Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει ... 


το "Ο Ρομαντικός γάτος του βυθού", του Χρήστου Μπουλώτη (Εικονογράφηση: Φωτεινή Στεφανίδη)


Έχετε ακούσει που λένε ότι τα ετερώνυμα έλκονται; Αναλογιστήκατε, άραγε, τί θα γινόταν εάν ένας γάτος της στεριάς, θαμπωνόταν από την ομορφιά μιας όμορφης ψαρίνας που ζει στο βυθό; Αυτά και άλλα πολλά, πέρασαν ήδη από το - ατελείωτης φαντασίας - μυαλό του συγγραφέα Χρήστου Μπουλώτη και τα έκανε παραμύθι παιδικό, χάρισμα σε όλους τους αναγνώστες που επιζητούν πάντα κάτι περισσότερο, κάτι πιο πάνω από τα συνήθη παραμύθια: μία ιστορία πλούσια σε λέξεις, εικόνες, και φαντασία!

Ήρωας του βιβλίου ο Ερνάν, ένας γάτος που όλοι θεωρούν ρομαντικό και υποψιάζονται ότι μπορεί να είναι και ποιητής, καθώς τον βλέπουν να αγναντεύει  με τις ώρες, κάθε που ξημερώνει και δύει ο ήλιος, το πέλαγος, ξαπλωμένος εκεί ακριβώς που σκάει το κύμα. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο Ερνάν έχει έναν και μοναδικό δόλιο σκοπό: να βουτήξει όσο το δυνατόν περισσότερα μικρά, φρέσκα ψάρια, προκειμένου να γεμίσει την κοιλιά του! Οι κάτοικοι του βυθού αποφασίζουν να τον τιμωρήσουν, φέρνοντάς τον με το ζόρι μέχρι τα βάθη της θάλασσας, όπου βασιλεύει ο γέρο - πρόεδρος, προκειμένου να αποφασίσει εκείνος για την τύχη του! Ο Ερνάν μοιάζει χαμένος, μέχρι που όλα ανατρέπονται όταν ο δαγκανιάρης κάβουρας θα αρπάξει την κόρη του προέδρου, την όμορφη ψαρίνα, και θα την σύρει στη φωλιά του με σκοπό να την φάει ή να την παντρευτεί (ποιο από τα δύο, άραγε, θα ήταν χειρότερο;). Ο γεροδεμένος γάτος θα καταφέρει να σώσει τη ζωή του επιδεικνύοντας τόλμη και εφευρετικότητα, όταν όλοι οι υπόλοιποι θα δειλιάσουν. Και μαζί με την σωτηρία της ζωής του θα έρθει ως ανταπόδοση και μία μεγάλη αγάπη: απρόσμενη, λιγάκι αλλόκοτη και σίγουρα διαφορετική από όλες τις υπόλοιπες!





Πρόκειται για μία πολύ όμορφη, καλογραμμένη και ευφάνταστη ιστορία. Ηθικό της δίδαγμα, ότι η ζωή αγαπάει τους τολμηρούς και τους θαρραλέους και ότι η αγάπη βρίσκεται παντού, ακόμη και στα φαινομενικά ανόμοια! Ο Χρήστος Μπουλώτης μας έχει συνηθίσει στον πολύ καλό χειρισμό της ελληνικής γλώσσας, όπως και στις πρωτότυπες διηγήσεις. Δεν επαναλαμβάνεται, δεν κουράζει, ούτε μιμείται, καθώς έχει τολμηρή και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γραφή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εικονογράφηση της Φωτεινής Στεφανίδη, η οποία δένει αρμονικά με το κείμενο.

Η Μικρή Παραμυθού αγαπάει πολύ τις όμορφες ιστορίες, και δεν θα μπορούσε να κάνει εξαίρεση  στην περιπέτεια του γάτου Ερνάν, η οποία μας άρεσε πραγματικά πολύ! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Polaris.


Δεν υπάρχουν σχόλια