Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...

"Ο Πετίτ το Τέρας", της Isol (Κείμενο και εικονογράφηση)


Ο Πετίτ είναι ένα μικρό αγόρι, καλό και κακό ταυτόχρονα, όπως όλα τα μικρά αγόρια και κορίτσια αυτού του κόσμου. Είναι κακός όταν λέει ψέματα, αλλά καλός όταν σκαρφίζεται ιστορίες. Είναι καλός όταν παίζει με τα παιχνίδια του, αλλά κακός όταν δεν θέλει να τα μοιραστεί. "Μα πώς γίνεται ένα τόσο καλό παιδί να κάνει μερικές φορές τόσο άσχημα πράγματα;", ίσως αναρωτηθείτε. Να είναι, άραγε, κληρονομικό; Αφού όλοι μας, λιγότερο ή περισσότερο,  έχουμε δίπλα στην καλή και μία λιγότερο καλή πλευρά. Η Μικρή Παραμυθού συλλογιέται ότι αυτό που θα μπορούσε να τον βοηθήσει, ίσως να ήταν ένα βιβλίο που να  εξηγεί όσα εκείνος, και πολλοί από εμάς, δεν καταλαβαίνουμε!

Και το βιβλίο αυτό δημιουργήθηκε, όχι με τρόπο μαγικό, αλλά με την μαγική πένα της Isol, της μοναδικής δημιουργού παιδικών βιβλίων από την Αργεντινή! Πρόκειται για το "Ο Πετίτ το τέρας" που, παρά τις μικρές του διαστάσεις, κρύβει μέσα του μεγάλα μυστικά! Το κείμενο είναι σύντομο και περιεκτικό, παρόλα αυτά η συγγραφέας επιτυγχάνει να μεταδώσει στους μικρούς - και μεγάλους - αναγνώστες  όσα θέλει πραγματικά να πει. Η εικονογράφηση είναι αφαιρετική - ταιριαστή με την κοφτή γραφή - και περιορίζεται σε συγκεκριμένα χρώματα που επαναλαμβάνονται σε όλες τις σελίδες. Τα πάντα σε αυτό, από την πρωτότυπη ιδέα έως και την προσεκτική επιμέλεια και την καλαίσθητη έκδοση, συμβάλουν στη δημιουργία ενός βιβλίου σύγχρονου, που εκτός από την αισθητική ανταμοιβή,  λειτουργεί ως αφορμή για τη δημιουργία ουσιαστικής συζήτησης με τα μικρά παιδιά!




Η Isol είναι μία συναρπαστική εικονογράφος, συγγραφέας, τραγουδίστρια και συνθέτης, που το 2013 βραβεύτηκε με το Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), τη σημαντικότερη διάκριση που μπορεί να λάβει συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Τα βιβλία της είναι καλαίσθητα, μοναδικά, έξυπνα και χρησιμοποιούν ιδιαίτερα εκφραστικά μέσα λειτουργώντας, μεταξύ άλλων, ως μεσολαβητές στο ξεκίνημα  της επαφής των παιδιών με τον απέραντο κόσμο της τέχνης. Η πρωτότυπη και ευφάνταστη δουλειά της αποτελεί μία ανάσα φρεσκάδας στον κόσμο της εικονογράφησης και του παιδικού βιβλίου εν γένει. Τα έργα της κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μάρτης.

Πριν βιαστούμε να χαρακτηρίσουμε - και να κακοχαρακτηρίσουμε - ένα μικρό παιδί, ας αναλογιστούμε πρώτα όλα τα θετικά και μοναδικά χαρακτηριστικά που αυτό κουβαλάει.  Άλλωστε, όλοι μέσα μας κρύβουμε έναν μικρό Πετίτ!


Δεν υπάρχουν σχόλια