Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


το "Χειμωνόσπιτο", του Δημήτρη Κάσσαρη (Εικονογράφηση: Βασίλης Παπατσαρούχας) 


Λένε πως όλα τα σπίτια έχουν ψυχή: είναι από τις μιλιές των ανθρώπων που ζουν μέσα σε αυτά, τις σκέψεις και την αισθητική τους που αποτυπώνονται στους τοίχους και τα δωμάτια με τη μορφή επίπλων και ζωγραφιών, τα κλάματα, τα γέλια, τις γιορτές και τα αστεία που αντιλαλούν στα δωμάτιά τους, τις μνήμες, τα θέλω και τις φιγούρες που τριγυρνούν τις νύχτες στους διαδρόμους τους, τα λουλούδια που στολίζουν τους κήπους, τα μπαλκόνια και τα ανθοδοχεία τους. Όλα εκείνα τα μικρά και μεγάλα που καταλήγουν να τα ντύνουν μέσα στα χρόνια με μνήμες, είναι και εκείνα που τα βοηθούν να αποκτήσουν ενέργεια, να πάλλονται από ζωή, να επιβιώνουν μέσα από τους αιώνες.

Το "Χειμωνόσπιτο" είναι ένα σπίτι τόσο όμοιο και τόσο διαφορετικό από όλα τα άλλα. Είναι φιλόξενο, γεμάτο από ζωντάνια και έχει τις πόρτες του ανοιχτές προς όλους. Το τραπέζι του είναι πάντοτε στρωμένο για όποιον πεινάει, το κρεβάτι του ζεστό για όποιον κουράστηκε και θέλει να ξαποστάσει, όμορφα βιβλία στολίζουν τα ράφια του για όποιον θέλει να διαβάσει, ενώ η φύση γύρω του δημιουργεί μουσική για όποιον θέλει να την ακούσει. Ώσπου μία μέρα, στο κατώφλι του καταφτάνει ένας ψυχρός και υπολογιστής άνθρωπος, κάτοικος της σκοτεινής πετρελαιοχώρας. Ο Ήτα-Ύψιλον, όπως είναι το όνομά του, έχει ως μοναδικό του ενδιαφέρον το κέρδος. Είναι εγωιστής, υπερφίαλος, άπληστος και αδίστακτος. Θεωρεί ότι το χρήμα μπορεί να κατακτήσει τα πάντα, όμως το Χειμωνόσπιτο θα αντισταθεί. Και η νύχτα θα διαδεχτεί τη μέρα, το χειμωνιάτικο κρύο τη ζέστη που πρόλαβαν να σκορπίσουν οι θυγατέρες του Ήλιου. Μα το σπίτι εκεί, ακλόνητο, ανοιχτό σε όποιον το έχει ανάγκη!


 


Ένα παραμύθι βαθιά αλληγορικό, με πολύ όμορφες εικόνες, τόσο λεκτικές όσο και ζωγραφικές, που μετατρέπει τους καθημερινούς ήχους της φύσης σε μουσική, ενώ ο πεζός λόγος διαδέχεται τον έμμετρο και το αντίστροφο. Ένα βιβλίο για τις μικρές και απλές χαρές της ζωής, για την αυτάρκεια, την προσφορά, τη γενναιοδωρία, την ευλογία του να μπορεί κανείς να απολαμβάνει τα καθημερινά και συνηθισμένα, τον πλούτο του να νοιώθει  πλήρης χάρη στα κοινότοπα. Ο Δημήτρης Κάσσαρης είναι συγγραφέας και μουσικός και υπογράφει, εκτός από το κείμενο, τα τραγούδια που το συνοδεύουν. Στο cd περιλαμβάνονται η αφήγηση του κειμένου, καθώς και η υπέροχη μουσική του Νίκου Ξανθούλη, που κρατά στην Μικρή Παραμυθού μου και εμένα, τόσο συχνά παρέα. 

Εμείς αγαπήσαμε πολύ αυτό το τόσο μοναδικά ιδιαίτερο ποιητικό παραμύθι που ξεχειλίζει από υπέροχα μηνύματα για τις αληθινές αξίες της ζωής και του προσφέραμε μια θέση στη βιβλιοθήκη μας, ενώ κάναμε σύνθημα τα λόγια του: "Να τολμάς, να μη φοβάσαι, είπε το Θάρρος. Να αγαπάς, να συγχωρείς, είπε η κυρά-Καλοσύνη. Να εκτιμάς αυτό που έχεις, να το φροντίζεις, να το προσέχεις, είπε η κυρά-Ζωή".

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντης.


Δεν υπάρχουν σχόλια