Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


το "Μορτίνα: Μια ιστορία για να πεθάνεις από τα γέλια", της Barbara Cantini


Στα διαβάσματά μας, αυτή τη φορά, συμπεριλάβαμε ένα βιβλίο για μεγαλύτερα παιδιά. Αναφερόμαστε στην Μορτίνα της Barbara Cantini, που πρόσφατα κυκλοφόρησε στη χώρα μας για λογαριασμό των εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα.

Πρόκειται για την ιστορία ενός κοριτσιού διαφορετικού από όσα έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι ένα μικρό ζόμπι! Ζει στην Ξεπεσμένη Έπαυλη, παρέα με την θεία Εκλιπούσα και τον αλμπίνο σκύλο της, τον Μύθο. Όνειρό της είναι να μπορεί να κάνει παρέα με τα υπόλοιπα παιδάκια του χωριού και να αποκτήσει καινούριους φίλους. Κάτι τέτοιο είναι, όμως, απαγορευτικό, μιας και η θεία της φοβάται την αντίδρασή των άλλων, όταν την αντικρίσουν. Βλέπετε, το γκριζοπράσινο είναι ένα θαυμάσιο χρώμα, όταν όμως είναι το χρώμα της επιδερμίδας σου, τότε, ίσως, σου δημιουργήσει κάποιες δυσκολίες! Η μικρή δεν το βάζει κάτω και βρίσκει την τέλεια ευκαιρία για να εμφανιστεί μπροστά σε κόσμο: τη γιορτή του Halloween, όπου όλοι είναι μεταμφιεσμένοι! Όταν φτάνει αυτή η μέρα, όλα δείχνουν να πηγαίνουν τέλεια και η Μορτίνα είναι ευτυχισμένη μιας και βρίσκεται παρέα με πολλά παιδιά! Μέχρι που το μυστικό της αποκαλύπτεται! Η αντίδραση, όμως, των υπολοίπων, ίσως να μην είναι η αναμενόμενη.


  


Το βιβλίο αποτελείται 48 πολύ διασκεδαστικές και ευκολοδιάβαστες σελίδες, που ξεχωρίζουν για την φανταστική τους εικονογράφηση! Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα και πολύ αστεία ιστορία, που χρησιμεύει ως προπέτασμα μίας βαθύτερης αλήθειας: της διαφορετικότητας ενός παιδιού, της περιθωριοποίησής του, της αδυναμίας του να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο, της μοναξιάς  που το συντροφεύει καθημερινά και των κοινωνικών προκαταλήψεων και στερεότυπων που το θέλουν μακριά από το φυσικό του περιβάλλον, που δεν είναι άλλο από τα υπόλοιπα παιδάκια της ηλικίας του. Η μεγάλη θεία της Μορτίνα θεωρεί κάτι τέτοιο ως δεδομένο, τα μικρά παιδιά, ωστόσο, που είναι αγνά και βλέπουν με τα μάτια της ψυχής και όχι της λογικής των ενηλίκων, θα αντιδράσουν με τρόπο που θα εκπλήξει όλους όσους διαβάσουν το βιβλίο! 

Μία φαινομενικά ξεκαρδιστική ιστορία, στην πραγματικότητα, ωστόσο, μία διήγηση για παιδιά με ιδιαιτερότητες, που σε εμάς άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις! Το προτείνουμε με μεγάλη μας χαρά!



Δεν υπάρχουν σχόλια