Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


το "Δε ζουν όλες οι Πριγκίπισσες σε κάστρα", των Τζέφρι Μπόουν και Λίζα Μπόουν (Εικονογράφηση: Βαλέρια Ντοκάμπο)


Η Μικρή Παραμυθού, όπως και όλα τα παιδάκια σε τούτο τον κόσμο, είναι γεμάτη από ταλέντα, άλλα κρυφά και άλλα φανερά, που περιμένουν την ενθάρρυνση του κοινωνικού της περίγυρου για να αποκαλυφθούν: να καλλιεργηθούν, να δυναμώσουν και να αναπτυχθούν! Εκτός από την θετική παρότρυνση των δικών της ανθρώπων, αυτό που τη βοηθάει είναι και τα παιδικά βιβλία εκείνα, που ως στόχο έχουν να υποκινήσουν όλα τα μικρά ανθρωπάκια να ψάξουν βαθιά μέσα τους για να εντοπίσουν τις δεξιότητές τους και να τολμήσουν να κάνουν όλα τους τα όνειρα να βγουν αληθινά! 

Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και το "Δε ζουν όλες οι Πριγκίπισσες σε κάστρα", γραμμένο από τους ψυχολόγους (και γονείς) Τζέφρι και Λίζα Μπόουν, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. Πρόκειται για ένα βιβλίο πολύχρωμο, γεμάτο θετική ενέργεια, που ωθεί τα παιδιά να εμπνευστούν εικόνες πέρα από τους περιορισμούς που δημιουργούν τα έμφυλα στερεότυπα και να πιστέψουν ότι μπορεί να καταφέρουν ο,τιδήποτε ονειρευτούν, αρκεί να δουλέψουν σκληρά για αυτό: "...Αυτό όμως δε σημαίνει πως δε σε περιμένει πολλή, πολλή δουλειά. Κοίταξε μέσα σου: θα βρεις όλα τ'απαιτούμενα υλικά...Θα βρεις τη δύναμη...ή και την αξιοσύνη. Θα βρεις τη γενναιότητα...ή και την καλοσύνη" .


 


Όλο το βιβλίο αναβλύζει δύναμη και προτροπή: από την ονειρεμένη εικονογράφηση της Αργεντινής Βαλέρια Ντοκάμπο, που είναι πλούσια σε χρώματα και γεμάτη εικόνες όλο ενέργεια που νομίζεις ότι θα πεταχτούν από το βιβλίο για να αρχίσουν να χορεύουν, να παίζουν και να σκαρφαλώνουν μέσα στο σαλόνι του σπιτιού σου, έως το κείμενο, σύντομο όσο πρέπει για να μην κουράζει, αλλά με ένταση και προτροπή προς τον αναγνώστη (όχι μόνο τον μικρό, αλλά όποιον το διαβάζει) να κυνηγήσει τα όνειρά του και να αναπτύξει τη φαντασία του, τη δεξιότητα εκείνη που μαζί με τον μόχθο θα ξεκλειδώσει μαγικά όλες τις υπόλοιπες πόρτες στη ζωή του!

Στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνεται σημείωμα για εμάς τους γονείς και όσους ασχολούνται με παιδιά, που παρέχει χρήσιμες συμβουλές, ώστε να τα βοηθήσουμε να φανταστούν, να παίξουν και να εμπνευστούν. Προτείνεται  για αναγνώστες ηλικίας από 3 ετών και άνω και απευθύνεται, φυσικά, και στα δύο φύλα (εξάλλου, τα βιβλία, όπως και τα παιχνίδια δεν έχουν φύλο). Η Μικρή Παραμυθού και εγώ το αγαπήσαμε από την πρώτη ανάγνωση και σας το προτείνουμε με όλη μας την καρδιά!


Δεν υπάρχουν σχόλια