Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Τα καπέλα της κυρίας Στρουμπίνσκι", των Χάιντς Γιάνις και Χέλγκα Μπανς


Η Μικρή Παραμυθού αγαπά τα καπέλα: μεγάλα, μικρά, αγορίστικα, κοριτσίστικα, αποκριάτικα, καλοκαιρινά από ψάθα και χειμωνιάτικα φτιαγμένα από μαλλί, τα καπέλα της μαμάς, τα δικά της και των φίλων της, μα κυρίως αγαπά τα καπέλα της κυρίας Στρουμπίνσκι, που ανακάλυψε πρόσφατα και από τότε τα "φορά" σχεδόν καθημερινά.

Πρόκειται για ένα παλιό, σχετικά, βιβλίο (πρωτοκυκλοφόρησε το 2013) τoυ βραβευμένου δημιουργικού διδύμου των Αυστριακών Χάιντς Γιάνις και Χέλγκα Μπανς, που μεταφράστηκε στα ελληνικά το 2015 για λογαριασμό των εκδόσεων Μεταίχμιο. Η ιστορία του περιστρέφεται γύρω από το καπελάδικο της κυρίας Στρουμπίνσκι, όπου όποιος πελάτης μπει θα βγει οπωσδήποτε  με το καπέλο που του ταιριάζει και που χρειάζεται: άλλο για τους λυπημένους, άλλο για τους βιαστικούς, σίγουρα έχει το κατάλληλο για τους ευτυχισμένους, τους αμίλητους, τους λιγομίλητους και τους ερωτευμένους! Στην επιλογή των κατάλληλων καπέλων βοηθός της είναι η μικρή της εγγονή, η Μίρα, που κάθε μεσημέρι πηγαίνει στο μαγαζί της γιαγιάς της και μαζί αποφασίζουν ποιο καπέλο ταιριάζει σε ποιον, μεταξύ άλλων και σε εκείνες. 





Πανέμορφη εικονογράφηση, γεμάτη από χρώμα και συγχρόνως με την πλάνη μίας αίσθησης του παρελθόντος. Το κείμενο είναι σχετικά σύντομο και απλοϊκά γραμμένο, μιας και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 3 ετών και άνω. Στις σελίδες του, όμως, κρύβεται ένα πιο βαθύ νόημα, καθώς πρόκειται για μία ιστορία που περιστρέφεται γύρω από τη διαφορετικότητα: των προσωπικοτήτων, της ψυχοσύνθεσης, του χαρακτήρα, των προτιμήσεων, των αναγκών. Ακόμη και στον ίδιο άνθρωπο η κάθε μέρα μπορεί να είναι διαφορετική. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που  η κυρία Στρουμπίνσκι και η μικρή της εγγονή φορούν κάθε μέρα και από ένα διαφορετικό καπέλο, ενώ υπάρχουν μέρες που δεν θέλουν να φορέσουν κανένα. Το παραμύθι έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς μέσω της επιλογής των καπέλων προβάλλεται η ανομοιομορφία των ανθρώπων και η ποικιλία των στιγμών.  Στην αρχή και στο τέλος της έκδοσης, περιλαμβάνεται ένα μικρό παιχνίδι αντιστοίχησης προσώπων με τα καπέλα, που πολύ μας άρεσε!

Ένα πραγματικά όμορφο βιβλίο, του οποίου η αξία κρύβεται στην απλότητά του. Το προτείνουμε με μεγάλη μας χαρά!


Δεν υπάρχουν σχόλια