραμένει διαχρονικό, ζωντανό και εγείρει το ενδιαφέρον των αναγνωστών κάθε εποχής. Το βιβλίο ανήκει στη σειρά "Η Πρώτη μου Λογοτεχνία", στην οποία κυκλοφορούν πολλά, ακόμη, κλασικά έργα σε σύγχρονη διασκευή.

 

Αν κάποτε διαβάζατε και εσείς έργα της Πηνελόπης Δέλτα και θέλετε να μυήσετε τα παιδιά σας στα κείμενά της, ή αν νοσταλγείτε την ξεγνοιασιά των παιδικών σας χρόνων και θέλετε να την ξαναζήσετε, έστω και στιγμιαία, μέσα από τις σελίδες ενός πανέμορφου βιβλίου, τότε ο Τρελαντώνης των εκδόσεων Μεταίχμιο θα σας ενθουσιάσει και θα σας ταξιδέψει πίσω στον χρόνο! Η Μικρή Παραμυθού και εγώ, τον προτείνουμε με μεγάλη μας χαρά! 


Δεν υπάρχουν σχόλια